Jak zastavit krvácení z nosu?

4. 12. 2023 · 6 minut čtení

Krvácení z nosu je relativně běžným zdravotním problémem, a to zejména u dětí. Důvodem může být zranění, překrvení sliznice při alergii nebo běžné rýmě nebo užívání některých léků. V následujícím článku vám poradíme, jak efektivně krvácení z nosu zastavit a také jaká opatřené můžete udělat, aby se krvácení z nosu neopakovalo.

PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
Jak zastavit krvácení z nosu?

Související kategorie produktů:

Krvácení z nosu

Krvácení z nosu se odborně označuje termínem epistaxe. Nosní sliznice je protkaná hustou sítí drobných krevních cév, a při jejím poranění proto snadno dochází ke krvácení. Obvykle se jedná o drobné krvácení v přední části nosu, které ustane samo do několika minut a krevní ztráty nejsou nikterak závažné. Častěji se krvácení z nosu objevuje u dětí než u dospělých. Nejčastěji se krvácení z nosu objevuje při rýmě a nachlazení, kdy je sliznice nosu překrvená, a tudíž také náchylnější k poranění. Existuje ale i celá řada dalších příčin krvácení z nosu, o nichž je dobré vědět.

Příčiny krvácení z nosu

Krvácení z nosu může mít celou řadu příčin. Některé jsou zcela banální, třeba příliš usilovné smrkání či rýpání v nose, jiné mohou být závažnější a souviset s některými onemocněními.

Vliv prostředí
Infekce horních cest dýchacích nebo alergická rýma
Úrazy
Mechanické podráždění nosu
Některé krevní poruchy
Užívání některých léků
Nadměrné užívání kapek proti rýmě
Nádory, polypy v nose
Těhotenství

 

Mezi další příčiny krvácení z nosu patří např. hypertenze, ateroskleróza, nadměrná konzumace alkoholu či šňupání kokainu.

Jak zastavit krvácení z nosu - ilustrace.

Léčba krvácení z nosu

Pokud se vám spustí krev z nosu, postupujte následovně:

První pomoc – jak zastavit krvácení

  • Sedněte si a mírně předkloňte hlavu. Nelehejte si a nezaklánějte hlavu.
  • Opatrně, velmi jemně se vysmrkejte, abyste odstranili případné sraženiny.
  • Stiskněte křídla nosu mezi palec a ukazovák na dobu 5 až 10 minut.
  • Na zátylek a kořen nosu lze přiložit studené obklady.
  • Krev z úst vyplivujte a nepolykejte, abyste nezačali zvracet.
  • Po 5–10 minutách vyzkoušejte, zda krvácení již nepřestalo. Můžete do nosu aplikovat dávku kapek s dekongesčním účinkem (kapky/sprej proti rýmě), které mají stahující účinek na cévy a pomohou zastavit krvácení. Pokud krev stále teče, zopakujte stisknutí nosu na dalších několik minut.
  • Pokud krvácení neustane po 20 minutách, vyhledejte lékaře. Se silně krvácejícím nosem v žádném případě nesedejte za volant.

Co udělá lékař s krvácením z nosu?

Pokud se vám krvácení nedaří zastavit a vyhledáte lékaře, čeká vás některá z těchto léčebných procedur:

Základním opatřením je vložení vatových smotků napuštěných přípravkem, který má stahující vliv na krevní cévy. Dále lékař může provést chemokoagulaci, tj. ošetření krvácejícího místa pomocí dusičnanu stříbrného, nebo elektrokoagulaci, tedy ošetření pomocí kauteru. Při větším krvácení je základem péče odsátí krve z nosu a následně přední mastná tamponáda vazelínovými tampony na dobu dvou dnů, event. zadní balonková tamponáda na dva dny. Součástí léčby je samozřejmě i řešení základního problému, který krvácení vyvolal (léčba infekce, alergie, snížení hypertenze, odstranění polypu/nádoru, …).

Nejrizikovějším věkem pro vniknutí cizího tělesa do nosu je věk 2 až 4 let.
Krvácení z nosu u malých dětí může vzniknout následkem vložení cizího tělesa, např. korálku, hrášku, čočky či kukuřice.

Krvácení z nosu u dětí

Krvácení z nosu u dětí je poměrně běžným jevem. Nejčastější příčina je běžná nebo alergická rýma. Dalším vyvolávajícím faktorem typickým pro děti je rýpání se v nose. Tento zlozvyk je třeba děti odnaučit. U malých dětí je třeba myslet jako na příčinu krvácení z nosu také na přítomnost cizího tělesa. Postup zastavení krvácení z nosu u dětí je stejný jako u dospělých (poloha v sedě, mírně předkloněná hlava, sevření křídel nosu na několik minut, chladné obklady na kořen nosu a zátylek). V případě, že se krvácení z nosu objeví u dítěte mladšího 2 let, je vždy vhodné vyhledat lékařskou pomoc.

Krvácení z nosu v těhotenství

Krvácení z nosu během těhotenství může být způsobeno několika faktory, které jsou většinou spojeny s tělesnými a hormonálními změnami v organismu. V těhotenství dochází ke zvýšení průtoku krve v těle, což může vyvolat zvýšenou citlivost a praskání cév v nosní sliznici. Hormonální změny během těhotenství mají vliv i na stav cévní stěny, resp. její oslabení, které vede k častějšímu krvácení z nosu. I když většina případů krvácení z nosu během těhotenství není závažná, je vždy dobré jakýkoli nový nebo neobvyklý či znepokojující příznak konzultovat s lékařem.

Časté krvácení z nosu

Za časté krvácení z nosu považujeme epistaxi, která se objevuje častěji než 1x týdně. Pokud se u vás krvácení z nosu objevuje takto často, je třeba poradit se s lékařem, ORL specialistou. Ten provede důkladné vyšetření, vyloučí závažnou příčinu a poskytne vám doporučení týkající prevence dalších epizod krvácení. Zde jsou některá opatření, která můžete udělat sami:

 

Zvlhčujte vzduch
Vyhněte se dráždivým látkám
Používejte nosní spreje s mořskou vodou
Naučte se smrkat opatrně
Dbejte na dostatečný příjem tekutin
Používejte nosní masti
Poraďte se slékařem ohledně léků na ředění krve
Nezapomínejte na vitamin C

Články k tématu Jak zastavit krvácení z nosu?

O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém materiálu. V rámci úspěšného týmu jsem se zúčastnil řady mezinárodních projektů včetně publikací v odborných zahraničních časopisech. Po obhájení disertační práce vedla má cesta do lékárny. V roce 2016 jsem nastoupil na pozici lékárníka v liberecké pobočce Dr. Max. Moje zaujetí a záliba v číslech, moderních trendech a technologiích mě v rámci společnosti postupně dovedly k novým projektům – aktuálně zajišťuji odborné a provozní vedení několika e-shopových poboček. Současně se jako autor podílím na publikování článků se zdravotní tematikou, což mi pomáhá sledovat aktuální dění v oboru. Ve volném čase se věnuji cestování a počítačovým hrám. V pracovním i osobním životě zastávám přístup „Když už něco děláš, dělej to pořádně!“.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém...
Číst více od autora