33. týden těhotenství – vývoj miminka, poslíčci a vaše zdraví

26. 3. 2024 · 7 minut čtení

Nacházíte se ve třetím trimestru těhotenství. Miminko je ve většině případů již otočené hlavou dolů. Vy můžete začít provádět masáž hráze. Zcela běžně se objevují poslíčci. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje, prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
33. týden těhotenství – vývoj miminka, poslíčci a vaše zdraví

Co se dozvíte o 33. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Dítě je již zcela vyvinuté. V případě předčasného porodu by bylo schopné samostatného života, ale muselo by strávit nějaký čas v inkubátoru.
Velikost miminka
Vaše miminko ve 33. týdnu těhotenství měří okolo 44 centimetrů, váží přibližně 2 kilogramů a velikostně odpovídá papáje.
Jak se cítíte?
Maminky pociťují bolesti břicha a nadýmání. Potýkají se s nespavostí a otoky, zejména nohou. Mohou se dostavit poslíčci.
Často kladené dotazy
Jaký je 33. týden těhotenství měsíc a a jaká je nyní váha plodu? Na nejčastější dotazy si odpovíme v našem článku.

Vývoj miminka ve 33. týdnu těhotenství

Miminko měří okolo 44 centimetrů, váží přibližně 2 kilogramy a velikostně odpovídá papáje. Stále rychle roste. Je již zcela vyvinuté. Jestliže by došlo k předčasnému porodu, bylo by schopné samostatného života, ale muselo by strávit nějaký čas ve vyhřívaném inkubátoru.

Děťátko vnímá všemi smysly. Vidí své okolí. Slyší tlukot vašeho srdce. Vnímá chuť plodové vody. A pociťuje dotek, například při cucání palečku. Zřejmě by bylo schopno cítit vůně kolem sebe, ty se však v plodovém vaku nešíří.

Miminko je ve většině případů otočené hlavou dolů, což je výchozí porodní poloha. Není ale pravidlem, že v ní až do porodu zůstane. Pokud v této poloze ještě není, neobávejte se, stále se může přetočit. Pouze ve 4 % případů nastává situace, kdy se miminko nepřetočí. Na děložní hrdlo pak místo hlavičky naléhá nožičkami, pánví, výjimečně i kolínky.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Vaše bříško a zdraví

Na běžné těhotenské problémy, jako jsou otoky končetin, nespavost, hemoroidy, pálení žáhy, křečové žíly a podobně, jste si už asi zvykla. Některé budoucí maminky se mohou setkat s přehříváním organismu (souvisí se zrychlujícím se metabolismem) a varixy vulvy. Varixy vulvy jsou křečové žíly v blízkosti pohlavních orgánů, které vznikají intenzivním tlakem miminka na podbřišek. Zcela běžně se objevují takzvaní poslíčci.

Foto miminka ve 33. TT
Miminko ve 33. týdnu těhotenství měří okolo 44 centimetrů, váží přibližně 2 kilogramy a velikostně odpovídá papáje.

Masáž hráze

Abyste snížila pravděpodobnost nastřižení hráze (oblasti mezi pochvou a konečníkem) během porodu, začněte provádět pravidelnou masáž, a to každý den pomocí vhodného masážního olejíčku. Nepoužívejte vazelíny, minerální oleje či dětský olejíček (ty mohou oblast vysušovat).

Jak na to? Opravdu důkladně si umyjte ruce. Uložte se do pohodlné polohy v polosedu, mírně roztáhněte nohy a kolena mějte pokrčená. Vsuňte polovinu palce do pochvy a vyvíjejte tlak dolů směrem ke konečníku. Zvolna pokračujte v roztahování pochvy, dokud neucítíte mírné mravenčení či pálení. Tak setrvejte zhruba dvě minuty. Spodní část pochvy je dobré masírovat pohyby vpřed a dozadu ve tvaru písmene U. Jemnou tkáň masírujte krouživými pohyby mezi palcem a ukazovákem tak, že palec bude uvnitř pochvy a ukazováček vně hráze. Při masáži buďte velice opatrná, ať si nezpůsobíte poranění.

Ultrazvuk ve 33. TT
Děťátko vnímá všemi smysly. Vidí své okolí. Slyší tlukot vašeho srdce. Vnímá chuť plodové vody. A pociťuje dotek, například při cucání palečku.

Braxton-Hicksovy kontrakce

Braxton-Hicksovy kontrakce neboli poslíčci obvykle začínají ve třetím trimestru těhotenství. Jedná se o několikavteřinové (trvají v průměru 30 až 60 sekund, ale někdy mohou přetrvávat i 2 minuty) nepravidelné stahy děložního svalstva. Ženy je popisují jako tuhnutí či pnutí bříška, někdy spojené s mírnou bolestí v podbřišku, která, na rozdíl od porodních kontrakcí nepřichází od zad. Nikdy k nim nedochází v pravidelných intervalech.

Poslíčci začínají nabírat na síle a frekvenci většinou s koncem třetího trimestru. Pokud vám poslíčci způsobují obtíže, zkuste si ulevit například pitím dostatečného množství tekutin, procházkami a pohybem. Při zvýšené aktivitě naopak odpočinkem, relaxací ve vaně, poslechem hudby nebo vhodnou masáží. Jestliže jste na vážkách, zda se jedná o poslíčky nebo o začátek porodu, vyzkoušejte pobyt v teplé vodě (vana, sprcha). Pokud jde o porod, stahy obvykle zesílí, poslíčci naopak ustanou.

Jak se cítíte?

Bolest a tvrdnutí břicha

Mírné bolesti břicha jsou běžnou součástí těhotenství. Většinou se nejedná o nic vážného, ale vždy je lepší mít jistotu a zkonzultovat tyto pocity s gynekologem. Nejčastější příčinou je nadýmání, zažívací obtíže, rozpínání dělohy nebo pohyby miminka.

Tvrdnutí se projevuje jako nepříjemný pocit v podbřišku spojený s pocitem nafouknutí. Příčinou je napínání svalů dělohy kvůli růstu dítěte. Tvrdnutí vnímáte zhruba od 18. týdne těhotenství, a to ve frekvenci až 20krát za den. Od 34. týdne dokonce i 30krát den. Objevuje se hlavně při zvýšené námaze či v souvislosti se sexem.

Zvýšená chuť k jídlu

Zvýšenou chuť k jídlu zvládne ukočírovat vlastní vůlí jen málo maminek. Konzumujte proto takové potraviny, které uspokojí touhu po jídle, ale přitom nebudou kalorickou bombou.

Zdravá strava je klíčová pro správný vývoj miminka. Bazální metabolismus se během těhotenství zvyšuje o 25 %, kalorický příjem by se tak měl zvýšit jen o cca 200 až 300 kalorií denně. Rozhodně neplatí tvrzení, že během těhotenství je dobré „jíst za dva“. Průměrně byste během druhého trimestru neměla nabrat více než 8 kilogramů.

Strie a svědění kůže

Strie neboli pajizévky vznikají jako přirozená reakce na náhlou změnu objemu lidského těla. Zpočátku jsou červené až fialové a časem zblednou. Samy od sebe už nikdy nezmizí, proto myslete na prevenci. Důkladně promazávejte problémové partie mastnými krémy, oleji či másly.

Svědění kůže nejčastěji souvisí s tvorbou strií, doprovází těhotenskou dermatózu (nezánětlivé kožní onemocnění), nebo může signalizovat poruchu funkce jater a žlučníku (těhotenská cholestáza neboli těhotenská žloutenka). Během těhotenství potrápí asi 20 % nastávajících maminek. Po porodu většinou vymizí.

Nadýmání a plynatost

Rychlou úlevu od nadýmání poskytnou přípravky obsahující simetikon. Tato látka snižuje povrchové napětí plynů v trávícím traktu, a tak umožňuje jejich jednodušší vstřebávání a vylučování. Simetikon se nevstřebává, působí přímo ve střevě. Proto je vhodný i k dlouhodobému užívání.

Ve většině případů je nadýmání a plynatost běžnou součástí těhotenství. Pokud se ke střevním potížím přidají také bolesti, křeče, objeví se krev ve stolici či silný průjem nebo zácpa, kontaktujte lékaře.


Nástup na mateřskou dovolenou

Pokud stále chodíte do zaměstnání, od 32. týdne těhotenství máte podle zákona právo nastoupit na mateřskou dovolenou. Nastoupit na ni totiž můžete nejdříve 8 týdnů před určeným termínem porodu, nejpozději však 6 týdnů před porodem. Délka mateřské dovolené je 28 týdnů, narodí-li se dvě a více dětí, trvá 37 týdnů. Po ukončení mateřské přecházíte na rodičovskou dovolenou, jejíž délku si můžete regulovat dle vlastních potřeb.

Při splnění podmínek (viz dále) vám během mateřské dovolené náleží dávka nemocenského pojištění, tzv. peněžitá pomoc v mateřství (PPM). O částce rozhoduje výše vašeho příjmu v posledních 12 měsících. Výsledná částka se následně vypočítává z takzvaného denního vyměřovacího základu (hrubý příjem za 12 měsíců/365 dní). Výše mateřské dovolené následně činí 70 procent z denního vyměřovacího základu. V potaz je nutné vzít i redukční hranici odvozenou od průměrné mzdy. Pozitivum je, že se dál neodvádí žádné daně ani poplatky.

A jaké jsou podmínky?

Abyste čerpala mateřskou dovolenou a zároveň pobírala peněžitou pomoc v mateřství, musíte splnit podmínku účasti na nemocenském pojištění po dobu 270 dnů za poslední 2 roky před nástupem na mateřskou dovolenou. To znamená, že za vás zaměstnavatel platí nemocenské pojištění.

Další podmínkou je, že v den nástupu na mateřskou dovolenou musíte být zaměstnána. Výjimku tvoří ženy, které během těhotenství ukončily pracovní poměr. Pro ně platí ochranná doba 180 dnů, během kterých mohou nastoupit na mateřskou dovolenou a vznikne jim nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

Jak zažádat o PPM?

Při návštěvě poradny dostanete vyplněný formulář s datem nástupu na mateřskou dovolenou a také žádost o PPM. Tento formulář předáte svému zaměstnavateli, který jej společně s dalšími náležitostmi odešle na Okresní správu sociálního zabezpečení. Jestliže jste OSVČ, obracíte se na OSSZ přímo sama.

Časté otázky ve 33. týdnu těhotenství

33. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
Jaká je váha plodu ve 33. týdnu těhotenství?
33. týden těhotenství a psychika
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora