19. týden těhotenství – vývoj miminka a ultrazvuk

13. 3. 2024 · 4 minuty čtení

Nacházíte se stále ve druhém trimestru těhotenství. Miminko je velké jako banán. Objevují se pigmentové buňky, vzniká mázek a začíná produkce žaludeční šťávy. V nejbližší době vás čeká ultrazvukový screening. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje, prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
19. týden těhotenství – vývoj miminka a ultrazvuk

Co se dozvíte o 19. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Miminko drží hlavu vzpřímeně a mění polohy. Trénuje sací a úchopový reflex. Objevují se pigmentové buňky.
Velikost miminka
V 19. týdnu těhotenství měří miminko 15 centimetrů, váží kolem 240 gramů a velikostně odpovídá banánu.
Jak se cítíte?
Mohou vás bolet záda či břicho, prsa jsou zduřelá a citlivá. Některé maminky se potýkají s nadýmáním a plynatostí.
Často kladené dotazy
Jaký je 19. týden těhotenství měsíc a co když ještě necítíte pohyby miminka? Na nejčastější dotazy si odpovíme v našem článku.

Vývoj miminka v 19. týdnu těhotenství

Miminko nyní měří 15 centimetrů, váží kolem 240 gramů a velikostně odpovídá banánu. Hlavičku již drží vzpřímeně, čile mrská nožičkama, hýbe ručičkama a různě mění polohy. Trénuje sací a úchopový reflex cucáním palce a svíráním ručiček v pěst. V tomto období pokračuje vývoj částí mozku, které zodpovídají za smyslové vnímání (chuť, čich, sluch, zrak a hmat).

Foto miminka v 19. TT
Miminko nyní měří 15 centimetrů, váží kolem 240 gramů a velikostně odpovídá banánu.

Kůže je sice stále tenká, ale její jednotlivé vrstvy se již zakládají. Objevují se pigmentové buňky, které určují barvu kůže. Odlupující se povrchové buňky se stávají součástí kožního mázku. Mázek je voskovitá bílá vrstva mazu, odumřelých buněk a lanuga, která zahaluje celý povrch tělíčka. Jeho hlavním úkolem je chránit tenkou pokožku před dlouhodobým působením plodové vody. Mázek do porodu téměř vymizí, ale jeho pozůstatky jsou pozorovatelné v záhybech kůže.

Trávicí soustava začíná produkovat žaludeční šťávy, které pomáhají trávit plodovou vody. Ledviny již plně fungují a filtrují. Pokud čekáte holčičku, možná ani netušíte, že již v tuto dobu je její reprodukční systém plně vyvinutý. U chlapečků se reprodukční systém vyvíjí pomaleji.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Vaše bříško a zdraví

Během 2. trimestru může být váhový přírůstek až 6 kilogramů. Převážně za to může zvětšující se děloha, placenta, tukové zásoby a plodová voda, jejíž objem nyní činí asi 200 ml. Rostoucí bříško zatěžuje páteř, a tak můžete pociťovat první bolesti v zádech. Pomůže teplo a dostatek odpočinku. Mléčné žlázy již zahájily svou činnost, prsy jsou zduřelé a citlivé.

Ultrazvuk v 19. TT
U holčiček je v 19. týdnu reprodukční systém plně vyvinutý. U chlapečků se vyvíjí pomaleji.

Možná se již připravujete na ultrazvukový screening, který se doporučuje v rozmezí 18. až 22. týdne. Právě screening ve 2. trimestru je nejdůležitějším vyšetřením během prenatálního vývoje. Dokáže totiž odhalit až 90 % strukturálních vývojových vad. Během tohoto ultrazvuku se kontroluje, jestli se miminko správně vyvíjí a zda jsou všechny orgány anatomicky v pořádku.

Zkoumá se délka děložního hrdla, umístění placenty a průtok krve pupečníkem, množství plodové vody, činnost srdce dítěte, vývoj mozku dítěte, anatomie jednotlivých orgánů, páteř, držení končetin a prstů, velikost hlavy. Za předpokladu, že je miminko dobře natočeno, celý proces trvá asi půl hodiny. Pokud tomu tak není, je vhodné udělat pár cviků nebo se projít, aby se děťátko pootočilo a lékař mohl vyšetřit veškeré orgány.

Ultrazvukové vyšetření je plně hrazeno pojišťovnou. Lékař vám však může nabídnout i další nadstandartní vyšetření, za které si budete muset připlatit.

Jak se cítíte?

Bolest břicha

Mírné bolesti břicha jsou běžnou součástí těhotenství. Většinou se nejedná o nic vážného, ale vždy je lepší mít jistotu a zkonzultovat tyto pocity s ošetřujícím gynekologem. Nejčastější příčinou bolesti je nadýmání, zažívací obtíže, rozpínání dělohy nebo počínající pohyby miminka.

Tvrdnutí břicha

Projevuje se jako nepříjemný pocit v podbřišku spojený s pocitem nafouknutí. Příčinou je napínání svalů dělohy kvůli růstu dítěte. Tvrdnutí vnímáte zhruba od 18. týdne těhotenství, a to ve frekvenci až 20krát za den. Od 34. týdne dokonce i 30krát den. Objevuje se hlavně při zvýšené námaze či v souvislosti se sexem.

Nadýmání a plynatost

V pozdějších stádiích těhotenství na střevo více tlačí zvětšující se děloha. Svou roli má také snížená pohybová aktivita. Úlevu při nadýmání přináší přípravky obsahující simetikon. Snižují povrchové napětí plynů v trávícím traktu, a tak umožňují jejich jednodušší vstřebávání a vylučování. Simetikon se nevstřebává. Působí přímo ve střevě. Je bezpečný a vhodný i k dlouhodobému užívání.

Kdy kvůli nadýmání kontaktovat lékaře?

Ve většině případů je nadýmání a plynatost běžnou součástí těhotenství. Existují ale situace, kdy je nutná konzultace s lékařem. Jedná se o stavy, kdy se vaše střevní potíže stále více podobají bolesti břicha nebo křečím, máte krev ve stolici či silný průjem nebo zácpu.


Časté otázky v 19. týdnu těhotenství

19. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
Co když v 19. týdnu těhotenství necítím pohyby?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora