Co jíst a nejíst při kojení

20. 7. 2015 · 7 minut čtení

Chcete pro své miminko to nejlepší? Pak je důležité myslet i na svůj vlastní jídelníček. Strava kojící maminky hraje klíčovou roli ve zdravém vývoji miminka, ale zároveň ovlivňuje i pohodu a energii maminky. Ale pozor – některé potraviny, i když jsou zdravé pro vás, můžou u miminka vyvolat koliky nebo jiné nepříjemné symptomy. Přečtěte si, kterým potravinám se raději vyhnout a jak poznat, co vašemu miminku prospívá.

Bc. Andrea Řepová,  Dis.
Bc. Andrea Řepová, Dis.
 Co jíst a nejíst při kojení

Kojení a strava

Kojení je z hlediska výživy velmi specifickým obdobím, neboť v rámci jednoho jídelníčku ovlivňujeme zdraví dvou jedinců současně. Z toho důvodu je důležité se zaměřit na jednotlivé druhy potravin tak, aby díky jejich příjmu prospívala kojící žena i její miminko. Určité druhy potravin je vhodné během kojení navýšit, protože organismus ženy má zvýšené výdaje. Naopak některé se doporučuje z jídelníčku vynechat, nejčastěji z důvodu těžší stravitelnosti, se kterou by si dosud nezralá trávicí soustava miminka těžko poradila.

Související kategorie produktů:

Co jíst při kojení?

Při kojení by žena měla dbát na pravidelný a vyvážený jídelníček. Jídel za den by mělo být ideálně pět: snídaně, svačina, oběd, odpolední svačina a večeře. Pokud žena dlouhodobě hladoví, může dojít ke snížení tvorby mléka. Potřeba živin je během kojení zvýšená, doporučuje se navýšit denní příjem energie o cca 400 kcal.

Mléko a mléčné výrobky
Ryby
Maso
Vláknina
Konzumace mléčných výrobků při kojení
Výjimečně se u některých dětí může projevit alergická reakce na mléčnou bílkovinu (ve formě ekzému, zvracení, bolestí bříška či řídké, kysele zapáchající stoličky). Pokud kojící žena vyřadí z jídelníčku mléčné výrobky, je nutné vápník doplňovat ve formě tablet, neboť u rostlinných zdrojů je vstřebatelnost vápníku v organismu výrazně nižší.

U některých druhů potravin je důležité množství a také použitá část plodiny, to se týká kupříkladu brokolice. Pakliže máte brokolici ráda, zkuste si přidat k hlavnímu jídlu jen pár drobných zelených růžiček brokolice (bez košťálu). Nezapomeňte je vařit v hrnci bez pokličky, aby mohly odcházet nadýmavé látky a dosáhlo se tak lepší stravitelnosti.

Co nejíst při kojení?

Je důležité vyhnout se potravinám, které nadýmají (zejména luštěniny, zelí, květák, cibule, brokolice, ředkvičky, kynuté potraviny, česnek, hroznové víno, hrušky), rovněž potravinám dráždivým, pálivým a kyselým (např. citrusy). Všechny tyto potraviny mohou u miminka vyvolat bolesti bříška, popřípadě kožní reakce.

Jak zlepšit stravitelnost některých druhů potravin:

Brokolice
Červená čočka
Jablka a jiné druhy ovoce

Často diskutované potraviny – jíst, nebo vynechat?

Hermelín při kojení
Čokoláda při kojení
Sushi při kojení
Mák při kojení
Zázvor při kojení
Česnek při kojení
Houby při kojení

Kojení a pitný režim

Kojící žena by měla sice navýšit příjem tekutin, ale všeho s mírou. Je mýtus, že čím větší příjem tekutin za den žena má, tím více mateřského mléka se vytvoří. Naopak ale platí, že při dehydrataci se tvorba mléka snižuje. Vhodné je mít denní příjem tekutin cca 45 ml na 1 kg váhy maminky (tedy například žena vážící 65 kg, by měla mít celkový denní příjem tekutin 2925 ml). Od tohoto množství odečteme množství vody, které přijímáme běžnou stravou (zelenina, ovoce, kaše, polévka, jogurt apod.), což činí cca 800 ml. Výsledné množství pro ženu uvedené hmotnosti je tedy přibližně 2125 ml.

Z tekutin je nejvhodnější čistá neperlivá voda. Dále jsou vhodné bylinné kojící čaje, které jsou svým složením uzpůsobeny tomuto období a mohou mít podpůrný vliv na tvorbu mléka. Nevhodné jsou ovocné džusy z důvodu jejich kyselosti, což může miminko dráždit. Chcete-li si džus čas od času dát, vybírejte ty, které neobsahují další přidané látky (umělá sladidla, aromata, barviva apod.) a nařeďte jej vodou 1:1, abyste snížila jeho kyselost. Naopak, bude-li džus obsahovat i vlákninu, je to vítané.

Jak si zpestřit pitný režim při kojení?
Dobrou alternativou chuti džusu jsou ovocné bio čaje. Dále si lze připravit domácí smoothie, kde je možné z hlediska ingrediencí zajímavě kouzlit. Zároveň si tak připravíte nejen chutný a zdravý nápoj, ale i výživnou svačinku. Jeho příprava není složitá – potřebujete jen mixér, pasterizované kravské mléko (lze nahradit ovesným mlékem) a vybrané druhy ovoce a zeleniny dle vaší chuti.
Mátu během kojení raději vynechejte.
Při kojení nejsou vhodné silné čaje s vysokým obsahem theinu (černé, zelené) a některé bylinky, které mohou snižovat laktaci, jako je například máta.
Kojení a pití kávy
Kojení a alkohol

Každé miminko je jiné

Přes všechna výše uvedená doporučení je vždy potřeba přistupovat ke svému miminku i ze své vlastní zkušenosti. Jako maminka jej znáte nejlépe a zanedlouho vypozorujete, co mu prospívá a co mu naopak nevyhovuje. I zde platí „všeho s mírou“. Každé miminko je jinak citlivé a odlišné mohou být i jeho reakce na určité druhy potravin. Nové potraviny zavádějte do svého kojícího jídelníčku vždy v malém množství (několik lžiček). Tak poznáte, jak na ně váš drobeček reaguje.



Články k tématu Co jíst a nejíst při kojení

O autorovi
Bc. Andrea Řepová,  Dis.
Bc. Andrea Řepová, Dis.
Mou prvotní pracovní zkušeností byla lékárna, do které jsem nastoupila hned po studiu oboru farmaceutický laborant. Okouzlovalo mě čisté a uspořádané prostředí lékárny a její typická vůně. Zároveň mě vždy zajímal i zdravý životní styl a výživa, což mě zavedlo ke studiu dalšího oboru - nutriční terapeut. Následně jsem pracovala v nadnárodní společnosti v rámci výživového poradenství se zaměřením na děti, těhotné a kojící ženy, ale i v oblasti klinické výživy. V organizaci jsem působila i jako laktační poradce pro ženy, které řešily obtíže spojené s kojením. Zajímám se dále o psychologii, antropologii, filosofii a rovněž sociální sféru. V současné době pracuji v lékárně a v Centru duševního zdraví. Mám ráda pohyb, přírodu, čtení, fotografování a zbožňuji zelený čaj :)
Číst více od autora
O autorovi
Bc. Andrea Řepová,  Dis.
Bc. Andrea Řepová, Dis.
Mou prvotní pracovní zkušeností byla lékárna, do které jsem nastoupila hned po studiu oboru farmaceutický laborant. Okouzlovalo mě čisté a uspořádané prostředí lékárny a její typická vůně. Zároveň mě vždy...
Číst více od autora

Upozornění