Proteiny ve výživě sportovců
Velký význam hrají proteiny u aktivních a vrcholových sportovců, kterým množství bílkovin obsažených v běžné stravě nepokryje potřeby jejich organismu. Proteinový doplněk stravy se v těle postará o ochranu svalové hmoty, její regeneraci po výkonu spojenou se sníženou bolestivostí svalstva, a o tvorbu hmoty nové - tedy pro svalový růst.
Jaký vybrat protein?
Chcete-li zvýšit příjem proteinů, můžete využít některého z proteinových doplňků stravy. Nejběžnější formou proteinových přípravků je prášek pro přípravu nápoje nebo instantní proteinový nápoj. Pokud preferujete proteinový prášek bez příchuti, můžete si ho přimíchávat do jogurtů, smoothies, zmrzliny, salátů apod. Velkou oblibu zaznamenávají v současné době také proteinové tyčinky, které si lze s sebou přibalit kamkoli na cestu či na trénink. Vyrábějí se v mnoha oblíbených příchutích, jako je slaný karamel, často v kombinaci s lahodnou hořkou čokoládou.
Proteiny v těchto doplňcích stravy jsou různého původu, nejčastěji se jedná o proteiny získané z kravského mléka (syrovátka nebo kasein). Jaké druhy proteinů tedy můžete vybírat?
Syrovátkové (whey) proteiny
Tyto proteiny označované také jako WHEY proteiny (anglicky syrovátka), jsou velmi rychle a dobře stravitelné. Dobrou rozpustnost a snadnou vstřebatelnost má například instatní proteinPenco Whey Protein Čokoláda obohacený komplexem trávicích enzymů Opti-7-Digest. Syrovátkové proteiny jsou dostupné ve formě koncentrátu, izolátu nebo hydrolyzátu. Nejsnáze stravitelnou formou je syrovátkový hydrolyzát, kdy je bílkovina enzymaticky rozštěpena na kratší řetězce pro lepší vstřebávání, ovšem může to být na úkor chuti, která nese stopy hořkosti. Na druhou stranu jsou hydrolyzované proteiny obzvlášť vhodné pro osoby alergické na některé složky syrovátky. Vhodnou volbou pro ty, kteří mají problémy s trávením, je pro změnu syrovátkové izoláty, ty totiž neobsahují laktózu ani tuk. V této kategorii naleznete bohatou škálu produktů, například WEIDER Isolate Protein Cookies&Cream od předního světového výrobce v oboru sportovní výživy.
Kaseinové proteiny
Kasein, druhý typ mléčné bílkoviny, se vyznačuje pozvolnější dobou zpracování v organismu - trvá 6 až 8 hodin. Z tohoto důvodu se kaseinu někdy přezdívá noční protein a jeho podání je doporučováno na noc. Z naší nabídky doporučujeme MAXXWIN MICELLAR CASEIN v oblíbené příchuti nugátové čokolády.
Vícesložkové proteiny
Tento druh proteinů obsahují několika druhů bílkovin. Jeho největší výhodou je, že spojuje pozitivní účinky všech zdrojů bílkovin do jednoho produktu. Může se jednat o kombinaci různě zpracované bílkoviny jednoho typu například syrovátkový koncentrát v kombinaci se syrovátkovým izolátem nebo hydrolyzátem. Dále může jít o kombinaci mléčných bílkovin, tedy rychleji stravitelné syrovátky, a pomalu stravitelného kaseinu, nebo o kombinace živočišných a rostlinných proteinů i různých forem zpracování. Příkladem využití mléčného a rostlinného proteinu je proteinový vanilkový nápoj NUTRISTAR Diät Protein SLIMETTA, který je vhodný mimo jiné při redukční dietě.
Vegan proteiny
Pro ty, kteří nechtějí nebo nemohou konzumovat proteiny živočišného původu, jsou pak na výběr např. vegan proteiny, tj. sójové, hrachové, rýžové, mandlové či získané z konopných semen. I ty jsou dostupné v řadě oblíbených příchutí, jako například bezlepkový WEIDER vegan protein iced coffee s přírodním sladidlem stévií.
CFM protein, BCAA, MPC co to znamená?
Pří výběru přípravku pro podporu růstu svalů se můžete setkat se zkratkami BCAA, CFM, nebo MPC. Zde je stručné vysvětlení:
BCAA (Branched-Chain Amino Acids) rozvětvené esenciální aminokyseliny. Jak už jsme si říkali v úvodu, bílkoviny se skládají z aminokyselin. Celkem existuje 20 aminokyselin, 9 z nich jsou esenciální aminokyseliny, které je třeba získávat ze stravy, protože je tělo neumí samo vyrobit. Z těchto devíti esenciálních aminokyselin jsou 3 rozvětvené. Jedná se o leucin, isoleucin a valine. Existují přípravky, které obsahují pouze tyto aminokyseliny, kromě toho jsou přirozenou součástí syrovátkových hydrolyzátů. BCAA podporují tvorbu svalové hmoty, pomáhají se vypořádat s únavou svalů po tréninku a chrání svaly před poškozením.
CFM (Cross Flow Microfiltration) česky mikrofiltrace se zkříženým tokem. Jedná se o nejmodernější technologii využívanou k získání vysoce kvalitní syrovátkové bílkoviny. Využívá speciální keramické filtry, které propouštějí pouze syrovátkový protein, zatímco ostatní nežádoucí složky zůstávají uvnitř filtru. Jde tedy o nechemickou technologii, což je velmi důležité, při které je syrovátkový protein velice šetrně oddělen. Při CFM technologii nepřichází bílkovina do styku se žádnými chemikáliemi (např. kyselina chlorovodíková), které se běžně při výrobě bílkovinných izolátů a koncentrátů používají. Metoda CFM je čistě fyzikální, nechemická metoda a nedochází při ní k chemickým změnám syrovátkového proteinu.
MPC (Milk Protein Concentrates) koncentrát mléčných bílkovin. Proteinový prášek s vysokým obsahem mléčných bílkovin (až do 90 %) získávaný z čerstvého odstředěného mléka zpravidla metodou ultrafiltrace. Kasein obsažený v MPC produktech je v micelární formě (nikoliv ve formě kaseinátů), stejně tak i syrovátkové proteiny jsou v nativní, tedy přirozené formě.
V kategorii naleznete např. produkty značek WEIDER, Nutristar, Olymp a mnoha dalších.