Úvod
Typicky žluté koření kurkuma se používá samostatně, ale nejčastěji jako součást směsi kari koření. Často se přidává do potravin jako barvivo. Kurkuma se získává ze sušených mletých oddenků kurkumovníku dlouhého (lat. Curcuma longa) a jeho největším producentem je dodnes Indie. Proto je též nazývána indickým šafránem. Kurkuma obsahuje okolo 5 % éterického oleje, jehož hlavními složkami jsou žluté barvivo kurkumin sabinen a felandren.
Účinky kurkumy:
- antioxidant
- podporuje normální trávení
- podporuje normální činnost jater, kardiovaskulárního systému a krevního oběhu
- napomáhá udržet správnou funkci imunitního systému
- podporuje normální stav kloubů a kostí
- přispívá k normální činnosti nervové soustavy, normální funkci dýchacího systému, normálnímu stavu pokožky
- podporuje duševní rovnováhu
Složení
Mleté oddenky Kurkumy BIO 100%.