Zadní rýma – jak se jí zbavit?

11. 10. 2022 · 4 minuty čtení

Zadní rýma se vyskytuje nejčastěji v souvislosti se zánětem nosohltanu nebo vedlejších nosních dutin, může mít ale i řadu jiných příčin. Často ji provází kašel způsobený stékáním hlenů hlouběji do dýchacích cest a jejich následným drážděním. Jak zadní rýma vzniká, co s ní můžete udělat sami a kdy naopak vyžaduje návštěvu lékaře?

PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Zadní rýma – jak se jí zbavit?

Co je to zadní rýma?

Zadní rýma (anglicky postnasal drip) je specifický typ rýmy, kdy hlen produkovaný nosní sliznicí stéká dozadu do krku, dráždí nervy v okolí hrtanu a vyvolává nepříjemné dráždění ke kašli. Častěji než u dospělých se zadní rýma projevuje u dětí a kojenců.

Související kategorie produktů:

Jak zadní rýma vzniká?

Nosní sliznice produkuje hlen neustále, celý den i celou noc; jedná se o naprosto přirozený proces, bez něhož by se nemohly správně pohybovat řasinky na jejím povrchu a sliznice by neplnila svoji ochrannou a čisticí funkci správně. Za normálních okolností se hlen z nosu smísí se slinami a my jej spolkneme, aniž bychom si to vůbec uvědomovali. Pokud ale hlenu vzniká nadměrné množství anebo je příliš hustý, začnou vznikat problémy. Odchází-li nadbytečný hlen nosnímu dírkami a smrkáním, hovoříme o běžné rýmě. Pokud hlen stéká do nosohltanu a do dolních cest dýchacích, hovoříme o tzv. zadní rýmě. Při zadní rýmě nelze nadbytečný hlen vysmrkat.

Hromadění hlenu v krku může být způsobeno také problémy s polykáním to je typické u starších seniorů.

Jak poznat zadní rýmu?
Zadní rýma vyskytující se nejčastěji u dětí bývá většinou zapříčiněna virovou infekcí nosohltanu. Projevuje se nepříjemným pocitem hlenů vzadu v krku nebo vzadu na patře. Často ji provází kašel způsobený stékáním hlenů hlouběji do dýchacích cest a jejich následným drážděním.

Možné příčiny zadní rýmy

  • Chřipka, nachlazení, zánět vedlejších nosních dutin (virové či bakteriální infekce)
  • Alergie (pylová alergie, alergie na roztoče domácího prachu, na zvířecí alergeny atd.) chronická zadní rýma může ukazovat právě na alergii
  • Přítomnost cizího tělesa v nose (to je typické zejména u dětí)
  • Těhotenství (těhotenská rýma)
  • Křivá nosní přepážka, nosní polypy
  • Užívání některých léků (hormonální antikoncepce, léky ke kontrole krevního tlaku)
  • Změny počasí, studený nebo velmi suchý vzduch
  • Některá jídla, např. pikantní kořeněné pokrmy
  • Výpary z chemikálií, parfémy, čisticí prostředky, kouř a jiné dráždivé látky

Příznaky zadní rýmy

Příznaky zadní rýmy jsou velmi obtěžující. V případě zadní rýmy u dětí to platí dvojnásob. Pacienti v souvislosti se zadní rýmou nejčastěji uvádějí pocit zahlenění v krku a vzadu na patře (pocit knedlíku v krku). Nemoc často doprovází nutkání k neustálému odkašlávání a dráždivý kašel, který se zhoršuje v noci (zadní rýma je jednou z nejčastějších příčin chronického kašle) a jenž může přecházet až v záchvaty kašle. Stejně tak může zadní rýma způsobovat chrapot, škrábání, bolest v krku nebo bolest hlavy a zvýšenou únavu. Při dlouhodobějším trvání zadní rýmy se může objevit zápach z úst.

Zadní rýma u dětí
Zadní rýma se projevuje ucpaným nosem (s nemožností se vysmrkat), pocitem zahlenění a tzv. knedlíkem v krku, který nutí dítě ke odkašlávání.

Jak léčit zadní rýmu?

Léčba zadní rýmy se odvíjí od toho, co je její příčinou. Pokud lékař výtěrem z nosohltanu nebo na základě dalších vyšetření potvrdí (např. CRP), že je přítomna bakteriální infekce, pak přicházejí ke slovu antibiotika. Antibiotika užívejte přesně dle doporučení lékaře a vždy doberte celou dávku.

Ve zbylých případech se při léčbě zadní rýmy používají obvykle antihistaminika, tedy léky určené primárně k léčbě alergií, které zmenšují otok nosní sliznice a snižují sekreci hlenu. Doporučují se též přípravky k ředění hlenu, tzv. mukolytika (léky na vlhký kašel), naředěný hlen z krku snáze stéká, navíc tímto způsobem snížíme riziko, že dojde k zánětu středního ucha nebo k zánětu vedlejších nosních dutin.

Dekongestanty, to znamená běžné kapky proti rýmě a ucpanému nosu, jsou vhodné jen ke krátkodobému použití (ne více než 1 týden). Další variantou léčby jsou intrasální kortikosteroidy k lokálnímu mírnění zánětu nosní sliznice.

Další podpůrná opatření

  • Výplachy nosu  používejte k výplachu nosu roztok s mořskou vodou k dostání je celá řada přípravků ve spreji. Jsou také první volbou na zadní rýmu u dětí a kojenců. K důkladnějších výplachům nosu slanou vodou můžete používat speciální konvičku. Oplachováním nosní sliznice jednoduše odstraníte z nosní sliznice patogeny (alergeny, viry, bakterie, nečistoty, dráždivé látky) a navíc podpoříte její přirozenou obranyschopnost. Spreje s mořskou vodou a výplachy nosu se doporučují i dlouhodobě k pravidelné nosní hygieně.
  • Dostatek tekutin správný pitný režim je nejjednodušším způsobem, jak ředit hlen.
  • Pořiďte si zvlhčovač vzduchu  dostatečná vlhkost vzduchu v domácnosti je pro nosní sliznici velmi důležitá.
  • Vyzkoušejte sílu bylinek můžete popíjet bylinný čaj (směs při nachlazení) anebo byliny inhalovat (heřmánek, šalvěj, máta, mateřídouška).
  • Na spaní si podložte horní polovinu těla, což usnadní stékání hlenu během noci.
  • Dejte šanci také aromaterapii vzduch si můžete osvěžit např. tea tree olejem, mátou nebo levandulí.
  • Ke zklidnění podrážděného hrdla nebo při chrapotu se výborně hodí bylinné pastilky.
  • Při chronických problémech zkuste v domácnosti zavést protiroztočová opatření (vysavač s HEPA filtrem, pravidelné vysávání a utírání prachu, odstranění nadbytečných textilií, ošetření lůžkovin přípravkem proti roztočům apod). 

Kdy se zadní rýmou k lékaři?

Pokud potíže i přes všechny domácí opatření nevymizí přibližně do 10 dní, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc. Stejně tak se na lékaře obraťte, pokud je přítomna horečka, bolesti v oblasti vedlejších nosních dutin, dechové obtíže nebo jsou-li ve vykašlaném hlenu patrné stopy krve.



Články k tématu Zadní rýma – jak se jí zbavit?

  • Bolest v krku - příčina a léčba

    Bolest v krku - příčina a léčba

    · 5 minut čtení
    Bolest v krku není samostatnou nemocí, ale pouze příznakem doprovázejícím infekce horních cest dýchacích. Nejčastěji se jedná o zánět hltanu a patrových mandlí virového nebo bakteriálního původu. Méně často se tak projevuje alergie, následek poranění, poleptání, uvíznutí cizího tělesa v dýchacích cestách a jiné onemocnění v oblasti krku. Bolestí v krku se projevuje i zánět hrtanové záklopky...
  • Chřipka – příznaky a léčba

    Chřipka – příznaky a léčba

    · 11 minut čtení
    Chřipka je vysoce nakažlivé virové onemocnění, které postihuje dýchací cesty. Přestože se jedná o poměrně běžnou nemoc, dokáže nás na mnoho dnů zcela vyřadit z normálního života. Jak chřipku léčit a jaká prevence na chřipku platí?
  • Zánět hrtanu neboli laryngitida bývá u dětí častou komplikací virových infekcí horních cest dýchacích, zejména v jarním a podzimním období. U kojenců a batolat může být tento stav vážnější a vyžaduje včasnou lékařskou pomoc.
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora