Hořčík – magnesium
Jaká je funkce hořčíku v těle?
Hořčík neboli magnézium (zkratka Mg) je čtvrtou nejhojněji zastoupenou minerální látkou v těle (po vápníku, draslíku a sodíku) a účastní se prakticky všech procesů probíhajících v organismu. Je součástí asi 600 enzymů, které hrají důležitou roli v metabolismu energie, syntéze bílkovin či DNA. Je nepostradatelný zejména pro správné fungování svalů a nervového systému. Je důležitý pro uvolňování energie z glukózy a pro dobrou stavbu kostí a zubů. Hraje významnou roli v udržování optimálního stavu kardiovaskulárního systému, jelikož reguluje srdeční činnost a rozšiřuje srdeční cévy. Rovněž má význam pro náš imunitní systém. U žen přispívá ke zmírnění potíží spojených s premenstruačním syndromem. Působí v ochranných procesech jako činitel antistresový, antitoxický, protialergický a protizánětlivý.
Kolik hořčíku denně potřebujeme?
Průměrná doporučená denní dávka hořčíku se pohybuje kolem 300 miligramů denně, muži mají mírně vyšší potřebu než ženy.
Jak se projevuje nedostatek hořčíku v těle?
K příznakům nedostatku hořčíku patří podrážděnost, náladovost, únava (i po ráno po dostatečném spánku), nespavost, noční pocení, třes víček (cukání oka), bolesti hlavy, svalové křeče, mravenčení v nohou, neklidné nohy, rychlá únava, citlivost na změny počasí nebo potíže se soustředěním či bušení srdce. Dále se nedostatek magnézia může projevit špatným stavem nehtů a vlasů (křehkost, vypadávání, lámavost). Nedostatek hořčíku může hrát roli i v případě některých nemocí, jako je například vysoký krevní tlak, cukrovka nebo jaterní cirhóza.
Jaké potraviny jsou bohaté na hořčík?
Z potravin obsahujících větší množství hořčíku jmenujme: mák, droždí, sója, čočka, hrách, pohanka, lískové a vlašské ořechy, dýňová semena, datle, madle, ovesné vločky, hořká čokoláda, burské oříšky, a dále jsou na hořčík bohaté sýry, ryby a drůbež. Vysoký obsah hořčíku má také pražená káva. Dobrým přirozeným zdrojem hořčíku jsou minerální vody.

Kdy je doplňování hořčíku důležité?
- v těhotenství
- při kojení
- u žen, které trpí premenstruačním syndromem
- u lidí v pokročilejším věku
- u lidí nadměrně konzumujících alkohol
- u diabetiků
- při podvýživě
- při zvracení, průjmech, popáleninách
- při psychickém či tělesném vypětím
- u sportovců
Hořčík tablety nebo nápoj
Výběr doplňků stravy s hořčíkem (magnéziem) je velmi pestrý. Hořčík bývá nejčastěji obsažen ve formě magnésium laktátu, magnésium citrátu nebo oxidu hořečnatého. U doplňků stravy s hořčíkem je dle EFSA (Evropského úřadu pro bezpečnost potravin) jako referenční hodnota příjmu stanoveno 375 mg hořčíku/den.
Pro doplnění hořčíku můžete vybírat z mnoha forem podání k dostání jsou hořčík tablety (Centrum Maxi Hořčík Special), dále je hořčík oblíbený ve formě šumivých tablet (Medpharma Hořčík 150 mg + vitamin B6 20 šumivých tablet, Dr. Max Magnesium Citrate 375 mg) nebo prášku pro přípravu nápoje (Jamieson Hořčík DRINK MIX citrón + limetka). Zvolit můžete také formu granulí či prášku, které je možné užít bez zapíjení (Sanct Bernhard Hořčík 400 mg prášek, Dr. Max Magnesium Sticks 400 mg). I v případě hořčíku je dostupná lipozomální forma (AVITA Magnesium Liposomal Plus).