Zeleninový boršč
Boršč je polévka z červené řepy a zelí, velmi tradiční a typické jídlo ve východní Evropě. Obvykle recept obsahuje i maso a s ním i dost tuku, my vám dnes představíme bezmasou variantu, která je pro diabetický jídelníček příznivější.
Zeleninový boršč
⏳ Doba přípravy: 50 min
Ingredience na 6 porcí:
Postup přípravy:
Řepu si předem upečeme nebo předvaříme (nebo použijeme již předvařenou řepu). Zbylou zeleninu si oloupeme, očistíme a omyjeme. Cibuli si nakrájíme na drobno a orestujeme v hrnci na troše řepkového oleje. Po chvíli přidáme i na kostky nakrájenou mrkev a celer. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a restujeme. Dle potřeby osolíme a zalijeme vývarem. Přidáme i pokrájené oloupané brambory a přivedeme k varu. Vaříme cca 15 minut, poté přidáme oloupanou na kostky nakrájenou řepu, rajčata (můžeme předem spařit a oloupat, ale není to nutné) a pokrájené zelí. Vaříme ještě cca 10 minut, dokud nejsou brambory a všechna zelenina měkké. Dle potřeby dochutíme a před podáváním můžeme přidat trochu zakysané smetany nebo jogurtu a ozdobíme čerstvým koprem. Pokud bychom chtěli mít polévku jako plnohodnotné jídlo, přidáme i libové maso.
Dobrou chuť!
TIP: Volte zakysanou smetanu s nižším obsahem tuku nebo ji nahraďte bílým jogurtem.
Nutriční hodnoty na 1 porci:
950 kJ, 31 g sacharidů, 7 g bílkovin, 7 g tuků, 8 g vlákniny, 13 g cukru, 2 g nasycených mastných kyselin, 1 g soli