Hubnutí s diabetem – jíst všímavě pomůže shodit kila navíc
Jíte za pochodu cestou do práce? V práci svačíte nebo obědváte u počítače? A večeři si naservírujete k televizi na gauč? Nebo si k jídlu automaticky vytahujete mobil a u jídla surfujete na internetu a sociálních sítích? Pokud se poznáváte v některé z těchto situací a stále dokola bojujete s přebytečnými kily, vyzkoušejte změnu a naučte se jíst všímavě. Tento přístup vám pomůže nejen v hubnutí, ale i mnoha dalších oblastech.
![Hubnutí s diabetem – jíst všímavě pomůže shodit kila navíc](/_i/868668729.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.cz%2Fmedia%2Famasty%2Fblog%2Fjak-jist-vsimave-mindful-eating_1.jpg&format=webp)
Co je to všímavé jedení?
Pokud jste četli naše předchozí díly seriálu, jak efektivně zhubnout, už máte jasno, proč chcete hubnout, stanovili jste si reálný cíl, zmapovali jste si i svůj dosavadní jídelníček od pečiva po maso a pustili se možná už do prvních změn. Jedním z předpokladů úspěšného hubnutí je však také uvědomění si, že není důležité jen co jíte, ale i jak jíte. Všímavé stravování neboli mindful eating se zaměřuje na vaše stravovací zážitky, tělesné vjemy, myšlenky a pocity ohledně jídla a naučí vás vyhýbat se rušivým vlivům při jídle i naslouchat tělesným signálům hladu a plnosti.
Související kategorie produktů:
V čem vám všímavé jedení pomůže?
Naučte se jíst všímavě
Všímavé jedení je vědecky ověřený způsob stravování, který umožňuje lépe naslouchat signálům vašeho těla, jako jsou hlad, nasycenost a spokojenost, a zabraňuje přejídání. Všímavé jedení nám radí zpomalit, prozkoumat každé sousto a plně se soustředit na jídlo a jeho kvality. Cílem tréninku všímavého jedení by mělo být to, že si každé jídlo bez výčitek užijete v takovém množství, v jakém si ho žádá vaše tělo, vybíráte si přirozeně kvalitnější potraviny a nejíte pouze ze setrvačnosti nebo v důsledku vnitřních či vnějších podnětů.
Praktický nácvik všímavého jedení
![](/_i/1922481356.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.cz%2Fmedia%2Fwysiwyg%2Fuploads%2Fimages%2F3_kroky_ke_vsimavemu_jedeni_def-720x600-02.jpg&format=webp)
Konzumace potraviny nebo pokrmu bude v daný okamžik vaší jedinou činností. Trénujte všímavé jedení zejména u tzv. jídel nad plán. Mohou to být různé sladkosti, oříšky, křupky či brambůrky, které jíte nevšímavě a často v mnohem větším množství, než by bylo vhodné. Na nácvik si vyhraďte klidný prostor a alespoň 10 minut ničím nerušeného času.
![](/_i/569171659.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.cz%2Fmedia%2Fwysiwyg%2Fuploads%2Fimages%2F3_kroky_ke_vsimavemu_jedeni_def-720x600-01.jpg&format=webp)
Naučte se vnímat signály vašeho těla
Díky všímavosti budete lépe naladěni na potřeby svého těla. Nestane se vám, že přehlédnete signály hladu (např. ve spěchu, stresu) a že se najíte se až v momentě, kdy vás dožene vlčí hlad. Ten je zpravidla spojen s přejídáním a výběrem nevhodných potravin.
Než se pustíte do jídla, zjistěte, zda máte opravdu hlad:
- Několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte. Pokuste se lépe naladit na sebe a své aktuální potřeby.
- Ohodnoťte na škále 0 (žádný hlad) – 10 (největší hlad) velikost svého aktuálního fyzického hladu. Jak velký máte skutečně hlad?
- Je možné, že dojdete ke zjištění, že pociťujete velmi malý, nebo dokonce žádný hlad, a jídlo vlastně nepotřebujete. V tom případě se zeptejte sami sebe: „Co v tuto chvíli skutečně potřebuji?“ Někteří lidé zaměňují hlad s jinými potřebami (potřeba odpočinku, potřeba vlídného objetí aj.).
Uvědomte si, že je důležité nejen co jíte, ale i jakým způsobem jíte. Často jíte bezmyšlenkovitě, děláte u jídla další činnosti a nevnímáte signály těla, což může vést k přejídání, výběru nekvalitních potravin a následnému přibírání na váze. Naučte se proto jíst všímavě. Cílem tréninku všímavého jedení je, že si každé jídlo bez výčitek užijete v takovém množství, v jakém si ho žádá vaše tělo, budete si přirozeně vybírat kvalitnější potraviny a nebudete jíst jen ze zvyku nebo v důsledku vnitřních či vnějších podnětů. Díky pomalému jedení se můžete zbavit i celé řady trávicích potíží. Všímavé jedení vám pomůže získat k jídlu přirozený a kladný vztah, který je u hubnoucích často narušen v důsledku dlouhých let diet a odříkání.