Zmrzlina z řeckého jogurtu s karamelizovanými ořechy
Budeme upřímní, tento recept už je pro diabetiky trošku na hraně a určitě by měli ořechy opražit jen nasucho. Ale kvalitní bílkovina v řeckém jogurtu a ořechy bohaté na minerální látky a prospěšné oleje vyváží onu lžíci čekankového sirupu.
Zmrzlina z řeckého jogurtu s karamelizovanými ořechy
Tip: Nezůstávejte jen u jednoho druhu ořechů a zkuste semlít mandle, vlašské i lískové ořechy. Každý z nich obsahuje jiný mix vitamínů a minerálních látek.
⏳ Doba přípravy: 15 min + zamražení
Ingredience na 4 porce:
✔️ 280 g řeckého jogurtu (5 % tuku)
✔️ 15 g čekankového sirupu
Karamelizované ořechy:
✔️ 40 g vlašských ořechů
✔️ 6 g třtinového cukru
Postup přípravy:
Nejprve si připravíme karamelizované ořechy. Vlašské ořechy rozlámeme na menší kousky a opražíme na pánvi, po chvíli přidáme třtinový cukr a necháme rozpustit na karamel. Mícháme, aby se ořechy obalily v karamelu. Ořechy vyndáme z pánve a necháme vychladnout. Lze je případně opražit i samotné bez cukru (množství cukru na jednu porci je ale téměř zanedbatelné). Řecký jogurt vyšleháme s čekankovým sirupem (nebo medem) a vmícháme karamelizované ořechy. Dáme do mrazáku a občas promícháme. Necháme zmrazit jen do polotuha, jinak by byla zmrzlina příliš tuhá.
Přejeme dobrou chuť!
Nutriční hodnoty na 1 porci:
620 kJ, 8 g sacharidů, 8 g bílkovin, 10 g tuků, 3 g vlákniny, 5 g cukru, 3 g nasycených mastných kyselin, 0 g soli