15. týden těhotenství – vývoj miminka

13. 3. 2024 · 4 minuty čtení

Nacházíte se ve druhém trimestru těhotenství. Plod je velký jako pomeranč. Drobné kůstky ve středním uchu kostnatí a miminko začíná slyšet. Vy pociťujete návaly pozitivní nálady a zvyšující se libido. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje, prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
15. týden těhotenství – vývoj miminka

Co se dozvíte o 15. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Rostou vlásky a obočí. Miminko dovede měnit výrazy obličeje. Začíná také slyšet, ale zvuky ještě nedovede rozeznat.
Velikost miminka
Jaká je velikost miminka v 15. týdnu těhotenství? Plod měří 11 centimetrů, váží 85 gramů a velikostně odpovídá pomeranči.
Jak se cítíte?
Většině maminek se zlepší nálada a zvýší libido. Nevolnosti a zvracení pravděpodobně odezněly. Mohou se objevit problémy s ucpaným nosem či otoky nohou.
Často kladené dotazy
Můžete v 15. týdnu těhotenství zjistit pohlaví miminka? Prolistujte nejčastějšími otázkami a odpovědmi – vše, co vás zajímá, najdete našem článku.

Vývoj miminka v 15. týdnu těhotenství

Plod nyní měří 11 centimetrů, váží 85 gramů a velikostně odpovídá pomeranči. Kosti se pomalu zpevňují, i když stále mají chrupavčitý charakter. Pod průhlednou kůží opatřenou chloupky pokračuje vývoj svalů. Začínají růst vlásky, které obvykle po narození změní barvu i strukturu. Roste také obočí. Miminko již zvládne měnit výraz obličeje.

Foto miminka v 15. TT
Plod nyní měří 11 centimetrů, váží 85 gramů a velikostně odpovídá pomeranči.

Téměř všechny orgány fungují, například plíce vdechují a vydechují plodovou vodu. Vyvíjí se potní žlázy. Drobné kůstky ve středním uchu kostnatí, miminko začíná slyšet. V mozku ale ještě nejsou vyvinuta centra sluchu, a tak nedokáže zvuky rozeznat.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Vaše bříško a zdraví

Těhotenské nevolnosti a zvracení vás již pravděpodobně netrápí. Tělo se přizpůsobilo „jinému stavu“ a nyní si můžete plně užívat krásy těhotenství. Druhý trimestr je obecně považován za nejkrásnější období. Můžete pociťovat zlepšení nálady a zvýšení libida.

Ultrazvuk v 15. TT
Pokud je miminko v bříšku dobře natočeno, dokáže šikovný gynekolog během 15. týdne určit, zda čekáte holčičku nebo chlapečka. Pohlaví miminka lze ale s jistotou určit zhruba od 16. týdne těhotenství.

Vrchol dělohy se nachází 10 centimetrů nad stydkou kostí, zvyšuje se množství plodové vody. Těhotenské bříško se zakulacuje, pro všímavější okolí je možná pozorovatelné. Od teď se bude vaše váha zvyšovat rychleji, než tomu bylo doposud.

Pokožka může být sušší a svědit. Některé maminky řeší v těhotenství akné, stejně jako strie na napínajícím se bříšku, stehnech a prsou. Zde je vhodné promazávat problémové partie krémem.

Jak se cítíte?

Ucpaný nos

Zvýšený objem krve v těle má na svědomí otok cév a pocit ucpaného nosu. Pomoci může podložení hlavy polštářem před ulehnutím, případně použití nosních kapek nebo spreje, které nejprve schválí lékař. Opatrně při smrkání, aby nepopraskaly cévky v nose, a nedošlo tak ke krvácení.

Otoky nohou

V průběhu těhotenství se celkový objem vody může zvýšit až o 8 litrů. Krev má problém odtékat z dolních končetin, díky dolní duté žíle, která je stlačena zvětšující se dělohou. Když se otoky objeví náhle a jsou doprovázeny prudkým zvýšením krevního tlaku, může se jednat o vážný zdravotní stav zvaný preeklampsie.

Dásně a krvácení

Část budoucích maminek pociťuje otok a zvýšenou citlivost dásní, která je doprovázená krvácením. Jedná se o poměrně běžný jev, který po porodu vymizí. Těhotenství často odhalí dosud nepoznané nebo neošetřené kazy.

Ke vzniku nových kazů přispívá zhoršená hygiena ústní dutiny způsobená pocity na zvracení při čištění zubů, dále zvracení, neboť žaludeční šťávy narušují zubní sklovinu. Někdy ale stačí jen častý reflux. Říhnutí doprovázené žaludečními šťávami, které se dostanou až do úst, záněty dásní (dásně mají větší sklon ke krvácení kvůli zvýšenému objemu krve v těle ženy), změna chutí spojená s častějším vyhledáváním sladkého nebo kyselého.

Co s otoky nohou a ústním zdravím? Myslete na prevenci

Jak předejít otokům nohou? Vyhněte se dlouhodobému stání či sezení. Pravidelně se protahujte, nekřižte nohy. Odpočívejte s nohama nahoře, ponořte chodidla do studené vody. Noste kompresní punčochy. Přijímejte dostatek tekutin, omezte příjem soli. Spěte na levém boku.

Důležitá je prevence a pravidelné čistění zubů dvakrát až třikrát denně, ideálně kartáčkem s měkkými štětinami a zubní pastou chránící před zvýšenou krvácivostí dásní. Večer doplňte péči použitím mezizubních kartáčků. Během těhotenství absolvujte dvě preventivní stomatologické prohlídky.

Časté otázky v 15. týdnu těhotenství

15. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
Jaké je riziko potratu v 15. týdnu těhotenství?
Lze v 15. týdnu těhotenství zjistit pohlaví miminka?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora