Chcete hubnout? Jak najít motivaci ke změně?

12. 4. 2024 · 5 minut čtení

Rozhodli jste se bojovat s nadváhou? Nezbytným krokem k úspěšnému a trvalému zhubnutí je správné nastavení cíle. Jinými slovy, není dobré přepálit start. Co je nejdůležitější, pokud plánujete shodit nadbytečná kila a jak vůbec začít zařazovat první změny, se dozvíte v druhém díle našeho seriálu o hubnutí.

Chcete hubnout? Jak najít motivaci ke změně?

Než se pustíte do hubnutí

Ještě předtím, než se do hubnutí vrhnete, zamyslete se nad svojí motivací. Tu nejlépe zjistíte jednoduchou otázkou: „Proč chci hubnout?“ Pokud si to neujasníte, může se stát, že prvotní nadšení po pár dnech vyšumí, vy se vrátíte k původním návykům a hubnutí se konat nebude. Nebo, pokud vydržíte o trochu déle, čerstvě shozená kila naberete brzy zpět.

Související kategorie produktů:

Najděte si motivaci k hubnutí

Je spousta důvodů, proč je dobré se do hubnutí pustit. Tohle jsou ty nejčastější:

Zdraví
Pohyb
Vztah
Subjektivní nespokojenost
Subjektivní nespokojenost
Nelíbíte se sami sobě
Stydíte se
Vnější tlak
Proč chci zhubnout právě já?
A teď si položte otázku, proč jste se rozhodli hubnout právě vy? Inspirací vám mohou být výše zmíněné důvody, hledejte ale svou vlastní odpověď. Své vlastní důvody k hubnutí si někam zapište a mějte je na očích (můžete si je vylepit na nástěnku, zapsat do deníčku nebo aspoň do telefonu).

Jaká motivace je nejlepší?

  • Vnitřní motivace – pramení z vlastní potřeby změny a je často doprovázená slovem „chci…“.
  • Vnější motivace – značí, že se pouštíte do hubnutí na základě vnějších tlaků (svých nejbližších, společnosti…). Není to vaše vnitřní přesvědčení, proto není tak silným hnacím motorem. O svých cílech mluvíte za pomoci slov „musím…“ nebo „měl/a bych…“.
Nejlepší motivace je vaše vlastní
Hubněte kvůli sobě, ne kvůli okolí. I když je třeba první impuls z vnějšku, hledejte sami u sebe takovou motivaci, která bude mít základ v silném vnitřním rozhodnutí.
  • Pozitivní motivace – je poháněná odměnou: „Budu se cítit lépe“, „budu nosit menší konfekční velikost“. 
  • Negativní motivace – tento druh motivace pohání strach: „Nechci jít na operaci s kolenem“, „nechci překročit hranici 100 kg na váze“, „nechci mít cukrovku“.

Fungují oba druhy motivace, v začátku je často silnější ta negativní. Pro trvalé zhubnutí, u kterého se nebudete trápit, je vždy lepší najít motivaci pozitivní – těšit se na pozitiva, která vám hubnutí přinese. Ne se děsit, co se stane, pokud nezhubnete.

Motivace při hubnutí
Motivací může být i představa, kdy se vejdete do oblečení, které jste dříve neoblékli a budete se sami sobě líbit.

Prožijte si svůj cíl

Motivujte se představou odměny, která přijde, až se vám podaří zhubnout. Představte si třeba moment, kdy si obléknete nové šaty, budete se sami sobě líbit a známí vás budou chválit. Nebo si představujte, jak budete v létě chodit po horách, budete stačit ostatním a nebudete schvácení jako dřív. Nechte se naplnit pozitivní emocí a tu si připomínejte v momentech, kdy změna nepůjde tak hladce.

Jste připraveni na změnu?

Často jsou signálem k začátku hubnutí různá „magická“ data – Nový rok, první den v měsíci, nebo různé příležitosti, jako například sraz s bývalými spolužáky, dovolená u moře a podobně. Je ale taková motivace tou pravou? Pokud začnete hubnout jen proto, že kalendář ukazuje první den v roce a nezamyslíte se nad opravdovou motivací, úspěch nečekejte. Hubnutí s sebou neodmyslitelně přináší i změny. Zvažte, zda je právě teď k zahájení změn v životě vhodná doba a máte na to dostatek energie. Pokud prožíváte zrovna těžké životní období (např. rozvod, změna práce apod.), možná je lepší změnu ještě odložit.

Sepište si zisky a ztráty

Připravenost se dá dobře vyjádřit skrze zisky a ztráty, které ze změny plynou. Pokud převažují vnímané zisky (např. budu moci provozovat nové sportovní aktivity, zmenší se bolest kloubů, lépe na sebe seženu oblečení), je vše v nejlepším pořádku a můžete se s chutí pustit do hubnutí. Pokud ale nad zisky převáží vnímané ztráty (např. budu muset cvičit, budu si muset více vařit, budu muset omezit alkohol), není možná ke změně ta nejpříhodnější doba. Pro lepší rozhodování jsme pro vás připravili jednoduchý dotazník, který si můžete doma vyplnit a sami pro sebe si před samotným rozhodnutím vyhodnotit.

Co vám pomůže motivaci udržet?

Najděte si parťáka
Naučte se říkat o podporu
Nebojte se oslovit odborníka

Než se do hubnutí pustíte, ujasněte si, proč chcete hubnout právě vy. Hubněte především kvůli sobě, ne kvůli okolí. Najděte si pozitivní motivaci, motivujte se představou odměny, která přijde, až se vám podaří zhubnout. Zvažte, zda je právě teď ta vhodná doba na hubnutí a změna vám přinese více zisků než ztrát. Pokud ještě na hubnutí není ten pravý čas, klidně ho odložte. Nebojte se požádat o pomoc, ať už někoho z vašich blízkých nebo vyhledejte odborníka. Pokud na hubnutí nebudete sami, půjde vám to lépe.