13. týden těhotenství – vývoj miminka

13. 3. 2024 · 4 minuty čtení

Nacházíte se na konci prvního trimestru těhotenství. Plod je zatím velký jako broskev. Chrupavčitý základ kostry se pomalu mění na kosti, břišní dutina se zvětšuje, nevolnosti a zvracení ustupují. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje, prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
13. týden těhotenství – vývoj miminka

Co se dozvíte o 13. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Miminko roste, chrupavčitý základ kostry se mění na kosti. Kůže je průhledná a pokrytá jemnými chloupky.
Velikost miminka
Plod nyní měří 7,5 centimetrů, váží 25 gramů a velikostně odpovídá broskvi. Velikost hlavičky se dostává do rovnováhy s tělem.
Jak se cítíte?
Navrací se chuť k jídlu. Prsa jsou napjatá. Může se objevit zvýšená citlivost dásní.
Často kladené dotazy
Je možné ve 13. týdnu zjistit pohlaví miminka? To a další odpovědi najdete v našem článku.

Vývoj miminka ve 13. týdnu těhotenství

Plod nyní měří 7,5 centimetrů, váží 25 gramů a velikostně odpovídá broskvi. Velikost hlavičky se postupně začíná dostávat do rovnováhy se zbytkem těla. Oční víčka jsou stále spojená, oči a uši již zaujímají své místo. Ušní boltec má nepravidelný tvar, stále se zvětšuje, formují se hlasivky.

Foto miminka ve 13. TT
Plod nyní měří 7,5 centimetrů, váží 25 gramů a velikostně odpovídá broskvi.

Chrupavčitý základ kostry se pomalu mění na kosti, břišní dutina se zvětšuje, mizí pupeční kýla. Kůže je průhledná, ale pokryta jemnými chloupky (tzv. lanugo), které mají především ochrannou funkci. Ledviny plně pracují, spolykanou plodovou vodu miminko vylučuje močí. Ve střevech plodu se utváří zeleno-černá látka, zvaná mekonium neboli smolka. Pohlavní orgány se stále vyvíjejí. Tvorbu krvinek obstarávají játra a od tohoto týdne také slezina.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Ultrazvuk ve 13. týdnu těhotenství

V období mezi 11. a 14. týdnem těhotenství se provádí první prenatální screening zahrnující odběry krve a ultrazvukové vyšetření. Základem ultrazvukového vyšetření je měření šíjového projasnění neboli nuchální translucence (vrstvy tekutiny v oblasti šíje plodu, ke kterému lze ještě připojit vyšetření dalších parametrů zpřesňujících výsledek screeningu, jako je přítomnost nosní kosti, charakter toku na trojcípé srdeční chlopni a ve venózním duktu).

Výsledkem vyšetření je míra rizika postižení plodu chromozomální vadou na základě kombinace biochemických parametrů, ultrazvukových markerů plodu a věku budoucí maminky. Pokud existuje riziko vývojové vady, lékař doporučí další vyšetření jako odběr plodové vody (aminocentéza) či odběr vzorků choriové tkáně placenty (CVS).

Ultrazvuk ve 13. TT
V období mezi 11. a 14. týdnem těhotenství se provádí první prenatální screening zahrnující odběry krve a ultrazvukové vyšetření.

V období mezi 11. a 14. týdnem těhotenství se provádí první prenatální screening zahrnující odběry krve a ultrazvukové vyšetření. První screening tedy slouží k odhalení možné vývojové vady plodu (např. Downův syndrom), k odhadu velikost plodu a k určení předpokládaného termínu porodu.

Vaše bříško a zdraví

Jestliže u vás byly nevolnosti a zvracení na denním pořádku, nyní nastává období jejich ústupu a pravděpodobně se navrací chuť k jídlu. Nezapomínejte tedy na zdravou a vyváženou stravu, kterou prospíváte nejen sobě, ale i miminku. Váhový přírůstek se pohybuje v rozmezí jednoho až dvou kilogramů, ale nebojte, jelikož pomalu vstupujete do druhého trimestru, váha začne stoupat o dost rychleji.

Prsa jsou citlivá a napjatá, brzy začnou produkovat nažloutlou tekutinu neboli mlezivo (kolostrum), které je plné živin, a vaše miminko se jím bude krmit první dny po porodu, než ho vystřídá skutečné mléko.

Část budoucích maminek pociťuje otok a zvýšenou citlivost dásní, která je doprovázená krvácením. Jedná se o poměrně běžný jev, který po porodu vymizí. Těhotenství často odhalí dosud nepoznané nebo neošetřené kazy. Ke vzniku nových kazů přispívá zhoršená hygiena ústní dutiny způsobená pocity na zvracení při čištění zubů, dále zvracení, neboť žaludeční šťávy narušují zubní sklovinu; někdy ale stačí jen častý reflux – říhnutí doprovázené žaludečními šťávami, které se dostanou až do úst, záněty dásní (dásně mají větší sklon ke krvácení kvůli zvýšenému objemu krve v těle ženy), změna chutí spojená s častějším vyhledáváním sladkého nebo kyselého.

Důležitá je prevence a pravidelné čistění zubů dvakrát až třikrát denně, ideálně kartáčkem s měkkými štětinami a zubní pastou chránící před zvýšenou krvácivostí dásní. Večer doplňte péči použitím mezizubních kartáčků. Během těhotenství byste měla podstoupit minimálně dvě preventivní stomatologické prohlídky.

Jak se cítíte?

Zácpa v těhotenství

Zácpou trpí přibližně polovina těhotných. V prvním trimestru ji mají na svědomí vyšší hladiny hormonů, které uvolňují svalovinu střev a zpomalují její pohyb.

Úleva při zácpě

Zvyšte příjem tekutin a doplňujte probiotika. Úlevu poskytne sirup laktulóza, který změkčuje stolici a usnadňuje její odchod či glycerinové čípky.

Výtok

Během těhotenství je silnější vaginální výtok naprosto v pořádku. Tento výtok je hormonálního původu a zajišťuje ochranu pochvy a dělohy proti infekcím. Zpočátku je obvykle řídký, bílý nebo bezbarvý, bez zápachu a bez pocitu pálení či svědění. Pokud by došlo k jakékoliv změně, je vhodné vyhledat lékaře.

Pálení žáhy

Bývá spojena s těhotenskou nevolností. S rostoucím bříškem nabírají obtíže na intenzitě díky zvětšující se děloze, která tlačí na žaludek.Bezpečnými a rychle účinnými léky na pálení žáhy v těhotenství jsou tzv. antacida. Neutralizují kyselý žaludeční obsah, a tím přinášejí rychlou úlevu. 

Časté otázky v 13. týdnu těhotenství

13. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
Jaké je riziko potratu ve 13. týdnu těhotenství?
Lze ve 13. týdnu těhotenství zjistit pohlaví miminka?
Kdy končí 1. trimestr?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora