Sladké domácí pečení tak trochu jinak
Obsah článku
Domácí pečení pro zdraví i relax
Odsuneme-li stranou čistě rozumové aspekty domácího pečení, rozhodně nelze pominout ani radost z vlastního jedinečného výtvoru a dobrý pocit, že se aktivně zasazujete o své zdraví. Příprava vlastního pečiva je zároveň účinnou relaxací v aktivním profesním životě.
Vyzkoušejte méně tradiční mouky
Zajímavou složku sladkých moučníků tvoří například mandlová mouka. Kromě vysokého obsahu bílkovin a nenasycených mastných kyselin je také zdrojem mnoha vitaminů a minerálů. Výborně se hodí pro bezlepkovou dietu.
Další neotřelou surovinou je kokosová mouka. Vzhledem k významnému podílu vlákniny a bílkovin se jedná o velmi zdravou alternativu běžné pšeničné mouky. Nemá výraznou chuť, zato vám pečivo krásně provoní. Kokosovou moukou lze nahrazovat čtvrtinu až polovinu bílé mouky obsažené v každém sladkém moučníku. I tato mouka je vhodná pro celiaky.
Speciální bezlepkové pečení
Pokud řešíte bezlepkovou dietu a z výše uvedených mouk jste si nevybrali, máme pro vás ještě hotovou bezlepkovou směs na pečení sladkých moučníků. Stačí přidat jen pár přísad a na koláč máte zaděláno.
Ořechy
Chcete-li koláči či jinému moučníku dodat šmrnc, určitě nezapomeňte na ořechy a mandle. Mimo svou nenahraditelnou chuť jsou také bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, bílkovin, vitaminů a minerálů.
Zajímavou možností, jak nahradit klasický řepný bílý cukr, je kokosový cukr. Má nižší glykemický index, takže se po jeho konzumaci v těle neukládá tak velké množství tuku. Obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty a mimo to moučník krásně provoní.