22. týden těhotenství – bříško, vaše zdraví a ultrazvukový screening

13. 3. 2024 · 5 minut čtení

Nacházíte se stále ve druhém trimestru těhotenství. Miminko je velké jako kukuřičný klas. Pod víčky se vybarvují duhovky do modré barvy, vytvořené jsou potní žlázy. Maminku mohou potrápit hemoroidy, křečové žíly a noční křeče nohou. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje, prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
22. týden těhotenství – bříško, vaše zdraví a ultrazvukový screening

Co se dozvíte o 22. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Mozek miminka stále zvětšuje objem, vznikají další nervové spoje. Pod dásněmí se vyvíjí zárodky mléčných zoubků.
Velikost miminka
Miminko ve 22. týdnu měří kolem 28 centimetrů, váží 430 gramů a velikostně odpovídá kukuřičnému klasu.
Jak se cítíte?
Maminku mohou potrápit hemoroidy, křečové žíly a noční křeče nohou. Objevují se bolesti a tvrdnutí břicha. Zvyšuje se apetit.
Často kladené dotazy
Jaký je 22. týden těhotenství měsíc a jak se mění váha v těhotenství? Na nejčastější dotazy si odpovíme v článku.

Vývoj miminka ve 22. týdnu těhotenství

Miminko měří kolem 28 centimetrů, váží 430 gramů a velikostně odpovídá kukuřičnému klasu. Jeho mozek stále zvětšuje objem, vznikají další nervové spoje. Oční víčka dokončila svůj vývoj, na jejich konci se nacházejí tenké bílé řasy. Oči jsou však ještě zavřené. Pod víčky se vybarvují duhovky do modré barvy. Konečnou barvu získají v následujících týdnech, kdy k dotvoření potřebují světlo. Pod dásněmi se začínají objevovat zárodky mléčných zubů.

Foto miminka ve 22. TT
Miminko měří kolem 28 centimetrů, váží 430 gramů a velikostně odpovídá kukuřičnému klasu.

Vrstvy kůže se postupně formují. Kůže je ale stále scvrklá, neboť chybí podkožní tuková tkáň. Miminku se již vytvořily potní žlázy. Pokud čekáte chlapečka, možná ani netušíte, že v tomto období sestupují semeníky do šourku a tvoří se první primitivní spermie.

Již byste měla cítit pohyby miminka, které stále častěji reaguje na podněty zvenčí. Jelikož má kolem sebe ještě dost prostoru, může si neustále protahovat ruce i nohy.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Vaše bříško a zdraví

Druhý trimestr je obecně vnímán jako nejhezčí období gravidity. Pravděpodobně netrpíte nevolnostmi. Těhotenství si užíváte, i když vás mohou potrápit některé zdravotní komplikace. Jedná se hlavně o hemoroidy, křečové žíly a noční křeče nohou. Dále se může objevit tzv. tonizace neboli tuhnutí břicha.

S rostoucím bříškem se natahuje pokožka, která může být citlivější než obvykle. S tím souvisí také výskyt strií. Strie neboli pajizévky vznikají jako přirozená reakce na náhlou změnu objemu lidského těla. Zpočátku mají červenou až fialovou barvu a časem zblednou. Samy od sebe už ale nikdy nezmizí. Proto je důležitá prevence jejich vzniku. Kliničtí dermatologové doporučují pravidelné a opakované promazávání problémových partií (zadeček, bříško, stehna, prsa) mastnými krémy, oleji či másly s obsahem kyseliny hyaluronové, která zmírňuje jejich tvorbu.

Vlivem hormonálních změn můžete objevit jemné chloupky na obličeji. Nejčastěji na bradě a pod nosem.

Ultrazvuk ve 22. TT
Měla byste cítit pohyby miminka, které stále častěji reaguje na podněty zvenčí. Jelikož má kolem sebe ještě dost prostoru, může si neustále protahovat ruce i nohy.

Ultrazvukový screening

Možná se již připravujete na ultrazvukový screening, který se doporučuje v rozmezí 18. až 22. týdne. Právě screening ve 2. trimestru je nejdůležitějším vyšetřením během prenatálního vývoje. Dokáže totiž odhalit až 90 % strukturálních vývojových vad. Během tohoto ultrazvuku se kontroluje, jestli se miminko správně vyvíjí a zda jsou všechny orgány anatomicky v pořádku. Zkoumá se délka děložního hrdla, umístění placenty a průtok krve pupečníkem, množství plodové vody, činnost srdce dítěte, vývoj mozku dítěte, anatomie jednotlivých orgánů, páteř, držení končetin a prstů a velikost hlavy.

Za předpokladu, že je miminko dobře natočeno, celý proces trvá asi půl hodiny. Pokud tomu tak není, je vhodné udělat pár cviků nebo se projít, aby se děťátko pootočilo a lékař mohl vyšetřit veškeré orgány. Během ultrazvuku se můžete dozvědět i pohlaví miminka, pokud vám už dříve nebylo potvrzeno.

Ultrazvukové vyšetření je plně hrazeno pojišťovnou. Lékař vám však může nabídnout i další nadstandardní vyšetření, za které si budete muset připlatit.

Jak se cítíte?

Bolest břicha

Mírné bolesti břicha jsou běžnou součástí těhotenství. Většinou se nejedná o nic vážného, ale vždy je lepší mít jistotu a zkonzultovat tyto pocity s ošetřujícím gynekologem. Nejčastější příčinou bolesti je nadýmání, zažívací obtíže, rozpínání dělohy nebo počínající pohyby miminka.

Tvrdnutí břicha

Projevuje se jako nepříjemný pocit v podbřišku spojený s pocitem nafouknutí. Příčinou je napínání svalů dělohy kvůli růstu dítěte. Tvrdnutí vnímáte zhruba od 18. týdne těhotenství, a to ve frekvenci až 20krát za den. Od 34. týdne dokonce i 30krát den. Objevuje se hlavně při zvýšené námaze či v souvislosti se sexem.

Zvýšená chuť k jídlu

Možná jste se už setkala s vlčím hladem. Těhotenství dokáže stravovací návyky obrátit naruby. Zvýšenou chuť k jídlu zvládne ukočírovat vlastní vůlí jen málo maminek. Konzumujte proto takové potraviny, které uspokojí touhu po jídle, ale přitom nebudou kalorickou bombou.

Zdravá strava je velice důležitá, neboť má vliv na správný vývoj miminka. Bazální metabolismus se během těhotenství zvyšuje o 25 %, kalorický příjem by se tak měl zvýšit jen o cca 200 až 300 kalorií denně. Rozhodně neplatí tvrzení, že během těhotenství je dobré „jíst za dva“. Průměrně byste během druhého trimestru neměla nabrat více než 8 kilogramů.

Křečové žíly a křeče

Křečové žíly, které vznikly během těhotenství, často v prvních několika měsících po porodu ustoupí. Jak zmírnit obtíže? Noste kompresní punčochy. Dlouho nestůjte a odpočívejte s nohama ve zvýšené poloze. Při silné bolesti, zarudnutí či otocích kontaktujte lékaře, aby nedošlo k rozvinutí zánětu žil nebo trombózy.

Křeče způsobuje například narušená rovnováha elektrolytů. Možná se tedy potýkáte s nedostatkem hořčíku, vápníku a draslíku. Také zvětšující se děloha stále více tlačí na cévy, což má za následek horší prokrvení nohou, křeče v lýtkách, otoky a křečové žíly.

Časté otázky ve 22. týdnu těhotenství

22. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
Jak se mění váha během těhotenství?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora