Mandle
Co jsou to mandle?
Mandle jsou sladké ořechy, které nejen, že skvěle chutnají, ale také přispívají ke štíhlé linii a podporují zdravý životní styl. Dají se upravit do různých forem, a poté použít k přípravě sladkých i slaných jídel. Obohatí každý dezert, vánoční cukroví a skvěle se hodí ke sklence vína. Mandle rostou na mandloni obecné. Tento strom roste především v subtropech. Mohou se však pěstovat i jinde. Mandlovníky se vyskytují i na Moravě, jsou akorát menší a neplodí tak bohatě jako v subtropickém pásmu.
Co obsahují mandle?
Mandle obsahují makroživiny (bílkoviny, tuky), vlákninu, vitaminy (B2, E) i minerály – hořčík, mangan, měď. Jsou také skvělým zdrojem antioxidantů. Mandlí existuje hned několik druhů, ale základní rozdělení je na hořká a sladká semena. V obchodech se ale setkáme jen se sladkými mandlemi. Ty hořké mohou představovat zdravotní riziko, protože obsahují kyanogenní glykosid amygdalin, který při trávení uvolňuje kyanovodík, s čímž si tělo nedokáže poradit. Tento typ mandlí se používá pouze průmyslově.
Mandle a těhotenství
Mandle jsou v těhotenství velmi doporučovanou a naprosto bezpečnou potravinou. Obsahují nezbytné látky pro správný průběh těhotenství jako je kyselina listová – vitamin B9, hořčík nebo vitamin B2 – riboflavin. Obohaťte svůj jídelníček o nové chutné recepty. Přidejte mandle do vaší oblíbené sladké snídaně nebo do výživného smoothie. Pochutnejte si například na pražených nebo uzených mandlích od značky Allnature.