Kokosový olej
Co je to kokosový olej?
Jedná se o jedlý olej, který je získáván extrakcí ze zralých plodů kokosovníku ořechoplodého. Má pevnou texturu, která vydrží v chladu, ale i pokojové teplotě. Kokosový olej je 100% tuk a obsahuje až 80 % nasycených tuků. Kokosový olej s MCT tuky je jako takový snadno rozpustný ve vodě, proto jej organismus vstřebá rychleji. Z tohoto důvodu si MCT olej vysloužil přezdívku energy booster. Pro své úžasné vlastnosti je vyhledávaný mezi sportovci a těmi, kteří hledají do svého jídelníčku lehký tuk.
Dva typy výroby oleje
Existují 2 typy kokosového oleje rafinovaný (RBD) a nerafinovaný (panenský). První jmenovaný ze suché dužiny a prochází čistícím procesem tzv. rafinací. Je vybělen a tím ztrácí mnoho účinných látek a dobrých vlastností. Při tomto procesu se používá vysoká teplota, která kokosovému oleji škodí. Zato panenský kokosový olej v bio kvalitě se získává pouze z čerstvé dužiny a při jeho výrobě se nepoužívají chemikálie ani vysoké teploty. Díky šetrné tradiční výrobě lisování za studena si uchovává všechny vitamíny a antioxidační látky v maximální možné míře. Nádherně voní, a navíc je chuťově naprosto dokonalý. Vyzkoušejte jej na vlasový zábal nebo klidně i v kuchyni.
Kokosový olej v kuchyni
Ideální ke smažení je rafinovaný kokosový olej, jelikož se tak snadno nepřepaluje. Jeho kouřový bod je 230 °C. Hodí se zejména do asijských pokrmů, na pečení sladkých dobrot, palačinek a do čokoládových polev. Panenský kokosový olej má kouřový bod 177 °C, proto je tento typ oleje vhodný k šetrnější tepelné úpravě jako je rychlé restování, pečení, ale určitě ne ke smažení. Dávejte si pozor na nadměrnou konzumaci kokosového oleje, neboť v něm vysoce zastoupené mastné kyseliny by dle doporučení WHO měly tvořit do cca 10 % energetického příjmu v našem každodenním jídelníčku.
Použití v kosmetice
Kromě vaření můžete kokosový olej použít i na pleť a tělo. Skvěle hydratuje, zklidňuje a poslouží i jako kondicionér na vlasy, kterým dodá potřebný lesk a vyživí konečky. Je důležité jej nechat působit delší dobu, a poté vlasy důkladně umýt, aby nebyly mastné.