Nafouklé břicho – příčiny a léčba

12. 4. 2024 · 5 minut čtení

Nafouklé břicho je nepříjemný pocit, který působí stres a fyzické nepohodlí. Zpravidla vnímáme plnost až bolestivost břicha, kručení a leckdy také zvýšený únik plynů.  Co bývá nejčastější příčinou těchto obtíží v břišní oblasti? Jak nafouklé břicho řešit a kdy je nezbytné navštívit lékaře?

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Nafouklé břicho – příčiny a léčba

Nafouklé břicho

Nafouklé břicho je běžný pocit s mnoha potenciálními příčinami. Projevuje se jako pocit plnosti, těsnosti nebo nepohodlí, při potížích se může navíc vizuálně zvětšit žaludek. Většinou je projevem nadýmání, tedy nadměrného výskytu plynů ve střevech, např. při nesprávném stravování či dietní chybě.

Související kategorie produktů:

Proč mám nafouklé břicho?

Nadbytek střevních plynů a s tím související bolestivost mohou být způsobeny příjmem některých druhů potravin. Velmi často je to hrách, čočka a další luštěniny, květák, houby a obecně nadmíra vlákniny. Bakterie přítomné ve střevě tyto složky stravy zpracovávají („fermentují“) a souběžně vytvářejí zvýšené množství plynu. Nadýmání můžeme vyvolat také polykáním samotného vzduchu při jídle (kvapné stravování a hltání, konzumace šumivých nebo sycených nápojů). Někteří lidé si v tomto ohledu hlídají i příjem tučných jídel. Tuk zpomaluje trávení a tučná jídla jsou obtížněji stravitelná. Nafouklé břicho může být i projevem některých nemocí, které uvádíme v dalším odstavci.

Jaké jsou možné příčiny?

IBS (syndrom dráždivého tračníku)
SIBO (syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě)
Malabsorbce sacharidů
Gastritida (zánět žaludeční sliznice)
Enteritida (zánět tenkého střeva)
Hormony
Kýla

Jak řešit nafouklé břicho?

Nafouklé břicho jsme si popsali jako příznak, který může být vyvolán dietní chybou a nesprávnými zvyklostmi při stolování, stejně jako některými nemocemi. Správně vedená léčba vždy cílí na příčinu, která u konkrétního jedince potíže vyvolala. K léčbě příznaků zažívacích obtíží způsobených plyny se používají přípravky na bázi simetikonu, který působí tak, že se plynové bubliny obsažené v potravě a hlenu zažívacího traktu rozpadají. Krátkodobě trvající příznak nadýmání lze bez dohody s lékařem řešit léčbou v domácím prostředí, úpravou stravování a dalších zásad životního stylu.

Kdy se obrátit na pomoc odborníka?

Vyhledejte lékařskou pomoc v případě, že potíže s nafouklým břichem jsou nezvyklé, přetrvávají déle než dva týdny, nezlepšují se při zahájení léčby nebo se pravidelně vracejí. Stejně tak kontaktujte lékaře, pokud se vyskytují další doprovodné příznaky (silné bolesti břicha a křeče, vystřelující bolesti, stolice s příměsí krve nebo hlenu, horečka, zvracení, neúmyslný úbytek hmotnosti).

Další opatření na podporu trávení

Na trávení a vstřebávání některých složek potravy se podílí také střevní mikrobiom – společenství všech mikroorganismů ve střevě. Bakteriální rovnováha může být z nejrůznějších důvodů narušena, nejčastěji v důsledku antibiotické nebo imunosupresivní léčby, ale i obecně při zánětech a infekcích. K jejímu opětovnému navození přispívají kromě jiného i probiotika.

Tradičně se používá fenyklový čaj, který přispívá k normálnímu trávení, pomáhá při nadýmání a plynatosti. Ženy mohou ocenit také jeho vliv na předmenstruační a menstruační komfort. Také další bylinky napomáhají správnému trávení. Patří mezi ně například máta peprná, heřmánek a mateřídouška. Společně se vyskytují v bylinných čajových směsích.

Zásady správného stravování a životního stylu

Jezte v klidu, nehltejte
Omezte příjem potravin, které mají tendenci více nadýmat
Pro správné trávení využijte i koření
Pravidelně se hýbejte

Další možné komplikace

Pokud je střevního plynu více, objevují se nepříjemné pocity až bolesti. Tyto potíže se v průběhu dne zhoršují, nejintenzivnější jsou během odpoledne a navečer a přes noc obvykle dochází k jejich ústupu. Opakující se nadýmání může být signálem potravinových nesnášenlivostí a alergií nebo některých nemocí trávicího ústrojí, jako je nedostatečné trávení, pálení žáhy, onemocnění žlučníku, slinivky či jater, zácpa nebo syndrom dráždivého tračníku. Nadbytečný plyn může vyvíjet tlak i na orgány mimo trávicí systém, může například způsobit i bolest zad.

Nafouklé břicho je nepříjemný a rušivý stav, který je zpravidla jedním z hlavních příznaků nadýmání. Nejčastější příčinou nadýmání je hltání a spěch při jídle, nedostatečné trávení, narušení střevního mikrobiomu, stres či nedostatek pohybu. Velmi záleží i na tom, co jíme či jak některé potraviny snášíme.


Články k tématu Nafouklé břicho – příčiny a léčba

  • Jak na nevolnost při cestování?

    Jak na nevolnost při cestování?

    · 4 minuty čtení
    Chystáte se cestovat autem, letadlem nebo vlakem? Pokud patříte mezi ty, kterým se dělá při cestování špatně, trpíte takzvanou kinetózou. Ta dokáže cestování velmi znepříjemnit. Navíc často postihuje děti, takže rodinný výlet se mnohdy změní ve strastiplnou cestu. Jak cestovní nevolnosti předcházet a lépe se jí bránit?
  • Zažívací a střevní potíže dětí bývají častým tématem diskuzí mezi maminkami a také návštěv u pediatra. Důvodem bolení bříška a pláče u miminek může být kojenecká kolika, u větších dětí způsobuje problémy nevhodný jídelníček. Jak nadýmání u dětí řešit?
  • Až 80 % imunitních buněk se nachází ve střevech, proto je vhodné o ně pečovat už po narození. Dětem je vhodné za tímto účelem podávat probiotika. Která probiotika jsou pro děti nejvhodnější a proč je nejlepší začít s jejich podáváním již od narození?
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora