Úvod
Máslo Ghí je tradiční potravina (máselný tuk), kterou k přípravě pokrmů používali již naši předkové a najdeme ji i ve starých českých receptech pod názvem přepuštěné máslo či šmolc. Čistý tuk ghí je připravován velmi pomalým přepouštěním másla, při koerém se máslo zbavuje vody, ale i vznikající pěny obsahující mléčné bílkoviny, cukry a jiné látky běžně přítomné v klasickém másle. Ghí neobsahuje mléčné složky, jako je laktóza a kasein, proto ho mohou používat i někteří alergici po poradě s lékařem. Výhodou je, že díky absenci bílkovin a vody ghí nežlukne, můžete ho tedy uchovávat v ledničce i několik měsíců.
Jak ghí používat?
Wolfberry Ghí je vhodné k přímé konzumaci jako alternativa klasického másla, využijete jej ale i na pečení a smažení, protože má hodně vysoký bod zápalnosti – až 240 °C. Při vysokých teplotách se v něm v troubě či na pánvi nepřepalují látky s nižším bodem kouřivosti, a neuvolňují se tak do pokrmů. Ghí má přirozeně žlutou barvu a lahodnou chuť a vůni másla s přídechem ořechů.
Hlavní vlastnosti:
- přepustěné máslo neboli šmolc
- neobsahuje mléčné složky (laktózu, kasein)
- nežlukne
- výborná alternativa klasického másla
- vhodný na pečení i smažení
Složení
100% máslo.
Použití
V kuchyni jako běžné máslo.
Upozornění
Minimální trvanlivost v uzavřené nádobě na chladném a temném místě je 12 měsíců. Při teplotě do 20 °C můžete ghí skladovat i mimo lednici.