Akné – příčiny, léčba a péče o problematickou pleť

3. 5. 2023 · 10 minut čtení

Čtyři osoby z pěti se v pubertě setkají s akné. Přibližně 20 % případů přetrvává i v dospělosti. To z akné dělá jednu z nejčastějších kožních nemocí. Ovlivňuje nejen pleť, ale i sebevědomí a psychiku. Jaké jsou nejčastější projevy akné a co jej způsobuje? Jaké jsou možnosti léčby, jak pečovat o aknózní pleť a na které další zásady je dobré myslet, poradíme v našem článku.

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Akné – příčiny, léčba a péče o problematickou pleť

Související kategorie produktů:

Co je to akné?

Akné je chronické, zánětlivé onemocnění mazových žláz (tzv. pilosebaceózních jednotek). Mazové žlázy tvoří více kožního mazu a jejich vývody se postupně ucpávají. Objevují se ucpané póry (černé nebo bílé tečky), pupínky a další projevy. Ucpané mazové žlázy jsou živnou půdou pro bakterie, které svou činností aknózní stav dále zhoršují.

Projevy akné

Formy akné bývají různorodé. Projevy mohou být lehké – zvýšená tvorba kožního mazu způsobuje mastnou, lesknoucí se pleť, vytvářejí se nebolestivé, drobné, bílé nebo černé tečky zvané komedony. Typickou formou akné jsou červené pupínky, které mohou být naplněny hnisem. Těžké formy akné se projevují rozsáhlým výsevem pupínků, vznikem velkých, pevných, bolestivých bulek nebo bolestivých, hnisem naplněných vřídků pod kůží. Pokud není včas zahájena léčba, mohou na pokožce vznikat jizvy nebo může dojít ke změnám v pigmentaci kůže. V závislosti na míře projevů může akné způsobit i silný emoční stres.

Co způsobuje akné?

  • V rozvoji akné hraje genetická predispozice klíčovou roli. Ovlivňuje především množství a velikost mazových žláz.
  • Hormonální vlivy, zejména vzestup hladiny androgenů, způsobují zvětšení mazových žláz a stimulují jejich činnost.
  • Zadržování zrohovatělých buněk na povrchu pokožky je další složkou v rozvoji akné. Kožní šupinky ještě více uzavírají vývod mazových žlázek.
  • Bakteriální osídlení, které kolonizovalo ucpané mazové žlázy, rozkládá maz a dráždí okolí žlázy. Jedná se především o bakterii Propionibacterium acnes.
  • Imunitní vlivy ovlivňují, jak tělo reaguje na ucpávající se mazové žlázy a v jaké míře se rozvinou zánětlivé procesy.
  • Dietní zvyklosti se také odráží ve stavu kůže. Za rozvoj akné může být proto spoluzodpovědný i nadměrný příjem sladkostí, tučných jídel nebo fast food.

Jaké jsou typy akné?

Základní rozdělení akné zohledňuje převládající kožní projevy.

  • Acne comedonica – projevuje se tečkami (komedony). Uzavřené ucpané póry jsou bílé, otevřené ucpané póry jsou naopak černé. Jde o nejmírnější formu akné.
  • Acne papulopustulosa – zde již dochází k rozvoji zánětu. Hlavním příznakem jsou červené pupínky, někdy s hnisavou čepičkou na povrchu (papuly a pustuly).
  • Acne nodulocystica (conglobata) – jedná se o závažnou formu akné, při níž se tvoří bolestivé červenofialové hrbolky až abscesy, ze kterých vytéká hnis. Mohou vznikat cysty, jizvy a změny v pigmentu kůže.

Dále můžeme rozlišit několik typů akné podle vyvolávající příčiny.

  • Acne při užívání léčiv – může být vyvoláno nebo zhoršeno podáním některých látek (kortikosteroidy, androgenní hormony, antipsychotika aj.).
  • Acne cosmetica – je způsobené používáním nevhodných kosmetických přípravků s komedogenními účinky.
  • Acne Mallorca – je podtypem výše uvedeného akné, může vzniknout působením nevhodných opalovacích krémů a olejů na kůži. Je nutné vybírat kvalitní, nekomedogenní přípravky se sluneční ochranou, které aknózní pleť naopak chrání.
  • Acne excoriata – jde o častý typ akné, který je vyvolán záměrným poškozováním kůže nebo vymačkáváním původně drobných a málo problematických projevů.

Akné v těhotenství a v menopauze

Hormonální změny doprovázející těhotenství mohou zvýšit tvorbu kožního mazu a tím vyvolat nebo zhoršit již probíhající akné. U některých žen, které se potýkaly každý měsíc s premenstruálním výsevem, může naopak dojít ke zklidnění potíží. Během těhotenství je obecně preferována lokální léčba akné. Lékař může doporučit používání některých běžně používaných přípravků na akné. Stejně tak jako v těhotenství se některé ženy mohou kvůli hormonálním změnám potýkat s akné v menopauze.

Kde se akné nejčastěji nachází?

Akné se nejčastěji objevuje v oblastech bohatých na mazové žlázy, jako je hlava, hrudník, horní část ramen a zad. Velmi rozšířené je akné na tváři, zvláště pak v okolí nosu, rtů nebo očí. U dospívajících se velmi často vyskytuje akné na čele, pro dospělé osoby je obvyklé akné na bradě, krku a lícních kostech. Projevy se mohou objevit i ve vlasech nebo v místech drážděných oblečením, typické je v těchto situacích akné na krku nebo akné na zádech. Méně často se objevuje akné na zadku.

Kdy k lékaři?

Pokud se u vás vyskytnou velké zánětlivé projevy (zanícené, bolestivé pupínky), horečka nebo pokud se projevy nelepší ani po 6–8 týdnech domácí léčby a správné kosmetické péče o pleť, navštivte lékaře.

Léčba akné

Léčba akné bývá dlouhodobá. Léčivé přípravky je potřeba aplikovat pravidelně, první výsledky léčby bývají viditelné přibližně po měsíci, výrazná zlepšení následují zpravidla po 3–6 měsících. K terapii zánětlivých i nezánětlivých forem akné se používá léčivá látka Acidum azelaicum působí proti bakterii Propionibacterium acnes, která se účastní rozvoje akné. Zároveň potlačuje proces rohovatění buněk pokožky. Ty ucpávají póry pokožky a způsobují vznik komedonů (černých a bílých). K léčbě akné se dále používá rovněž používá benzoyl-peroxid. Odstraňuje zrohovatělou vrstvu z ústí mazových žláz a tím zajišťuje odtok kožního mazu, omezuje růst bakterie Propionibacterium acnes a odstraňuje z kožního povrchu maz, kterého je u osob s akné vždy nadbytek. Při používání přípravků na této bázi se kvůli bělícím účinkům doporučuje vyhnout aplikaci na obočí, na vousy a na vlasy nebo v jejich těsné blízkosti, rovněž si u nich dejte pozor při styku s barevnými textiliemi. Během léčby nesmí být ošetřená místa vystavena UV záření bez odpovídající sluneční ochrany. Benzoyl-peroxid se rovněž používá v kombinaci s léčivou látkou klindamycin, což je antibiotikum, které působí proti bakteriím, jež vyvolávají akné. 

Lékaři mohou předepsat léky na akné ze široké skupiny léčiv na předpis. Jedná se o retinoidy (lokální přípravky nebo tablety), antibiotika, např. klindamycin (lokální přípravky nebo tablety) a hormonální léčbu (tablety). Lokální léčba se využívá ve všech stupních akné, celková léčba pak při středně závažných až závažných stavech. Důležitou součástí léčby akné je psychologická podpora. V některých případech může být léčba doplněna fyzikálními nebo chemickými metodami. Mezi fyzikální metody léčby akné patří fototerapie, kryoterapie či terapie laserem. Do chemických metod pak řadíme bělení pigmentových skvrn a chemický peeling. Pomoci mohou i drobné chirurgické zákroky.

Jizvy po akné pomůže vyřešit například chemický peeling či laserová terapie. Obě procedury je ideální podstoupit v zimních měsících.
Jizvičky po akné pomůže zlepšit chemický peeling či laserová terapie. Ideální dobou na ošetření jsou zimní měsíce.

10 tipů, jak pečovat o pleť se sklony k akné

1. Čištění pleti

Každodenní důkladné a zároveň jemné čištění pleti je tím nejdůležitějším krokem. Vybírat můžete z čisticích gelů, krémů a pěn, které lze používat i ve sprše a hodí se i pro muže a na projevy na těle (záda, dekolt), či z micelárních vod a pleťových tonik, kdy nečistoty (včetně make-upu) snadno odstraníte pomocí vatového tamponku. Samotná voda nestačí, naopak může vysušovat. Nevhodné jsou i přípravky s alkoholem nebo mýdlem.

2. Výběr vhodného krému

Lehké nemastné krémy a séra hydratují pleť, zklidňují ji, uvolňují komedony a regulují tvorbu mazu. Často se setkáváme s tónovanými krémy, které navíc kryjí nedokonalosti pleti. Při medikamentózní léčbě velmi často dochází k nadměrnému vysušení pleti (a typicky také rtů). V těchto situacích sáhněte po speciálních regeneračních krémech pro vysušenou pleť a výživných, hydratačních přípravcích na rty.

3. Pozor na některé kosmetické přípravky

Vyhněte se velmi mastným a hutným přípravkům obsahujícím například vazelínu či tekutý parafín. Ucpávají kožní póry a zhoršují projevy akné. Vybírejte proto tzv. nekomedogenní přípravky.

4. Použití peelingu

Peeling s jemnými abrazivní částice pomáhá čistit ucpané póry a odstranit odumřelé buňky z povrchu pokožky. Vyhněte si však raději jejich používání v případě akutních zánětlivých projevů, kdy by mohlo dojít k podráždění pleti.

5. Ochrana před UV zářením

Při používání léčivých krémů a přípravků předepsaných lékařem chraňte pleť před sluncem. Vybírejte lehké opalovací přípravky, nemastné krémy a fluidy s vysokou UV ochranou (nejlépe SPF50+), které jsou nekomedogenní, vhodné pro citlivou pleť. I zde můžete sáhnout po tónovaných přípravcích.

6. Nesahejte na pupínky

Mohlo by dojít k zanesení infekce či přenosu zánětu do okolní kůže. Pupínky a černé tečky nikdy sami doma nevyčkávejte. Hrozí vznik jizev a další šíření zánětu do okolí.

7. Používejte čistý ručník na obličej

Používání špinavého ručníku akné neprospívá a může vést k dalšímu výsevu pupínků na obličeji. Stejně tak nezapomínejte na pravidelnou výměnu ložního prádla, zejména povlaku na polštář.

8. Omezte stres

Je prokázáno, že stres provázejí zvýšené hladiny kortikosteroidních hormonů, které vedou ke zhoršení aknózních projevů a k jejich pomalejšímu hojení.

9. Dbejte na pestrou a vyváženou stravu i hydrataci

Přijímejte dostatek důležitých látek včetně antioxidantů, vitamin E, selen, zinek aj. Vyhýbejte se potravinám bohatým na tuky a jednoduché cukry (sladkosti, fast food, chipsy, čokoláda). nezapomínejte na dostatečný příjem vody. Nesprávná hydratace může vést k větší produkci mazu ve vašem těle.

10. Nekuřte

Pro některé z nás znamenalo akné nezávažné pupínky, které časem odezněly. Pro jiné představuje každodenní starost, kterou musí důsledně řešit a která kromě jiného významně narušuje psychiku. Dnes máme naštěstí k dispozici již řadu léčebných postupů, které umožňují snížit tvorbu mazu, řešit ucpané póry, zbytky zrohovatělých buněk na pokožce či nesprávné bakteriální osídlení a přítomný zánět. Nezbytnou součástí přístupu o pleť s akné je i důkladná, ale současně šetrná kosmetická péče a další opatření, jež pomohou dostat akné pod kontrolu.

Články k tématu Akné – příčiny, léčba a péče o problematickou pleť

  •  Koloidní stříbro

    Koloidní stříbro

    · 4 minuty čtení
    Koloidní stříbro je ceněnou součástí přírodní kosmetiky. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho schopnost ochránit pokožku proti nežádoucím mikroorganismům. Uplatnění nachází zejména v produktech na mastnou aknózní pleť či k ošetření a hojení ran.
  • Lupy – problém, který se dá řešit

    Lupy – problém, který se dá řešit

    · 6 minut čtení
    Lupy nejsou nakažlivé, ani nebezpečné, ale zato pořádně dovedou znepříjemňovat život. Každý, kdo se v životě s lupy potýkal, potvrdí, že mohou být pořádnou zátěží na psychiku. Zejména u teenagerů pak není výjimkou, když se postižený stává terčem posměchu. Při správné péči jsou ale lupy dobře zvládnutelné. Poradíme vám, jak na to.
  • Magická moc olejů

    Magická moc olejů

    · 6 minut čtení
    Proč stojí za to je vyzkoušet? A jaké výhody v péči o pokožku vám nabízejí? A jak si vybrat ten nejvhodnější olej pro svou pokožku?
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora