Vánoční cukroví tak trochu jinak…

10. 12. 2020 · 3 minuty čtení
Vanilkové rohlíčky, pracny i linecké jsou fajn, ale co takhle vyzkoušet letos něco zbrusu nového? K dispozici je tolik nových, zajímavých, chutných a navíc i zdraví prospěšných surovin, že je vyloženě škoda držet se jen receptů po babičce.

Cukroví pečené z netypických ingrediencí je kromě výborné chuti samozřejmě také výživově hodnotnější než vánoční klasika  a je krásným důkazem toho, že lze mlsat bez výčitek svědomí. Vyzkoušeli jsme pro vás brusinkové bochánky z vlašských ořechů a můžeme je vřele doporučit. Přečtěte si naše postřehy a dejte se do toho!

Brusinkové bochánky z vlašských ořechů

Cukroví

Co budete potřebovat?

Doba na přípravu: cca 20 minut

Pečení: 12-15 minut, 180 °C horkovzdušná trouba

Postup, jak jsme ho sami vyzkoušeli

  1. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Za dobu, než připravíte těsto, bude mít ideální teplotu.
  2. K přípravě těsta vůbec nepotřebujete váhu – stačí běžný hrnek na čaj o objemu 250 ml.
  3. Smíchejte v misce nejprve suché ingredience kromě ořechů a brusinek (mouka, cukr, prášek do pečiva, soda, himalájská sůl, opražené vločky).
  4. Přidejte tekuté ingredience, tj. rozehřátý kokosový olej, vejce a vanilkový extrakt.
  5. Zlehka vmíchejte ořechy a brusinky. Ořechy můžete nasekat buď velkým nožem nebo vložit do mixéru a krátce pomlít na požadovanou konzistenci.
  6. Umíchejte těsto, jakmile se ingredience spojí, je hotovo.
  7. Lžičkou klaďte na plech vyložený pečicím papírem malé hrudky. Na těsto nesahejte rukou, je lepivé. Mezi hrudkami nechávejte dostatečně velký prostor, při pečení se mírně roztečou.
  8. Pečte 12-15 minut. Dávka těsta vystačí cca na 60 ks cukroví.

Tipy a triky

  • Část brusinek nahraďte jinou oblíbenou ingrediencí – třeba domácí kandovanou dýní, sušenými jablky, kokosem nebo kousky čokolády. Prostě podle chuti.

  • Bochánky můžete podávat i jako snídaňové nebo svačinové pečivo, nejen jako vánoční cukroví.

Pozor! Je tu jisté riziko, že pokud upečete již nyní, do Vánoc vám nevydrží. Nám tedy určitě ne… ale nevadí, recept je tak snadný, že klidně napečeme znovu.


Články k tématu Vánoční cukroví tak trochu jinak…

Upozornění