Ploché nohy – prevence, cviky i možnosti nápravy

16. 5. 2024 · 5 minut čtení

Ploché nohy jsou způsobeny deformací nožní klenby. Ta zajišťuje ochranu dalších struktur v lidském těle pomocí tlumení nárazů a zátěže. Pokud je nožní klenba deformovaná, mohou se objevovat i další zdravotní problémy, mezi které se řadí například bolesti zad, otoky, křeče, nestabilita a poruchy chůze. Jaké jsou příčiny plochých nohou? Jak ploché nohy léčit? Nejen těmto otázkám se věnuje následující článek.

Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Ploché nohy – prevence, cviky i možnosti nápravy

Co to je plochá noha?

Pro správnou funkci dolních končetin je třeba, aby byla plně vyvinuta tzv. klenba nožní. Je udržována celou řadou svalů, kostí a vazů dolní končetiny. Její funkcí je tlumení nárazů při došlapování, a tím ochrana dalších struktur (např. páteře). Plochost nohou je označení pro zdravotní problém, při kterém dochází ke snížení nožní klenby, kdy se chodidlo dotýká celou svou plochou země.

Jaké jsou typy plochých nohou?

Vyklenutí nohou je podélné a příčné. Od toho se také odvíjí typy jejího poškození. Deformace nožní klenby může být příčná, podélná nebo kombinovaná. Všechny zmiňované typy však mají rozdílné příčiny. 

Dále plochost nohou dělíme na vrozenou a získanou a na rigidní a flexibilní.

Jak poznám plochou nohu?

Existuje poměrně snadná technika pro domácí diagnostiku plochých nohou. Namočte chodidla do vody a poté si stoupněte na suchý povrch. Otisk by měl být jen částečný, neboť nožní klenba by se neměla dotýkat země. Pokud je otisk nohy kompletní, je pravděpodobné, že máte ploché nohy. Finální diagnostiku však musí provést lékař specialista (ortoped).

Příznaky ploché nohy

Velmi často pacienti dlouho nepociťují žádné příznaky. Nicméně postupem času se objevují další problémy, které jsou s plochostí nohou spojeny. Patří mezi ně například:

  • časté křeče v lýtkách, křečové žíly
  • změna nebo přímo porucha chůze
  • vybočování palců, bolestivé otlaky na plosce nohy
  • bolest kloubů (kolena, kotníky, kyčle) a zad
  • statická bolest nohou (v klidu), otoky nohou

Příčiny ploché nohy

Jak již bylo zmíněno výše, rozlišujeme vrozenou a získanou plochost nohou. Nejčastější vrozenou příčinou je tzv. kolébkovitá noha. Získaná plochost nohou vzniká až v průběhu života. Příčiny (respektive rizikové faktory) mohou být různé, patří mezi ně například:

Obezita
Diabetes
Zranění kostí, svalů a vazů dolních končetin
Revmatoidní artritida
Stárnutí, vyšší věk
Časté dlouhodobé stání
Dlouhodobé zatěžování (silové sporty)
Hormonální změny (klimakterium)
Nošení nevhodné obuvi
Ortopedické vložky na ploché nohy
Mezi režimová opatření při problému plochých nohou patří také nošení ortopedických vložek.

Ploché nohy a léčba

Léčba plochých nohou se zakládá především na režimových opatřeních a cvičení. Mezi další, především doplňkové možnosti léčby se řadí fyzikální terapie (elektroléčba a vodoléčba) a farmakoterapie, kdy se při bolestech podávají léčiva snižující otok a zánět. Vzácně se může přistoupit také k chirurgickému zákroku. Mezi režimová opatření se řadí redukce hmotnosti (u obézních pacientů), nošení ortopedické obuvi či ortopedických vložek, které mohou být případně vyrobeny pacientům na míru, omezení rizikových aktivit (silové sporty) a dlouhodobého stání.

Ploché nohy a cviky

Možností cvičení je celá řada. Napomáhají posílení nožní klenby a mohou i ulevovat od bolesti. Aby bylo dosaženo co nejlepších výsledků, je vhodné se o konkrétních cvicích poradit s fyzioterapeutem či ortopedem. Některá cvičení lze provádět doma, níže jsou popsaná některá z nich.

  • Stoupněte si na okraj vyvýšené podložky (např. lavičky) tak, abyste se opírali pouze o polovinu chodidla, tedy aby paty nebyly zapřené. Je možné se rukama opírat o zeď. Opakovaně stoupejte na špičky a poté svěste paty pod úroveň podložky. Na špičkách vydržte vždy několik sekund.
  • Sedněte si na židli a pod nohy si dejte natažený ručník. Pomocí prstů se snažte ručník zmuchlat a pak opět natáhnout.
  • Sedněte si na židli a pod klenbu si vložte masážní míček (velikosti tenisového míčku). Chodidla posouvejte po míčku dopředu a dozadu.
  • Stoupněte si na podložku a střídejte postavení na špičkách a na patách.
  • Stoupněte si na podložku a zvedejte prsty kromě palců.

Ploché nohy v dospělosti

Každý má v dětství částečně či úplně ploché nohy, neboť nožní klenba se vyvíjí postupně. Pokud se ale ploché nohy vyskytují i v dospělosti, je to obvykle dáno deformací nožní klenby z výše uvedených příčin. Dalším rozdílem mezi plochostí nohou v dětství a v dospělosti je flexibilita kloubů. Zatímco v dětství a mládí jsou klouby pohyblivé (flexibilní plochá noha), a léčba je tak snazší, v dospělosti může dojít ke srůstu některých kostí nohy například vlivem onemocnění či genetických faktorů (rigidní plochá noha), a léčba je pak mnohem obtížnější. Jednou z možností je i chirurgický zákrok.

Jaká je nejlepší léčba mých plochých nohou?
Léčba plochých nohou se odvíjí jednak od příčiny a jednak od závažnosti. Základem každé léčby jsou režimová opatření a cvičení, které zpevní nožní klenbu. Dále je obvykle nutné nosit ortopedickou obuv. Pokud se nožní klenba postupně neobnovuje, je nezbytné navštívit lékaře specialistu (ortopeda).

Ploché nohy u dětí

Jak již bylo zmíněno výše, nožní klenba se vyvíjí postupně a je přirozené, že malé děti mají částečně či úplně ploché nohy. Aby se klenba správně vyvíjela, je potřeba už od dětství nosit vhodnou obuv a v mládí klenbu nepřetěžovat například silovými sporty. Při zvýšené zátěži a sportu je pak nošení vhodné obuvi či speciálních vložek nezbytné. Pokud se klenba nevyvíjí správně, je třeba navštívit praktického lékaře či ortopeda, který určí další postup léčby.


Články k tématu Ploché nohy – prevence, cviky i možnosti nápravy

  • Tenisový loket – příčiny a léčba

    Tenisový loket – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Bolest lokte dokáže znepříjemnit sportovní aktivity. Označení tenisový nebo golfový loket napovídá, že nejčastěji si toto zranění přivodí tenisté nebo milovníci golfu. Poradíme vám, co s bolestí lokte dělat, abyste byli brzy zpět ve formě.
  • Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    · 5 minut čtení
    Nohy jsou nejvíce namáhanými končetinami lidského těla. Tvoří člověku oporu po celý den a jsou pro nás základním dopravním prostředkem. Jakmile s nimi není něco v pořádku, dávají to najevo nejen pořádnou bolestí, ale problémy se dál promítají do celého těla.
  • Fibromyalgie – příznaky a léčba

    Fibromyalgie – příznaky a léčba

    · 4 minuty čtení
    Fibromyalgie označuje bolestivý syndrom pohybového aparátu, který často zahrnuje i další projevy, jako je slabost, únava, poruchy spánku nebo psychické potíže. Postihuje 3–10 % osob, mezi nemocnými výrazně převažují ženy ve starším středním věku. Jaké jsou příčiny a možné spouštěče fibromyalgie? Podrobnosti o projevech této nemoci, o možnostech léčby a další doporučení jsme pro vás připravili na...
O autorovi
Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Po dokončení studia na Farmaceutické fakultě Masarykovy univerzity v roce 2022 jsem začal pracovat jako lékárník. Ve volném čase se kromě farmacie věnuji hodinkám a jejich mechanismům, sportu a rád trávím čas s přáteli.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Po dokončení studia na Farmaceutické fakultě Masarykovy univerzity v roce 2022 jsem začal pracovat jako lékárník. Ve volném čase se kromě farmacie věnuji hodinkám a jejich mechanismům, sportu a rád...
Číst více od autora