Co jíst a nejíst při kojení
Chcete pro své miminko to nejlepší? Pak je důležité myslet i na svůj vlastní jídelníček. Strava kojící maminky hraje klíčovou roli ve zdravém vývoji miminka, ale zároveň ovlivňuje i pohodu a energii maminky. Ale pozor – některé potraviny, i když jsou zdravé pro vás, můžou u miminka vyvolat koliky nebo jiné nepříjemné symptomy. Přečtěte si, kterým potravinám se raději vyhnout a jak poznat, co vašemu miminku prospívá.

Kojení a strava
Kojení je z hlediska výživy velmi specifickým obdobím, neboť v rámci jednoho jídelníčku ovlivňujeme zdraví dvou jedinců současně. Z toho důvodu je důležité se zaměřit na jednotlivé druhy potravin tak, aby díky jejich příjmu prospívala kojící žena i její miminko. Určité druhy potravin je vhodné během kojení navýšit, protože organismus ženy má zvýšené výdaje. Naopak některé se doporučuje z jídelníčku vynechat, nejčastěji z důvodu těžší stravitelnosti, se kterou by si dosud nezralá trávicí soustava miminka těžko poradila.
Související kategorie produktů:
Co jíst při kojení?
Při kojení by žena měla dbát na pravidelný a vyvážený jídelníček. Jídel za den by mělo být ideálně pět: snídaně, svačina, oběd, odpolední svačina a večeře. Pokud žena dlouhodobě hladoví, může dojít ke snížení tvorby mléka. Potřeba živin je během kojení zvýšená, doporučuje se navýšit denní příjem energie o cca 400 kcal.
U některých druhů potravin je důležité množství a také použitá část plodiny, to se týká kupříkladu brokolice. Pakliže máte brokolici ráda, zkuste si přidat k hlavnímu jídlu jen pár drobných zelených růžiček brokolice (bez košťálu). Nezapomeňte je vařit v hrnci bez pokličky, aby mohly odcházet nadýmavé látky a dosáhlo se tak lepší stravitelnosti.
Co nejíst při kojení?
Je důležité vyhnout se potravinám, které nadýmají (zejména luštěniny, zelí, květák, cibule, brokolice, ředkvičky, kynuté potraviny, česnek, hroznové víno, hrušky), rovněž potravinám dráždivým, pálivým a kyselým (např. citrusy). Všechny tyto potraviny mohou u miminka vyvolat bolesti bříška, popřípadě kožní reakce.
Jak zlepšit stravitelnost některých druhů potravin:
Často diskutované potraviny – jíst, nebo vynechat?
Kojení a pitný režim
Kojící žena by měla sice navýšit příjem tekutin, ale všeho s mírou. Je mýtus, že čím větší příjem tekutin za den žena má, tím více mateřského mléka se vytvoří. Naopak ale platí, že při dehydrataci se tvorba mléka snižuje. Vhodné je mít denní příjem tekutin cca 45 ml na 1 kg váhy maminky (tedy například žena vážící 65 kg, by měla mít celkový denní příjem tekutin 2925 ml). Od tohoto množství odečteme množství vody, které přijímáme běžnou stravou (zelenina, ovoce, kaše, polévka, jogurt apod.), což činí cca 800 ml. Výsledné množství pro ženu uvedené hmotnosti je tedy přibližně 2125 ml.
Z tekutin je nejvhodnější čistá neperlivá voda. Dále jsou vhodné bylinné kojící čaje, které jsou svým složením uzpůsobeny tomuto období a mohou mít podpůrný vliv na tvorbu mléka. Nevhodné jsou ovocné džusy z důvodu jejich kyselosti, což může miminko dráždit. Chcete-li si džus čas od času dát, vybírejte ty, které neobsahují další přidané látky (umělá sladidla, aromata, barviva apod.) a nařeďte jej vodou 1:1, abyste snížila jeho kyselost. Naopak, bude-li džus obsahovat i vlákninu, je to vítané.

Každé miminko je jiné
Přes všechna výše uvedená doporučení je vždy potřeba přistupovat ke svému miminku i ze své vlastní zkušenosti. Jako maminka jej znáte nejlépe a zanedlouho vypozorujete, co mu prospívá a co mu naopak nevyhovuje. I zde platí „všeho s mírou“. Každé miminko je jinak citlivé a odlišné mohou být i jeho reakce na určité druhy potravin. Nové potraviny zavádějte do svého kojícího jídelníčku vždy v malém množství (několik lžiček). Tak poznáte, jak na ně váš drobeček reaguje.