38. týden těhotenství – příprava na porod, bolest v podbřišku a kontrakce

13. 3. 2024 · 5 minut čtení

Nacházíte se ve třetím trimestru těhotenství. Miminko je velké jako dýně. Od tohoto okamžiku je považované za donošené. Co je hlenová zátka, co znamená její odchod a mnoho dalšího prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
38. týden těhotenství – příprava na porod, bolest v podbřišku a kontrakce

Co se dozvíte o 38. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Ve 38. týdnu je děťátko prohlášeno za donošené. Ztrácí se jemné chloupky (lanugo), které pokrývaly celé tělíčko.
Velikost miminka
Miminko měří okolo 49 centimetrů, váží přibližně 3 kilogramy a velikostně odpovídá dýni.
Jak se cítíte?
Nastávající maminky pociťují různé druhy diskomfortu, včetně bolestí páteře a podbřišku. Kontrakce jsou silnější, bolestivější a pravidelnější.
Často kladené dotazy
Jaký je 38. týden těhotenství měsíc a co je to hlenová zátka? Na nejčastější dotazy si odpovíme v našem článku.

Vývoj miminka ve 38. týdnu těhotenství

Miminko měří okolo 49 centimetrů, váží přibližně 3 kilogramy a velikostně odpovídá dýni. Ve 38. týdnu těhotenství je děťátko oficiálně prohlášeno za donošené. Ztrácí se jemné chloupky (lanugo), které pokrývaly celé tělíčko. Pár chloupků může po porodu zůstat, především na ramínkách, krku a na obličeji.

Foto miminka ve 38. TT
Miminko měří okolo 49 centimetrů, váží přibližně 3 kilogramy a velikostně odpovídá dýni.

Ve střevech se hromadí smolka (mekonium), což je první stolice plodu. Je zelenočerná a konzistencí připomíná dehet. Na jejím vzniku se ještě nepodílí jídlo, ale vzniká z látek polknutých miminkem v děloze (epitelová tkáň, lanugo, hlen, plodová voda…). Běžně smolka neopouští střeva dítěte před narozením. Pokud se ale stane, že je vyloučena už před porodem nebo během něj, jedná se o zdravotní riziko, při kterém může vdechnutí smolky ohrozit život miminka.

U chlapečků došlo k úplnému sestoupení varlat do šourku, u holčiček je patrné překrytí malých stydkých pysků velkými.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Vaše bříško a zdraví

Otoky končetin, časté močení, hemoroidy a další nepříjemnosti jsou pro vás již běžnou záležitostí. Neohrabanost, nespavost a obavy z nadcházejícího porodu k celkovému stavu také moc nepřidají. Možná byste už uvítala samotný porod, abyste měla celé těhotenství za sebou.

Za bolestmi páteře a podbřišku stojí kontrakce a zvyšující se tlak dítěte na pánevní dno. Kontrakce jsou silnější, bolestivější a pravidelnější.

I přes všechna úskalí se snažte relaxovat, užívejte si poslední dny těhotenství a těšte se na miminko.

Taška do porodnice

Tašku do porodnice si připravte ve 35. až 37. týdnu těhotenství, možná i dříve, pokud váš zdravotní stav může naznačovat předčasný porod. Co všechno zabalit s sebou, aby nic nechybělo?

První, co bude při příjmu v porodnici potřebovat, jsou doklady. Jedná se o těhotenskou průkazku, kartičku pojištěnce, občanský průkaz, oddací list či notářsky ověřený souhlas s otcovstvím (pokud nejste manželé), prohlášení o jménu miminka a porodní plán.

Doporučujeme nachystat tašky dvě. Jednu menší přímo k porodu a druhou na pokoj pro vás a miminko. Předem si zjistěte, jakou výbavu zabezpečuje vámi zvolená porodnice. Na základě toho by měl vypadat i obsah vašich tašek.

Ultrazvuk ve 38. TT
Ve 38. týdnu těhotenství je děťátko oficiálně prohlášeno za donošené. Ztrácí se jemné chloupky (lanugo), které pokrývaly celé tělíčko. Pár chloupků může po porodu zůstat, především na ramínkách, krku a na obličeji.

Taška k porodu

V tašce k porodu by neměly chybět tyto položky: poporodní vložky a jednorázová přebalovací podložka (zajistí cestu do porodnice v suchu, zabrání znečištění vozidla), klystýr – výplach těsně před porodem (klysma salinické), tekutiny a hroznový cukr (dodání energie), telefon s nabíječkou, přezůvky, košili k porodu (obvykle ji ale dostanete v porodnici), teplé ponožky, župan, relaxační hudba.

Taška po porodu

  • Pro maminku: po porodu důkladně pečujte o intimní partie, pro lepší hojení poporodních zranění si nezapomeňte zabalit speciální mýdlo pro intimní hygienu, alespoň 5 jednorázových kalhotek (síťované kalhotky), 2 až 3 balení porodnických vložek, jemný, vícevrstvý toaletní papír či vlhčené ubrousky pro intimní hygienu, mastičku na hemoroidy (pokud vás trápí), 2 ručníky, 2 kojicí podprsenky, prsní vložky, hygienické a kosmetické potřeby (zubní kartáček, hřeben, sprchový gel, šampon apod.). Dále si do tašky přibalte cokoliv, co vám zajistí komfort a pohodlí.
  • Pro miminko: oblečení – v nemocnici můžete využít místní oblečení pro novorozence anebo si donést vlastní (dupačky, bavlněnou čepičku, ponožky, bavlněné rukavičky, které ochrání miminko před poškrábáním), plenky pro novorozence, vlhčené ubrousky, jednorázové přebalovací podložky, vatové tamponky a dětský olejíček.

Odjezd z porodnice

Některé věci stačí mít nachystané doma a váš doprovod je přiveze v den odjezdu z porodnice. Jedná se především o oblečení pro vás, pro miminko a autosedačku. Důležité je se řídit aktuálním ročním obdobím. V zimě volte pro miminko více vrstev oblečení (a fusak), v létě stačí méně.

Jak se cítíte?

Braxton-Hicksovy kontrakce

Braxton-Hicksovy kontrakce neboli poslíčci obvykle začínají ve třetím trimestru těhotenství. Jedná se o několikavteřinové nepravidelné stahy děložního svalstva. Ženy je popisují jako tuhnutí či pnutí bříška, někdy spojené s mírnou bolestí v podbřišku. Ta ale na rozdíl od porodních kontrakcí nepřichází od zad.

Pokud vám poslíčci způsobují obtíže, zkuste si ulevit například pitím dostatečného množství tekutin, procházkami a pohybem. Při zvýšené aktivitě naopak odpočinkem, relaxací ve vaně, poslechem hudby nebo vhodnou masáží. Vyzkoušet můžete také pobyt v teplé vodě (vana, sprcha). Pokud jde o porod, stahy obvykle zesílí, poslíčci naopak ustanou.



Hlenová zátka

Hlenová zátka se tvoří hned na začátku těhotenství. Chrání dělohu s plodem před vstupem škodlivých mikroorganismů a také před předčasným porodem. Hlenová zátka může odejít najednou nebo i po částech. Pokud hlenová zátka odejde, není to jasné znamení, že během pár hodin dojde k porodu. Je to známka toho, že se děložní hrdlo otevírá a porod se blíží.

Pokud dojde k odchodu hlenové zátky před 37. týdnem těhotenství, vyhledejte lékařskou pomoc. Též je nutné navštívit lékaře, pokud se v hlenu objeví jasně červená krev ve velkém množství nebo spolu s hlenovou zátkou odchází tmavá krev. Jestliže je odchod hlenové zátky provázen dalšími příznaky, jako jsou silné krvácení, bolesti v podbřišku či silné pravidelně se opakující kontrakce nebo křeče, je nejvyšší čas odjet do porodnice.

Změny aktivity plodu

Většina miminek je ve 38. týdnu těhotenství hlavičkou dolů ve skrčené poloze. V děloze není moc místa a možností na pohyb, aktivita se proto snižuje. Děťátko občas protáhne nožičku či ručičku, pak vidíte otisk na svém bříšku. Ve většině času ale spí a nabírá síly. I tak byste ale měla pociťovat alespoň deset pohybů denně.

Křeče v nohou

Křeče může způsobit narušená rovnováha elektrolytů. Možná se tedy potýkáte například s nedostatkem hořčíku, vápníku a draslíku. Také zvětšující se děloha stále více tlačí na cévy, což má za následek horší prokrvení nohou, křeče v lýtkách, otoky a křečové žíly.


Časté otázky ve 38. týdnu těhotenství

Jaká je váha miminka v 38. týdnu těhotenství?
38. týden těhotenství, jaký je to měsíc?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora