21. týden těhotenství – vývoj miminka a vaše zdraví

13. 3. 2024 · 5 minut čtení

Nacházíte se stále ve druhém trimestru těhotenství. Děťátko má vlastní rytmus spánku a bdění. Růst bříška vám může způsobit vystoupnutí pupíku. Na zadečku, bříšku a bocích můžete pozorovat mírné usazování tuku. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje, prozradíme v následujícím přehledném článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
21. týden těhotenství – vývoj miminka a vaše zdraví

Co se dozvíte o 21. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Děťátko procvičuje hmat. Má už vlastní chuťové pohárky a také rytmus spánku a bdění.
Velikost miminka
Miminko ve 21. týdnu měří 24 až 28 centimetrů, váží kolem 290 až 350 gramů a délkově odpovídá mrkvi.
Jak se cítíte?
Většina budoucích maminek je v tomto období nejspokojenější. Pleť je čistá, nehty se zkvalitňují a vlasy houstnou.
Často kladené dotazy
Jaký je 21. týden těhotenství měsíc a co když ještě necítíte pohyby miminka? Na nejčastější dotazy si odpovíme v článku.

Vývoj miminka ve 21. týdnu těhotenství

Miminko nyní měří 24 až 28 centimetrů, váží kolem 290 až 350 gramů a délkově odpovídá mrkvi. Začíná druhá polovina těhotenství. Hlavička miminka se přizpůsobuje velikosti těla a není již tak dominantní. V mozku se jasně odděluje šedá kůra od bílé hmoty mozkové. Povrch mozku ještě nemá typické záhyby a je hladký. Sluch je zcela vyvinutý, děťátko dobře slyší, je viditelné obočí a řasy. Miminko procvičuje hmat, občas cucá prstíky, chytá si nožičky, hladí se, osahává okolí a tahá za pupeční šňůru. Na jazyku jsou vytvořené chuťové pohárky.

Foto miminka ve 21. TT
Miminko má ve 21. týdnu už zcela vyvinutý sluch i chuťové pohárky. Sem tam vyplazuje jazýček a ochutnává plodovou vodu.

Miminko vyplazuje jazýček a ochutnává plodovou vodu. Zajímavostí je, že plodová voda má lehce nasládlou chuť, proto je sladká chuť člověku blízká již od narození. Krevní oběh je vyvinutý a děťátko má vlastní červené krvinky. Pokud čekáte holčičku, možná jste ani netušila, že již ve 21. týdnu těhotenství má vytvořenou zásobu vajíček pro celý život.

Miminko má vlastní rytmus spánku a bdění. Nerozlišuje den a noc, řídí se vlastními cykly. Ty se střídají přibližně po 20 až 40 minutách. Už v tuto dobu má svoji oblíbenou polohu pro spánek a choulí se do ní vždy, když se chystá odpočívat.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Vaše bříško a zdraví

Vaše zakulacené bříško je hezky viditelné a jeho růst může způsobit vystupování pupíku. Vystouplý pupík nezpůsobuje žádné zdravotní riziko, je to čistě estetická záležitost. Vrchol dělohy se nyní nachází asi centimetr nad pupkem. Na zadečku, bříšku a bocích můžete pozorovat mírné usazování tuku.

Pravděpodobně se cítíte dobře, a tak i vypadáte. Většina budoucích maminek je v tomto období nejspokojenější. Pleť je čistá. Nehty se zkvalitňují a vlasy houstnou, protože se u nich zastavilo přirozené vypadávání.

Můžete pociťovat problémy s dechem. Většinou je zhoršené dýchání spojené s rostoucí dělohou, která vyvíjí tlak na plíce.  

Ultrazvuk ve 21. TT
Screening ve 2. trimestru je nejdůležitějším vyšetřením během prenatálního vývoje. Dokáže odhalit až 90 % strukturálních vývojových vad.

Ultrazvukový screening

Možná se již připravujete na ultrazvukový screening, který se maminkám doporučuje v rozmezí 18. až 22. týdne. Právě screening ve 2. trimestru je nejdůležitějším vyšetřením během prenatálního vývoje. Dokáže totiž odhalit až 90 % strukturálních vývojových vad. Během tohoto ultrazvuku se kontroluje, jestli se miminko správně vyvíjí a zda jsou všechny orgány anatomicky v pořádku.

Zkoumá se délka děložního hrdla, umístění placenty a průtok krve pupečníkem, množství plodové vody, činnost srdce dítěte, vývoj mozku dítěte, anatomie jednotlivých orgánů, páteř, držení končetin a prstů a velikost hlavy.

Za předpokladu, že je miminko dobře natočeno, celý proces trvá asi půl hodiny. Pokud tomu tak není, je vhodné udělat pár cviků nebo se projít, aby se děťátko pootočilo a lékař mohl vyšetřit veškeré orgány. Během ultrazvuku se můžete dozvědět i pohlaví miminka, pokud vám už dříve nebylo potvrzeno.

Ultrazvukové vyšetření je plně hrazeno pojišťovnou. Lékař vám však může nabídnout i další nadstandardní vyšetření, za které si budete muset připlatit.

Jak se cítíte?

Bolest břicha

Mírné bolesti břicha jsou běžnou součástí těhotenství. Většinou se nejedná o nic vážného, ale vždy je lepší mít jistotu a zkonzultovat tyto pocity s ošetřujícím gynekologem. Nejčastější příčinou bolesti je nadýmání, zažívací obtíže, rozpínání dělohy nebo počínající pohyby miminka.

Tvrdnutí břicha

Projevuje se jako nepříjemný pocit v podbřišku spojený s pocitem nafouknutí. Příčinou je napínání svalů dělohy kvůli růstu dítěte. Tvrdnutí vnímáte zhruba od 18. týdne těhotenství, a to ve frekvenci až 20krát za den. Od 34. týdne dokonce i 30krát den. Objevuje se hlavně při zvýšené námaze či v souvislosti se sexem.

Krvácející dásně a zubní kazy

Krvácení dásní způsobuje větší objem krve v těle ženy. Tento jev po porodu obvykle vymizí. Těhotenství často odhalí dosud nepoznané nebo neošetřené kazy. Ke vzniku nových kazů přispívá zhoršená hygiena ústní dutiny a zvracení. Žaludeční šťávy totiž narušují zubní sklovinu. Někdy ale stačí jen častý reflux – říhnutí doprovázené žaludečními šťávami. Svou roli hraje také změna chutí (častější vyhledávání sladkého nebo kyselého).

Myslete na prevenci, pečujte o dutinu ústní

Důležitá je prevence a pravidelné čistění zubů dvakrát až třikrát denně, ideálně kartáčkem s měkkými štětinami a zubní pastou chránící před zvýšenou krvácivostí dásní. Večer doplňte péči použitím mezizubních kartáčků. Během těhotenství byste měla podstoupit minimálně dvě preventivní stomatologické prohlídky.


Časté otázky ve 21. týdnu těhotenství

21. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
Jaká je poloha plodu ve 21. týdnu?
Co když ve 21. týdnu těhotenství necítím pohyby?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora