Bezlepkové mouky
Ať už máte celiakii nebo se lepku z principu vyhýbáte, bez bezlepkové mouky se zkrátka neobejdete. Sjejí pomocí lze upéct chleba, nejrůznější moučníky, stejně tak najde uplatnění při zahušťování polévek nebo omáček. Hodí se také do studené kuchyně.
Které mouky jsou bez lepku?
Pokud sháníte bezlepkovou mouku, rozhodně máte zčeho vybírat. Na moučníky a cukrovinky se nejlépe hodí mandlová nebo kokosová, na slané pečení zvolte kukuřičnou či pohankovou. Nejčastěji používané mouky bez lepku si představíme vnásledujících řádcích.
Cizrnová mouka
Mouka z cizrny se řadí mezi základní bezlepkové suroviny. Má vysoký obsah bílkovin a karbohydrátů, proto je vhodná také do veganské nebo vegetariánské kuchyně. Cizrna je také zdrojem důležitých minerálů, jako je železo, hořčík, draslík a zinek.
Rýžová mouka
Tento druh mouky, jak už samotný název napovídá, se vyrábí z rýže. Hojně se využívá především k přípravě nepečených dezertů. Je ideální k zahušťování omáček a polévek i na bezlepkové pečení, protože zvyšuje pojivost bezlepkových směsí.