Ghí máslo
Ghí je čistý máselný tuk plný vitaminů a živin, který si mohou dopřát i lidé s intolerancí na mléčné výrobky. Nejedná se však o žádnou novinku mezi superpotravinami, ale o léty prověřené přepuštěné máslo, které si již dávno připravovaly naše babičky, aby prodloužily trvanlivost másla. Také chuť tradičních českých pokrmů s touto ingrediencí nezaměnitelná.
Co to je a k čemu se používá?
Ghí je přepuštěné máslo, které vzniká převařením. Tím se tuk oddělí od mléčných částic a zůstává jen máslo bez laktózy s lahodnou chutí a zlatavou barvou. Díky absenci laktózy a mléčných bílkovin mohou ghí bez starostí používat na vaření i lidé s alergií na mléčné výrobky. Máslo bere většina lidí za nezdravou potravinu, které je lepší se vyhýbat. Pokud si ale denně dopřáváte pouze menší množství másla, zhruba tak na jeden krajíc chleba, určitě vám po zdravotní stránce nic nehrozí. Máslo (pozor neplést si s margarínem) je dobrým zdrojem vitaminů rozpustných v tucích, což jsou vitaminy A, D, E a K. Tyto látky jsou známé svými antioxidačními účinky a podílí se na aktivitě imunitního systému. Ochutnejte Wolfberry Ghí a už nebudete chtít jiné máslo, vyzkoušejte jej také v BIO verzi.
Použití v kuchyni
Používejte ghí jako běžné máslo. Jeho velkou výhodou oproti nepřepuštěnému máslu je to, že má vysoký kouřový bod, což znamená, že ho lze použít i při opravdu vysokých teplotách klidně až do 250 °C. Při smažení se tak nepřepaluje a nevytváří toxické látky. Dále pak má výborné konzervační schopnosti, takže vám v uzavřené nádobě vydrží i několik měsíců.