Batátové kari s červenou čočkou
Sladké brambory alias batáty dnes běžně koupíte v obchodech a díky svému všestrannému použití se stávají oblíbenou alternativou „obyčejných“ brambor. Vyzkoušejte je na indický způsob s kari a červenou čočkou.
Batátové kari s červenou čočkou
⏳ Doba přípravy: 45 min
Ingredience na 4 porce:
✔️ 250 g červené čočky (v suchém stavu)
✔️ 400 g batátů
✔️ 250 g brokolice
✔️ 200 g rajčatového pyré
✔️ 150 g mrkve
✔️ 140 g cibule
✔️ 60 g jarní cibulky
✔️ 30 g červené kari pasty
✔️ 18 g zázvoru
✔️ 2 stroužky česneku
✔️ 10 ml řepkového oleje
✔️ šťáva z limetky
✔️ hrst čerstvého korinadru
✔️ citronová tráva, římský kmín, chilli
Postup přípravy:
Cibuli si očistíme a nakrájíme nadrobno, orestujeme na troše oleje, po chvíli přidáme i na plátky nakrájený česnek a nadrobno nakrájený zázvor. Přidáme kari pastu, citronovou trávu, chilli a římský kmín. Poté vložíme na kostky nakrájené oloupané batáty a na půlkolečka nakrájenou mrkev a restujeme.
Po chvíli podlijeme vodou nebo vývarem, vmícháme rajčatové pyré a dusíme pod pokličkou cca 10–15 minut. Poté přisypeme propláchnutou červenou čočku, růžičky brokolice a dusíme dalších cca 10 minut do změknutí.
V závěru dle potřeby dochutíme solí a limetkovou šťávou a před podáváním přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku a dle chuti i čerstvý koriandr nebo petrželku. Pokud bychom chtěli zvýšit podíl bílkovin, lze přidat např. libové maso, krevety nebo tofu.
Přejeme dobrou chuť!
Nutriční hodnoty na 1 porci:
1 560 kJ, 62 g sacharidů, 21 g bílkovin, 5 g tuků, 17 g vlákniny, 18 g cukrů, 2 g nasycených mastných kyselin, 1 g soli