18. týden těhotenství – vývoj miminka a vaše zdraví

13. 3. 2024 · 6 minut čtení

Stále se nacházíte ve druhém trimestru těhotenství. Plod je velký jako avokádo. Na kůži prstíků se mu vytváří bříška a papilární linie, které tvoří jedinečný otisk. Ve střevech se hromadí smolka, což je první stolice plodu. Možná již pociťujete první pohyby miminka. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje, prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
18. týden těhotenství – vývoj miminka a vaše zdraví

Co se dozvíte o 18. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Chrupavčité tkáně se mění na kosti. Formují se pohlavní orgány. Začíná se tvořit tuková vrstva.
Velikost miminka
V 18. týdnu těhotenství miminko měří 14 centimetrů, váží 150–190 gramů a velikostně odpovídá avokádu.
Jak se cítíte?
Zvyšuje se libido. Vlivem zvětšující se dělohy potřebujete častěji na toaletu. Mohou se objevit i další nepříjemnosti v podobě závratí či hemoroidů.
Často kladené dotazy
Jaký je 18. týden těhotenství měsíc a jak je to s bolestmi v podbřišku? Na tyto a další nejčastější dotazy si odpovíme v našem článku.

Vývoj miminka v 18. týdnu těhotenství

Plod nyní měří 14 centimetrů, váží 150–190 gramů a velikostně odpovídá avokádu. Prodlužují se ruce, nohy, pokračuje osifikace. Miminko je velice aktivní, pohybuje se, kope, otáčí se a cucá si palec. Zívání a škytavka již patří k běžným úkazům.

Nervový systém pokračuje ve vývoji a všechny části nervového systému se postupně propojují. V mozku se zdokonalují smysly – chuť, hmat, čich, sluch a zrak. Sluchové kůstky ve středním uchu začínají přenášet zvuk do vnitřního ucha. Miminko tak začíná slyšet a vnímá například ozvy vašeho srdce, váš hlas i další zvuky. Na kůži prstíků se vytváří bříška a papilární linie, které tvoří jedinečný otisk.

Foto miminka v 18. TT
Plod nyní měří 14 centimetrů, váží 150–190 gramů a velikostně odpovídá avokádu.

Plíce se zvětšují a vyvíjejí se v nich drobné vzduchové váčky. Ve střevech se hromadí smolka (mekonium), což je první stolice plodu. Je zelenočerná a konzistencí připomíná dehet. Na jejím vzniku se ještě nepodílí jídlo, ale vzniká z látek polknutých miminkem v děloze (epitelová tkáň, lanugo, hlen, plodová voda…). Běžně smolka neopouští střeva dítěte před narozením. Pokud se ale stane, že je vyloučena už před porodem nebo během něj, jedná se o zdravotní riziko, při kterém může vdechnutí smolky ohrozit život miminka.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Vaše bříško a zdraví

Bříško už je hezky kulaté. Jestliže jste zatím moc váhově nepřibrala, nebojte se, teď budete přibývat podstatně rychleji. Během prvního trimestru je přírůstek zhruba 1 až 2 kilogramy, během druhého trimestru můžete každý týden přibrat kolem 0,5 kilogramu.

Ultrazvuk v 18. TT
Miminko v 18. týdnu těhotenství začíná slyšet a vnímá například ozvy vašeho srdce, váš hlas i další zvuky.

Možná pociťujete zvýšený zájem o sex. Prožitky z něho bývají intenzivnější, a to díky většímu prokrvení pánve. Některé ženy poprvé zažijí orgasmus.

Nejspíše zaznamenáte změnu v kvalitě vlasů, jsou silnější a lesklejší, nehty jsou pevnější a rychleji rostou, pleť je jasnější a zářivější.

Vlivem zvětšující se dělohy, která tlačí na močový měchýř, můžete mít pocit, že stále potřebujete na toaletu. Někdy se objeví i další nepříjemnosti v podobě závratí, hemoroidů, zácpy, pálení žáhy, nízkého tlaku, problémů se spánkem apod.

Jak se cítíte?

Závratě

Do dělohy a k děťátku proudí více krve. Krevní oběh ale nemusí stíhat dostatečně zásobovat všechny orgány a závrať je na světě. Samozřejmě k tomu může přispívat i tlak způsobený zvětšující se dělohou na cévy nebo další faktory, jako je pokles hladiny krevního cukru (např. pokud se dlouho nenajíte), dehydratace, pobyt v přetopené místnosti, větší fyzická námaha, prudké vstávání nebo úzkost a stres.

Co dělat při závratích v těhotenství?

Pokud cítíte, že se o vás pokouší závrať (začnou se vám dělat mžitky před očima, hučí vám v uších, točí se hlava a máte pocit na omdlení), okamžitě si sedněte, nebo jděte do dřepu. Přívod krve do mozku zvýšíte také tak, že si podložíte nohy nad úroveň hlavy. Jestliže trpíte závratí a pocity na omdlení velmi často, konzultujte s lékařem

Problém se spánkem

Některé budoucí maminky si začínají stěžovat na dušnost. V tomto případě se vyhýbejte poloze vleže na zádech. Zvětšující se děloha tlačí na dolní dutou žílu, tím se sníží množství krve, které se vrací do srdce a nastávajícím rodičkám je na omdlení. Tento stav je nazýván syndromem dolní duté žíly. Asi u třech procent žen dochází ke kolapsovým stavům. Doporučená poloha pro spánek a odpočinek je na levém boku.

Oteklé nohy

Otoky k těhotenství patří, pokud se ale objeví náhle a jsou doprovázeny prudkým zvýšením krevního tlaku, může se jednat o vážný zdravotní stav zvaný preeklampsie. Jak otokům předejít? Vyvarujte se dlouhodobého stání, při dlouhém sezení se často protahujte a nekřižte nohy, odpočívejte s nohama nahoře, ponořte nohy do studené vody, spěte na levém boku, noste kompresní punčochy, přijímejte dostatek tekutin a omezte příjem soli.

Jídlo a cvičení v 18. týdnu těhotenství

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny v těhotenství
Bílkoviny v těhotenství
Cvičení v 18. týdnu těhotenství

Časté otázky v 18. týdnu těhotenství

18. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
Mohou se v 18. týdnu těhotenství objevovat bolesti v podbřišku?
Co když v 18. týdnu těhotenství necítím pohyby?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora