Diabetes a pečivo – jaké si vybrat a na co dát při nákupu pozor?
Pečivo je základní potravinou v mnoha kulturách, avšak pro diabetiky může představovat výzvu kvůli obsahu sacharidů. Některé druhy pečiva dokáží udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, jiné ji naopak prudce zvednou. Zajímá vás, jaké pečivo při diabetu do jídelníčku zařadit, na co si dát pozor a které pekárenské výrobky mají nejnižší glykemický index? Podrobnosti najdete v našem článku.
Obsah článku
Jídelníček diabetika a výběr pečiva
Při nákupu pečiva by diabetici měli číst etikety a volit výrobky, které obsahují dostatek vlákniny a co nejméně přidaných cukrů. Vláknina zpomaluje mimo jiné vstřebávání cukru do krve, a pomáhá tak udržet stabilnější hladinu cukru v krvi. Z tohoto pohledu je vhodné celozrnné pečivo, která vám dodá kromě vlákniny také vitamíny a minerální látky. Musí mít však v názvu slovo celozrnné (podle zákona by mělo obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky), určitě nespoléhejte na to, jak daný pekařský výrobek vypadá.
Související kategorie produktů:
Čerstvé nebo mražené?
Velký rozdíl je také v procesu výroby pekařských výrobků, resp. v kvalitě čerstvého pečiva v porovnání s pečivem ze zmrazeného polotovaru. Dobrou zprávou je, že prodejce musí spotřebitele o produktu, který prošel zmrazením, povinně informovat (na štítku tedy bude označené jako „rozmrazeno“ nebo „ze zmrazeného polotovaru“). Aby mohlo být pečivo zmrazeno a pak znovu dopečeno, musí do těsta přijít řada pomocných látek, tzv. „éček“. Některé z těchto látek nejsou přípustné např. pro dětskou výživu, i to samo o sobě vypovídá o tom, že čerstvé pečivo z řemeslné pekárny či upečené doma je pro vaše tělo bezpochyby lepší volbou.
Druhy pečiva a obsah makroživin
Glykemický index různých druhů pečiva
Vliv pečiva na glykémii – faktory
Základní druhy pečiva a tabulka nutričních hodnot
Shrneme-li informace závěrem, diabetikům se doporučuje konzumovat pečivo s nízkým glykemickým indexem a s vyšším obsahem vlákniny, aby bylo minimalizováno rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle. Je tedy třeba upřednostnit pečivo celozrnné, kde se vláknina nachází, a naopak se snažit omezit bílé pečivo, jako jsou toasty nebo bagety. Pečivo je vhodné nejíst samotné, ale s nějakou bílkovinou a tukem, například s máslem nebo lučinou, přidat šunku, sýr a zeleninu. Tím se opět sníží celkový GI pokrmu a glykémie tak bude stabilnější.