Úvod
Máte alergii na některou z mléčných složek, ale chuť a vůni másla si nedokážete odepřít? Zajímáte se o zajímavé a výživově hodnotné potraviny? Vyzkoušejte máselný tuk, kterému se podle indické kuchyně říká ghí! Ghí je připravován velmi pomalým přepouštěním másla, při němž se máslo zbavuje vody, ale i vznikající pěny, která obsahuje mléčné bílkoviny, cukry a jiné látky běžně přítomné v klasickém másle. Neobsahuje mléčné složky jako laktózu a kasein, proto ho mohou používat i někteří alergici po poradě s lékařem. Výhodou je, že díky absenci bílkovin a vody ghí nežlukne, můžete ho tedy uchovávat v ledničce i několik měsíců. Přepuštěné máslo Ghí je ceněno především proto, že má vyšší kouřový bod a při smažení se tak nevytváří nestravitelné toxické látky, jako u tuků s nižším kouřovým bodem.
Hlavní vlastnosti:
- neobsahuje mléčné složky (laktózu, kasein)
- nežlukne
- obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů
- výborná alternativa klasického másla
- vhodný na pečení i smažení
Složení
100% máselný tuk.