Kokosová mouka
Kokosová mouka a její použití
Kokosová mouka je vyrobena mletím a následným sušením kokosové dužiny, díky tomu je plná vlákniny a zdravých nasycených tuků. Je dobrou volbou při vaření a pečení nízkosacharidových receptů a pro osoby s potravinovými alergiemi. Kokosová mouka má vysoce absorpční schopnosti, stačí ji použít velmi malé množství. Ideální je kombinovat ji například s mandlovou moukou.
Co z kokosové mouky upéct?
Kokosová mouka má jiné vlastnosti než bílá pšeničná mouka, nejlepší je péct podle receptu, kde je uvedeno potřebné množství. Pokud tomu tak není a vy chcete bílou mouku nahradit, snižte množství použité mouky o celé tři čtvrtiny. Jedná se o vhodnou alternativu při pečení slaných, ale především sladkých receptů, nejlépe moučníků, kde oceníte výraznou kokosovou chuť. Protože těsto nebude tak nadýchané jako s tradiční pšeničnou moukou, hodí se spíše pro pečení cookies, muffinů, palačinek, sušenek nebo cukroví.
Kokosová mouka zdroj sacharidů
Kokosová mouka má nízký glykemický index, což znamená, že nezpůsobuje velké výkyvy krevního cukru. Obsahuje hodně vlákniny, která tvoří až polovinu jejího složení, bílkoviny a nízký obsah sacharidů. Především ji najdete ve zdravých receptech a při nízkosacharidovém typu stravování (low carb, paleo, ...). Je vhodná pro lidi, kteří si chtějí udržet váhu a podpořit své trávení.
Je kokosová mouka bez lepku?
Kokosová mouka je přirozeně bezlepková a určitě jde o vhodnou náhradu tradiční mouky pro lidi, kteří trpí celiakií nebo intolerancí na lepek.