Rýma – příznaky a léčba

8. 11. 2023 · Mgr. Lukáš Novotný · 11 minut čtení

Trápí vás ucpaný nos a rýma? Nebo ji řešíte stále dokola u vašich dětí? Poradíme vám, jak se co nejrychleji rýmy zbavit a také vysvětlíme jiné příčiny vzniku rýmy, než je běžné nachlazení.

Co je to rýma?

Rýma (rinitida) označuje zánět nosní sliznice, který se projevuje sníženou kvalitou dýchání nosem. K rýmě dochází v důsledku zduření sliznice nebo kvůli nadměrné tvorbě hlenu v nose, například při zánětu horních dýchacích cest nebo při alergii. V případě rýmy je proto vhodnější tvrdit, že se jedná o příznak (symptom) některého onemocnění než o onemocnění jako takové. Rýma sama o sobě život neohrozí, ale potrápit a otrávit určitě dokáže.

Příčiny rýmy
Příčinou rýmy mohou být kromě nachlazení nebo alergie také hormonální či teplotní výkyvy.

Příznaky rýmy

  • ucpaný nos
  • sekrece z nosu (vodnatá, hlenovitá, hnisavá)

Vedle nosních příznaků se mohou objevit také další projevy:

  • pálení nebo slzení očí, překrvení spojivek
  • ztráta čichu, chuti nebo sluchu
  • únava, bolest hlavy, bolest zubů
  • poruchy spánku

Související kategorie produktů:

Druhy rýmy podle projevů:

  • Vodnatá rýma je typická čirým, řídkým sekretem. Objevuje se zejména v počátečních fázích nachlazení nebo při pylových alergiích.
  • Hnisavá rýma bývá zpravidla komplikací běžné rýmy v důsledku druhotné infekce. Typický je žlutý nebo zelený hustý sekret, který lze vysmrkat obtížněji.
  • Zadní rýma se vyskytuje při současném zánětu vedlejších nosních dutin a zadních částí nosohltanu. Hlen produkovaný nosní sliznicí nelze vysmrkat, ucpává dutiny nebo stéká do krku. Tam dráždí nervy v okolí hrtanu a vyvolává nepříjemné dráždění ke kašli. K doprovodným projevům patří bolesti hlavy nebo zalehlé ucho z rýmy. Zadní rýma je často komplikací neléčené rýmy. Více detailů najdete v našem článku o zadní rýmě.

Druhy rýmy podle podle příčiny:

Zhlediska původce rýmy rozeznáváme rýmu infekční, alergickou a rýmu, která má jiný než infekční a alergickou příčinu.

Infekční rýma

Představuje nejčastější typ rýmy. Většinu dospělých postihne alespoň 1x ročně, předškolní děti až 8x ročně. Při infekční rýmě dochází poměrně často k postižení i vedlejších nosních dutin, čímž se z rinitidy stane rinosinusitida. Infekční zánět v nose a současně ve vedlejších nosních dutinách se projevuje tlakem v obličeji, ztrátou čichu nebo únavou. Protože se hlen vysmrkává velmi obtížně, používá se pro rinosinusitidu také termín zastydlá rýma nebo rýma zaražená v hlavě.

  • Virová rýma tvoří 60 až 95 % případů infekční rýmy. Způsobuje ji až 200 různých virů nejčastěji z rodin rhinovirů, adenovirů, koronavirů a respiračních syncyciálních virů (RSV). Pro virovou rýmu je typický ucpaný nos, pocit suchosti v nose, pálení nosní sliznice a bezbarvý výtok z nosu.
  • Bakteriální rýma je většinou komplikací virové rýmy (mluvíme proto druhotné neboli sekundární infekci). Původcem je nejčastěji pneumokok, pyogenní streptokok nebo hemofilus.
  • Mykotická rýma je vzácná. Ohroženi jsou pacienti s výrazně oslabenou imunitou (pacienti s nádorem, pacienti užívající imunosupresiva).

Alergická rýma

Tento typ zánětu nosní sliznice je způsoben nesprávnou reakcí imunitního systému na určitou látku (alergen). Alergenem mohou být látky běžně se vyskytující v našem prostředí, přičemž u většiny lidí problémy nezpůsobují. Podrobnosti k tomutu tématu si můžete přečíst v našem článku o alergické rýmě.

  • Sezónní rýma (senná rýma) se objevuje zpravidla na jaře, případně v létě nebo zpočátku podzimu, kdy se ve vzduchu objevují pyly trav, obilovin, keřů nebo stromů. Bližší informace jsme pro vás připravili v samostatném článku o senné rýmě.
  • Přetrvávající rýma se vyskytuje nezávisle na ročním období.  Jedná se například o alergii na srst domácích mazlíčků, roztoče, prach, peří nebo plísně.

Pro nosní alergii je typická vodnatá rýma, svědění nosu, kýchání, oční projevy (slzení, svědění, otok víček, překrvení spojivek). Při diagnostice se pátrá po výskytu alergií v rodině, výskytu atopického ekzému v dětství a zjišťuje se, jestli pacient vypozoroval, který alergen potíže způsobuje.

 

Ostatní druhy rýmy

  • Atrofická rýma se rozvíjí při dlouhodobém zánětu nosní sliznice, kdy se snižuje počet hlenovitých žlázek. Důvodem může být i pokles krevního zásobení nosní sliznice. Vysychání nosní sliznice se projevuje pocitem ucpaného nosu a často se přidávají také krusty.
  • Hormonální rýma vzniká v důsledku výkyvů v hladinách hormonů (v průběhu těhotenství, na počátku menstruace, při snížené funkci štítné žlázy nebo v pubertě).
  • Katarální rýma vzniká obvykle v důsledku oslabené imunity. Jedná se o opakující se infekce horních cest dýchacích nebo nedoléčenou akutní rýmu.
  • Přetrvávající nealergická rýma může mít příznaky alergické rýmy, ale nelze u ní prokázat konkrétní alergen.
  • Rýma vyvolaná alkoholem
  • Rýma vyvolaná anatomickými odchylkami v nosní dutině nebo nosními polypy
  • Rýma vyvolaná léky (rhinitis medicamentosa) je způsobena zduřením nosní sliznice. Nejčastější příčinou je nadužívání nosních kapek a sprejů s dekongestivem (užívání delší než doporučení v příbalové informaci). Může vést až k trvalému poškození nosní sliznice. Odvykání je dlouhodobé a začíná nejprve jednou dírkou.
  • Rýma vyvolaná potravinami s vysokým obsahem histaminu (sýry, ryby, vína), tyraminu (banány) nebo koření.
  • Vasomotorická rýma je způsobena změnou v citlivosti cévních stěn na vnější podněty. Rýmu může spouštět smog, chlad, teplo, změny ve vzdušné vlhkosti, chlorovaná voda nebo emoce (stres).

 

Nejen žlutá a zelená rýma

Nosní hlen může mít širokou škálu barev.

  • Čirý hlen je obecně považován za normální. Nadměrná sekrece čirého, tekutého sekretu doprovází například alergickou rýmu nebo hormonální rýmu v průběhu těhotenství.
  • Bílý hlen většinou doprovází běžné nachlazení. Vedle bílého, hustého sekretu je přítomný otok sliznice, který způsobuje pocit plného, ucpaného nosu.
  • Žlutý hlen je známkou toho, že se organismus vypořádává s infekcí. Barva pochází z odumřelých bílých krvinek, které likvidují původce infekce. Po odvedení své práce se stanou součástí nosního hlenu, kterému dodávají žlutý nádech.
  • Zelený hlen se objevuje v případě závažnějších infekcí, kdy organismus usilovně bojuje s patogeny. V případě zelené rýmy se zpravidla jedná o velmi hustý sekret. Velmi často se vyskytuje u bakteriálních infekcí.
  • Růžový nebo červený hlen je způsoben přítomností krve. Příčinou může být úraz, nehoda, podráždění nebo těhotenství.
  • Černý nebo šedý hlen je většinou způsoben kouřením, pasivním kouřením nebo pobytem v prašném prostředí. Může se objevovat také u lidí užívajících drogy.
Rýma se může přenášet také kontaktně, a to především po dotyku rukou kontaminovaného předmětu.

Přenos a inkubační doba u infekční rýmy

Infekční rýma je zástupcem kapénkových nákaz, které se šíří vzduchem. Může se přenášet také kontaktně, a to především po dotyku rukou kontaminovaného předmětu (např. dveřní kliky, zábradlí). Inkubační doba se liší v závislosti na původci. Zpravidla se jedná o 13 dny. Problémy přetrvávají obvykle 710 dní, v ojedinělých případech to mohou být až 3 týdny (zejména u sekundárních bakteriálních infekcí). K nákaze jsou náchylnější malé děti, senioři, kuřáci nebo lidé s chronickým onemocněním dýchacích cest (např. astmatici).

V případě přetrvávající rýmy nebo výskytu dalších příznaků (např. vysoké horečky, bolesti hlavy, nevolnosti, krvácení z nosu) navštivte raději lékaře.

Jak se zbavit rýmy?

Uvolnit ucpaný nos pomohou kapky a spreje do nosu s obsahem tzv. dekongestiv (xylometazolin, oxymetazolin, nafazolin, tramazolin). Pokud je převládajícím příznakem tekoucí rýma, je možné volit nosní sprej s přídavkem ipratropia. Jen opatrně, na všechny tyto přípravky může vzniknout návyk. Neměly by se podávat déle než 57 dní (v závislosti na konkrétním přípravku). V případě bakteriální rýmy projevující se žlutým nebo zeleným sekretem může lékař doporučit nasazení nosních kapek s antibiotiky (na předpis).

Pokud je rýma doprovázena i celkovými příznaky (bolest hlavy, horečka), lze použít kombinované přípravky s obsahem paracetamolu a látky snižující otok sliznice (fenylefrinu, feniraminu). Tyto kombinované přípravky jsou dostupné ve formě sáčků pro přípravu horkého nápoje nebo ve formě tablet.

V případě alergické rýmy pomohou zmírnit svědění a kýchání léky na alergii, tzv. antihistaminika. Existují ve formě nosních sprejů, očních kapek a tablet k tlumení celkových příznaků a jejich vzájemná kombinace je velmi vhodná. V případě intenzivnějších příznaků se používají léčiva na předpis ze skupiny kromonů, antileukotrienů nebo kortikosteroidů.

Léčbu obou typů rýmy skvěle doplní výplachy nosu mořskou vodou. Zbavují nos hlenu i alergenů a zvlhčují a regenerují nosní sliznici. Hodí se i při chronické rýmě. Na stejném principu funguje i nosní konvička, kdy si slaný roztok připravíte sami doma nebo použijete Vincentku. Vhodné jsou i inhalátory, které zvlhčují nosní sliznici.

K ochraně namáhané pokožky v okolí nosu jsou určeny nosní masti s obsahem hojivých složek a rostlinných silic.

Hlavními opatřeními při rýmě je dostatečně odpočívat, držet se v teple a hodně pít. Nejlepšími tekutinami jsou bylinné čaje a ředěné ovocné šťávy. V případě rýmy z nachlazení je vhodné myslet i na dostatečný příjem vitaminů a minerálů. Vitamin C, vitamin D a zinek podporují správné fungování imunitního systému. Osvědčeným způsobem, jak se zbavit rýmy a jak jí i úspěšně předcházet, je čištění a zvlhčování vzduchu. S tím vám pomohou zvlhčovače a čističky vzduchu, které zbaví domácí ovzduší prachu, bakterií a dalších organických zárodků.

 

Rýma u dětí

V kojeneckém věku je rýma obzvlášť nepříjemná, protože vedle ztíženého dýchání se objevují i problémy s příjmem potravy. Vzhledem k tělesným proporcím kojence a zároveň ke skutečnosti, že malé děti smrkají málo účinně nebo vůbec, dochází snadněji k rozšíření zánětu do vedlejších nosních dutin. U dětí je proto běžnější rinosinusitida než samotná rinitida. S tím souvisí i větší riziko komplikací v podobě zánětu středního ucha. U malých dětí, které ještě samy neumějí smrkat, používejte k odstranění hlenů nosní odsávačky. Před jejich použitím je vhodné do nosu použít solný roztok (mořskou vodu), který pomůže hlen naředit, a usnadní tak jeho odstranění. V případě ucpaného nosu lze používat krátkodobě nosní dekongescenční kapky nebo spreje. Na spánek je vhodné dítěti více podložit hlavu, aby hleny nestékaly do krku a nedráždily jej ke kašli. Zásadní je zvýšit příjem tekutin (u kojených dětí častěji kojit) a podpořit imunitu dítěte. V případě déletrvající rýmy, hnisavé rýmy, únavy, horečky nebo dalších komplikací je vhodné navštívit dětského lékaře.

Rýma v těhotenství

Mnoho žen se v průběhu těhotenství potýká s hormonální rýmou. Ta má většinou povahu tekoucí rýmy s čirým sekretem. Vzniká v důsledku hormonálních změn nejčastěji mezi 13. až 21. týdnem těhotenství. Dobrou zprávou je, že potíže zpravidla vymizí během několika týdnů po porodu. Jako kohokoliv z nás, i těhotnou ženu dokáže potrápit také infekční rýma.

Léčebné možnosti rýmy u těhotných žen jsou omezené. Bez porady s lékařem lze použít hypertonické nosní spreje s mořskou vodou, výplachy pomocí nosní konvičky nebo inhalaci.



Články k tématu Rýma – příznaky a léčba

O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora