7. týden těhotenství – příznaky a vývoj miminka

13. 3. 2024 · 5 minut čtení

Jste právě v polovině druhého měsíce těhotenství. Plod je zatím velký asi jako kanadská borůvka a na ultrazvuku již patrně lékař zaznamená srdeční ozvy, které jsou v této fázi dvakrát rychlejší než u dospělého člověka. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje, prozradíme v následujícím článku.  

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
7. týden těhotenství – příznaky a vývoj miminka

Co se dozvíte o 7. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Na ultrazvuku je znatelné, jak miminko odpočívá v plodovém vaku, který vypadá jako ohraničená černá dutinu.
Velikost miminka
Plod je nyní velký 4 až 9 mm, odpovídá velikosti kanadské borůvky a stále váží okolo 1 gramu.
Jak se cítíte?
Většina maminek pociťuje těhotenské příznaky s různou intenzitou. Jedná se například o nevolnosti, zvracení, změny nálad a další.
Často kladené dotazy
Zajímá vás, co znamená, když v 7. týdnu nejsou slyšet srdeční odezvy? To a odpovědi na další dotazy najdete v našem článku.

Vývoj miminka v 7. týdnu těhotenství

Plod je nyní velký 4 až 9 mm, odpovídá velikosti kanadské borůvky a stále váží okolo 1 gramu. Hlavová část se značně zvětšuje, hlavně díky rychlému vývoji mozku. Formují se tvářičky, oči vypadají jako dvě velké černé tečky již částečně překryté víčky, z prohlubinek se brzy vytvoří nozdry, rty, jazyk a zárodky budoucích zoubků. Už lze přesně rozpoznat, kde jsou ústa, špička nosu a nosní dírky. Ocásek je stále viditelný, k úplnému zániku dojde během následujících týdnů.

Foto miminka v 7. TT
Plod je nyní velký 4 až 9 mm, odpovídá velikosti kanadské borůvky a stále váží okolo 1 gramu.

V tomto období se embryu formují obratle, přesněji 42 až 44 párů, ze kterých zůstane zachováno pouze 34 párů. Horní a dolní končetiny (ač vypadají jako maličkatá pádla) se začínají prodlužovat a rozdělovat na jednotlivé části – ruce na paže, předloktí a základy dlaní, nohy na stehna, holeně a základy chodidel. Vývoj dolních končetin je oproti horním asi o týden opožděn.

Embryo má již slepé střevo i slinivku břišní. Začínají se tvořit dýchací cesty, z nichž vzniknou plíce, tvoří se základy pohlavních orgánů, svalů, nervů a krvetvorná tkáň. Červené krvinky jsou tvořeny v játrech, tuto funkci později převezme kostní dřeň. Srdce tluče asi 150krát za minutu, tedy dvakrát rychleji než srdce dospělých.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Příznaky těhotenství v 7. týdnu

V 7. týdnu těhotenství pociťuje většina maminek těhotenské příznaky s různou intenzitou. Jedná se například o nevolnosti, zvracení, změny nálad, podrážděnost, časté nutkání k močení, těhotenské chutě a bolesti prsou.

Ultrazvuk v 7. týdnu těhotenství

Pokud neproběhlo první prenatální vyšetření již v 6. týdnu, čeká vás nyní. Lékař vám již může ukázat miminko na obrazovce ultrazvuku. Odpočívá v plodovém vaku, který ultrazvuk zobrazuje jako ohraničenou černou dutinu. S největší pravděpodobností uslyšíte i první srdeční činnost miminka.

Ultrazvuk v 7. TT
Miminko odpočívá v plodovém vaku, který ultrazvuk zobrazuje jako ohraničenou černou dutinu. S největší pravděpodobností uslyšíte i první srdeční činnost.

Součástí této návštěvy je doplnění anamnestických údajů, rozhovor o subjektivních potížích matky, určení hmotnosti, měření krevního tlaku, chemická analýza moči, vaginální vyšetření, zralost děložního hrdla (cervix skóre) a zhodnocení růstu dělohy.

Vaše bříško a zdraví

Děloha je nyní asi dvakrát větší než na začátku těhotenství, zvyšuje se množství krve v těle. Srdeční frekvence a metabolismus se zrychlí o 25 %. Pochva i děložní hrdlo začínají být překrvené, mohou mít až lehce namodralou barvu. Některé ženy mohou zaznamenat menší hmotnostní přírůstek v rozmezí 0,5–1 kg, jiné naopak na váze ztrácejí kvůli nevolnostem a zvracení.

Jak se cítíte?

Nevolnost

Nevolnost patří k nejčastějším příznakům těhotenství. Mohou se vyskytnout ráno, ale i během dne, často jako reakce na jídlo, vůni či vydýchaný vzduch. Na nevolnosti je dobré mít připravený kousek suchého rohlíku nebo sucharu, který zklidní žaludek. V lékárnách jsou k dostání speciální zázvorová lízátka a pastilky.

Krvácení

Některé ženy špiní či krvácí i v tomto týdnu. Příčinou může být fakt, že pochva a děložní hrdlo jsou překrvené, a tak se často objevuje krev po pohlavním styku. Důležité je se mít na pozoru, pokud špinění neustává, přítomny jsou silné bolesti v podbřišku, krevní sraženiny nebo zpozorujete jasně červenou krev. V těchto případech je nutné vyhledat lékaře.

Bolesti v podbřišku

Mírné bolesti v podbřišku jsou běžnou součástí těhotenství. Většinou se nejedná o nic vážného, pokud by ale došlo k zesílení bolesti, případně se objevilo krvácení, zkonzultujte stav s ošetřujícím gynekologem.

Pohyby

Díky tvorbě svalových vláken se mohou objevit první trhavé pohyby končetin plodu. Tyto pohyby ale ještě nepociťujete.


Jídlo a cvičení v 7. týdnu těhotenství

Jídlo v 7. týdnu těhotenství
Cvičení v 7. týdnu těhotenství

Časté otázky v 7. týdnu těhotenství

Co to znamená, když v 7. týdnu těhotenství nejsou slyšet srdeční ozvy?
Lze již v 7. týdnu na ultrazvuku poznat, jestli čekám dvojčata?
Co je listerióza a mám se jí obávat?
7. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora