Sušené maso
Sušené maso představuje chutnou a rychlou svačinku plnou proteinů. Vezměte si ji s sebou do posilovny, školy, práce či na výlet. Sušené maso vám okamžitě dodá potřebnou energii. Dopřejte si jej kdykoliv budete mít chuť na lahodnou a zdravou pochoutku. Spolehlivě vás zasytí mezi hlavními jídly.
Jak vybrat sušené maso?
Čím více bílkovin výrobek obsahuje, tím lépe. Vybírejte značky, které obsahují cca 50 g bílkovin na 100 g výrobku. Sledujte také podíl masa ve výrobku a vybírejte ty více „masité“. Dále si také hlídejte přísun soli. Přehnaně soleným potravinám by se měli vyhnout zejména hypertonici a malé děti. Důležitým parametrem je také celkové složení výrobku.
Sušené maso může také obsahovat další ingredience jako jsou různé druhy koření včetně česneku nebo rostlinný olej. Některé výrobky obsahují konzervanty, které prodlužují jejich trvanlivost, aromata, sladidla nebo barviva. Pokud se chcete takovým aditivům vyvarovat, pozorně čtěte údaje na obalu výrobku. Po otevření balíčku se jej snažte co nejrychleji zkonzumovat, abyste si pochutnali na mase v jeho nejvyšší kvalitě.
Druhy sušeného masa
Na trhu se objevují různé druhy sušených mas. Mezi ty nejznámější patří hovězí, vepřové, krůtí nebo hmyzí sušené maso. Hovězí sušené maso představuje rychlou svačinku, kterou se rádi odmění i sportovci po fyzickém výkonu. Stejně jako vepřové sušené maso obsahuje velké množství bílkovin. Krůtí sušené maso vám dodá okamžitou energii. Na trhu najdete jeho slané, ale i sladké varianty. Hmyzí sušené maso zní velmi exoticky. Vyzkoušejte něco nového a dopřejte si bílkovinami nabité, lahodné maso. Nebojte se ochutnat solené červíčky nebo křupavé cvrčky.
Dále si také určitě pochutnáte na kachním, kuřecím, sobím nebo klokaním mase. Mezi oblíbené jednohubky patří také sušené maso z lesní zvěře.
Příchutě
Na trhu naleznete mnoho příchutí sušeného masa, které budou lahodit vašim chuťovým buňkám. Vyzkoušejte marinované maso v nejrůznějších bylinkách, citronu, zázvoru nebo aromatických omáčkách např. teryaki nebo BBQ. Sušené maso také výborně chutná s přídavkem ořechů nebo lahodného sušeného ovoce. Takovou kombinací chutí si okamžitě zamilujete. Milovníci pálivého jídla si také přijdou na své. Sušené maso obalené v chilli nebo sriracha omáčce pro ně bude to pravé. Objednejte si více variant třeba od značky Wild West nebo Indiana.
Příprava sušeného masa
Obecně rozeznáváme 3 typy přípravy sušeného masa. Ty nazýváme biltong, jerky a basturma. Jednotlivé typy se mezi sebou liší tím, v jaké zemi konkrétní způsob vznikl.
Sušení masa způsobem biltong pochází z Jižní Afriky. Připravuje se z plátků syrového masa, které se krájí na dlouhé pruhy a poté se marinuje. Oproti tomu technika jerky pochází z Ameriky. Z masa se odstraní tuk a následně se nakrájí na tenké plátky, které se usuší. Basturma představuje asijský způsob přípravy sušeného masa. Celý šál masa se obalí v krustě z koření a poté se suší několik týdnů. Před samotnou konzumací se maso nakrájí na velmi tenké plátky.
Sušené maso si však můžete vyrobit i sami doma pomocí sušičky na potraviny. Nakrájejte maso na velmi tenké plátky (cca 3 mm), osolte, opepřete a přidejte oblíbené koření nebo omáčku. Potom maso naskládejte na talíř, přikryjte potravinářskou folií a nechte několik hodin odpočinou v lednici. Následně přesuňte maso do sušičky na potraviny a zvolte vhodný program k sušení masa.