20. týden těhotenství – vývoj miminka a ultrazvuk

13. 3. 2024 · 4 minuty čtení

Nacházíte se stále ve druhém trimestru těhotenství. Miminko je velké jako lilek. Kůstky vnitřního ucha jsou plně vyvinuté, začíná růst prvních skutečných vlásků. Prvorodičky mohou zaznamenat první pohyby miminka. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje, prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
20. týden těhotenství – vývoj miminka a ultrazvuk

Co se dozvíte o 20. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Miminku se začínají rychleji prodlužovat ručičky a nožičky. Začínají růst první skutečné vlásky.
Velikost miminka
Ve 20. týdnu těhotenství měří miminko 16 až 20 cm, váží 250 až 290 g a velikostně odpovídá lilku.
Jak se cítíte?
Většina budoucích maminek je v tomto období nejspokojenější. Pleť je čistá, nehty se zkvalitňují a vlasy houstnou.
Často kladené dotazy
Jaký je 20. týden těhotenství měsíc a co když ještě necítíte pohyby miminka? Na nejčastější dotazy si odpovíme v článku.

Vývoj miminka ve 20. týdnu těhotenství

Miminko měří 16 až 20 centimetrů, váží 250 až 290 gramů a velikostně odpovídá lilku. Nyní se nachází přesně uprostřed svého prenatálního vývoje.

Miminku se začínají rychleji prodlužovat ručičky a nožičky, které byly vzhledem k tělíčku kratší, zejména v poměru k hlavičce. Dotvářejí se spoje a nervové buňky v centrální nervové soustavě, které odpovídají na podněty smyslových orgánů. Plně vyvinuté jsou kůstky vnitřního ucha. Na dlaních a chodidlech jsou patrné kožní rýhy, které zůstanou neměnné až do konce života.

Foto miminka ve 20. TT
Miminko ve 20. týdnu těhotenství měří 16 až 20 centimetrů, váží 250 až 290 gramů a velikostně odpovídá lilku

Začínají růst první skutečné vlásky, které jsou velice jemné a většinou do dvou týdnů po narození vypadají. Nahradí je poté nové a silnější vlásky. Srdíčko děťátka bije zhruba dvakrát rychleji než vaše.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Vaše bříško a zdraví

Průměrný váhový přírůstek činí kolem 4–5 kilogramů. Přibírání na váze se zrychluje a každý týden můžete nabrat čtvrt až půl kilogramu. Děloha se od začátku těhotenství zvětšila již třikrát a její vrchol dosahuje téměř k pupíku. Od tohoto týdne bude růst přibližně 1 cm za týden. Objem plodové vody je asi 350 mililitrů.

Pravděpodobně se cítíte dobře, a tak i vypadáte. Většina budoucích maminek je v tomto období nejspokojenější. Pleť je čistá, nehty se zkvalitňují a vlasy houstnou, neboť se u nich zastavilo přirozené vypadávání.

Pro prvorodičky je 20. týden okamžikem očekávání, kdy poprvé zaznamenají pohyby svého miminka. Zpočátku se může jednat o drobná zachvění, pocit bublání či lechtání. Tyto pocity bývají intenzivnější večer, kdy se váš organismus zklidní a vy se soustředíte pouze na bříško.

Cítíte pohyb, který byste přirovnala k ťukání na břišní stěnu? Miminko má pravděpodobně škytavku. Jedná se o křeče v nedozrálé bránici, které patří k přirozenému vývoji v rámci těhotenství.

Ultrazvuk ve 20. TT
Screening ve 2. trimestru je nejdůležitějším vyšetřením během prenatálního vývoje. Dokáže odhalit až 90 % strukturálních vývojových vad.

Ultrazvukový screening

Možná se již připravujete na ultrazvukový screening, který se doporučuje v rozmezí 18. až 22. týdne. Právě screening ve 2. trimestru je nejdůležitějším vyšetřením během prenatálního vývoje. Dokáže totiž odhalit až 90 % strukturálních vývojových vad.

Během tohoto ultrazvuku se kontroluje, jestli se miminko správně vyvíjí a zda jsou všechny orgány anatomicky v pořádku. Zkoumá se délka děložního hrdla, umístění placenty a průtok krve pupečníkem, množství plodové vody, činnost srdce dítěte, vývoj mozku dítěte, anatomie jednotlivých orgánů, páteř, držení končetin a prstů a velikost hlavy.

Za předpokladu, že je miminko dobře natočeno, celý proces trvá asi půl hodiny. Pokud tomu tak není, je vhodné udělat pár cviků nebo se projít, aby se děťátko pootočilo a lékař mohl vyšetřit veškeré orgány. Během ultrazvuku se můžete dozvědět i pohlaví miminka, pokud vám už dříve nebylo potvrzeno.

Ultrazvukové vyšetření je plně hrazeno pojišťovnou. Lékař vám však může nabídnout i další nadstandardní vyšetření, za které si budete muset připlatit.

Jak se cítíte?

Bolest břicha

Mírné bolesti břicha jsou běžnou součástí těhotenství. Většinou se nejedná o nic vážného, ale vždy je lepší mít jistotu a zkonzultovat tyto pocity s ošetřujícím gynekologem. Nejčastější příčinou bolesti je nadýmání, zažívací obtíže, rozpínání dělohy nebo počínající pohyby miminka.

Tvrdnutí břicha

Projevuje se jako nepříjemný pocit v podbřišku spojený s pocitem nafouknutí. Příčinou je napínání svalů dělohy kvůli růstu dítěte. Tvrdnutí vnímáte zhruba od 18. týdne těhotenství, a to ve frekvenci až 20krát za den. Od 34. týdne dokonce i 30krát den. Objevuje se hlavně při zvýšené námaze či v souvislosti se sexem.

Otoky nohou

Oteklé nohy bývají příznakem fyziologického zadržování vody v těle. V průběhu těhotenství se celkový objem vody může zvýšit až o 8 litrů. Krev má problém odtékat z dolních končetin, protože dolní dutá žíla je stlačena zvětšující se dělohou. Pokud se objeví náhle společně s prudkým zvýšením krevního tlaku, může se jednat o vážný zdravotní stav zvaný preeklampsie.

Jak předejít otokům nohou?

Jak otokům předejít? Vyvarujte se dlouhodobému stání. Při dlouhém sezení se často protahujte a nekřižte nohy. Odpočívejte s nohama nahoře. Ponořujte nohy do studené vody. Spěte na levém boku. Noste kompresní punčochy. Přijímejte dostatek tekutin a omezte příjem soli.


Časté otázky ve 20. týdnu těhotenství

20. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
Co když ve 20. týdnu těhotenství necítím pohyby?
Jaký je váhový přírůstek ve 20. týdnu těhotenství?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora