Vegan proteiny
Patříte mezi sportovce a zároveň vyznavače rostlinné stravy? Vyzkoušejte veganské proteiny, které doplní vašemu organismu potřebné bílkoviny čistě rostlinného původu.
Pro koho jsou rostlinné proteiny vhodné?
Vegan proteiny neboli rostlinné proteiny (bílkoviny) jsou na trhu kategorizovány buď jako sportovní výživa anebo jako doplňky stravy nebo běžné potraviny. Jsou vhodné pro ty, kteří nechtějí nebo nemohou konzumovat proteiny živočišného původu. Jsou také jasnou volbou při vegetariánské nebo veganské dietě, při níž je obvykle obtížné dosáhnout na dostatečný podíl bílkovin ve stravě. Vegan proteiny ale mohou samozřejmě používat i všichni ostatní - ať už se jedná o příznivce zdravého životního stylu, anebo nadšené kuchaře, kteří rádi používají zajímavé, a přitom zdraví velmi prospěšné suroviny ke zvýšení výživové hodnoty pokrmů. Vegan proteiny se hodí rovněž pro navýšení poměru bílkovin ve stravě při redukčních dietách. Vhodné jsou také při fyzickém vyčerpání nebo v rekonvalescenci. Rostlinné proteiny se využívají rovněž v RAW stravě.
Rostlinné proteiny se prodávají ve formě prášku, který se používá buď k přípravě nápoje nejrůznějších příchutí, anebo se přidává do polévek, salátů, pomazánek, snídaňových kaší, jogurtů, müsli či do těsta při pečení.
Jaké rostlinné proteiny máme na výběr?
Velmi oblíbené jsou jednosložkové rostlinné proteiny - vybrat si můžete hrachový, rýžový, chia, mandlový, makový nebo konopný protein (NATU, Naturalis, Iswari).
Další možností jsou vícesložkové rostlinné proteiny. Příkladem je třeba kombinace konopného, hrachového a rýžového proteinu Iswari BIO Super Green Protein, navíc obohacený o chlorellu, spirulinu a matchu.
Vegan varianty bílkovinných doplňků přinášejí i značky známé z oblasti živočišných proteinových doplňků pro sportovce, např. Weider – v tombo případě se jedná o řadu WEIDER Vegan protein – tedy prášek k přípravě proteinového nápoje v různých příchutích.