10. týden těhotenství – ultrazvuk a velikost dítěte

13. 3. 2024 · 4 minuty čtení

Nacházíte se stále v prvním trimestru těhotenství. Plod je zatím velký asi jako slepičí vajíčko. Pokračuje vývoj mozku a nervových drah, formuje se vnější ucho. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
10. týden těhotenství – ultrazvuk a velikost dítěte

Co se dozvíte o 10. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Již byste měla mít za sebou první screeningové vyšetření. Pokud tomu tak není, bez odkladu navštivte lékaře.
Velikost miminka
Plod nyní měří 22–33 mm, váží asi 5 gramů a velikostně odpovídá slepičímu vajíčku.
Jak se cítíte?
Většina maminek pociťuje těhotenské příznaky s různou intenzitou. Kvůli hormonálním výkyvům můžete být náladová.
Často kladené dotazy
Jestli se dá zjistit pohlaví miminka v 10. týdnu těhotenství a další zajímavé informace se dozvíte v našem článku.

Vývoj miminka v 10. týdnu těhotenství

Plod nyní měří 22–33 mm, váží asi 5 gramů a velikostně odpovídá slepičímu vajíčku. Hlava je dvakrát větší než zbytek těla. Tělíčko se pomalu začíná napřimovat, i když stále převládá tvar klubíčka.

Foto miminka v 10. TT
Plod nyní měří 22–33 mm, váží asi 5 gramů a velikostně odpovídá slepičímu vajíčku.

Veškeré orgány jsou již téměř vyvinuté a mnoho z nich už plní svoji funkci. Ledviny již zaujaly svou konečnou polohu v horní části břicha. Pokračuje vývoj mozku a nervových drah. Páteř je viditelná skrze průhlednou kůži na zádech. Oči i nos jsou hezky viditelné, formuje se vnější struktura ucha, tzv. vnější ucho. Na prstíčcích, které již nejsou oddělené blánou, začínají růst nehty. V dásních se zakládají drobné zubní pupeny.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Ultrazvuk v 10. týdnu těhotenství

Již byste za sebou měla mít první screeningové vyšetření. Pokud tomu tak není, bez odkladu navštivte lékaře. Během tohoto vyšetření totiž lékař dokáže odhalit řadu případných problémů nebo varovných signálů, a to z odběrů krve, moči a ultrazvukového vyšetření.

Ultrazvuk v 10. TT
Již byste za sebou měla mít první screeningové vyšetření. Pokud tomu tak není, bez odkladu navštivte lékaře.

Vaše bříško a zdraví

Tak jako v předešlých týdnech se děloha stále zvětšuje. Nyní má velikost podobnou grapefruitu. Dále se vyvíjí placenta, která je s miminkem spojená pupečníkem. Všímavějšímu okolí možná již neunikne, že jste lehce přibrala. Váhový přírůstek se pohybuje okolo jednoho až dvou kil. Stále ale platí, že můžete zůstat na své původní váze, či dokonce něco ztratit, jestliže vás trápí nevolnosti a zvracení.

Vaše tepová frekvence je o několik tepů za minutu vyšší, neboť se zvýšil objem krve v těle. Prsa se stále zvětšují. Kvůli hormonálním výkyvům můžete být náladová, podrážděná nebo plačtivá.

Jídlo a cvičení v 10. týdnu těhotenství

Jídlo a strava v 10. týdnu těhotenství
Cvičení v 10. týdnu těhotenství

Časté otázky v 10. týdnu těhotenství

Jaké je riziko potratu v 10. týdnu těhotenství?
10. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
Co je to screening v 10. týdnu těhotenství?
Lze zjistit pohlaví v 10. týdnu těhotenství?
Můžu slyšet srdce plodu v 10. týdnu těhotenství?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora