Lupy – problém, který se dá řešit

10. 10. 2022 · PharmDr. Jan Bureš Ph.D. · 6 minut čtení

Lupy nejsou nakažlivé ani nebezpečné, ale zato pořádně dovedou znepříjemňovat život. Každý, kdo se v životě s lupy potýkal, potvrdí, že mohou být pořádnou zátěží na psychiku a umí komplikovat i společenský život. Zejména u teenagerů pak není výjimkou, když se postižený stává terčem posměchu. Při správné péči jsou ale lupy dobře zvládnutelné. Poradíme vám, jak na to.


Lupy jsou problémem, který se dá správnou péčí řešit.
Problémy s lupy se obvykle zhoršují v chladných zimních měsících.

Lupy ve vlasech

Lupy jsou drobné suché šupinky, které vznikají nadměrným olupováním pokožky hlavy a které velmi rády ulpívají na ramenou. Lupy můžeme rozdělit na suché a mastné. Suché lupy jsou velmi drobné, pokožka hlavy přitom bývá suchá, svědí, je podrážděná, ale jinak nejeví známky zánětu – není zarudlá. Mastné lupy jsou výrazně větší a tmavší než ty suché, šupinky kůže tvoří větší vločky. Pokožka na hlavě je zarudlá, svědí a nutí ke škrábání, což problémy ještě zhoršuje. Mastné lupy se zánětlivými projevy na kůži jsou příznakem onemocnění, které se nazývá seboroická dermatitida a její příčinou je přemnožení kvasinek rodu Malassezia, které přirozeně osidlují pokožku hlavy. Kůže se při tomto onemocnění může olupovat i na jiných místech těla s výskytem velkého počtu mazových žláz (T-zóna na obličeji, hrudník). Problémy s lupy mají i sezónní výskyt – v zimních měsících se stav obvykle zhoršuje, v létě zlepšuje.

Při vzniku lupů tedy hraje důležitou roli typ kůže – z výše uvedeného vyplývá, že jak suchá, tak mastná pokožka jsou rizikovými faktory pro tvorbu lupů. Lupy se častěji vyskytují u mužů a dále se na jejich vzniku mohou podílet některá onemocnění (Parkinsonova choroba, HIV, poruchy imunity) a stres. Výskyt lupů může způsobit i používání nevhodných kosmetických přípravků, které vysušují a dráždí pokožku hlavy.


Co dělat proti lupům?

Správná péče o vlasy je klíčem k úspěchu v boji s lupy. Zde jsou naše tipy:

  • Dostatečně často vlasy umývejte. Při nedostatečné hygieně se na pokožce hlavy hromadí kožní maz a odumřelé buňky, z nichž vznikají lupy. Lidé s mastnými vlasy by je měli umývat každý den.
  • K umývání vlasů používejte speciální dermokosmetické šampony proti lupům, které obsahují aktivní složky proti lupům a zároveň pečují o pokožku hlavy.
  • Při používání dermokosmetických šamponů postupujte vždy podle návodu – některé se po nanesení nechávají několik minut působit, jiné se umývají ihned. Ne všechny jsou určeny pro každodenní mytí.
  • Eliminujte stres. Stres je přitěžující okolností všech zdravotních problémů, proto se jej snažte omezit i při kožních problémech. Relaxujte, dělejte, co máte rádi.
  • Pomáhá sluníčko. Při pobytu venku ovšem nezapomínejte na aplikaci ochranných opalovacích krémů a celkově na pravidla bezpečného pobytu na slunci.
  • Pokud máte sklony k lupům, nenoste příliš těsné čepice a jiné pokrývky hlavy.
  • Malý trik na závěr. Dokud lupy nedostanete pod kontrolu, noste světlé oblečení, na němž ulpívající lupy nebudou tak vidět.

Jak se liší dermokosmetické šampony proti lupům?

Šampony proti lupům se liší složením, koncentrací aktivních složek i způsobem použití. Vybírejte je především podle toho, zda je přípravek určen na suché nebo na mastné lupy.  Základem „antidandruff“ šamponů pro mastné lupy jsou složky, které omezují množení kvasinek (ketonazol, pirocton olamin, zinc pyrithion, climbazol, selenium disulfid), dále se používají složky s keratolytickými účinky, tedy takové, které pomáhají změkčovat a odstraňovat zrohovatělou vrstvu pokožky (kyselina salycilová, síra, urea). Dále se uplatňují rostlinné výtažky pro redukci mazu, panthenol pro zklidňující účinky, tea tree olej pro dezinfekční účinky a další. Jak už bylo řečeno, ideální je občas šampony proti lupům prostřídat a v cílené péči vytrvat, aby se problém opakovaně nevracel.




Vlasy lze podpořit i zevnitř

Proti lupům může pomoci i úprava jídelníčku. Odborníci uvádějí, že k ústupu lupů přispívá např. i omezení konzumace sacharidů. Chcete-li jídelníček obohatit o složky, které obecně prospívají kůži, vlasům a nehtům, vybírejte přípravky s obsahem vitamínu A, B2, biotinu, C, mědi, zinku, selenu a aminokyselin, které jsou základními stavebními prvky keratinu, jímž jsou tvořeny vlasy. V lékárně můžete také zakoupit doplňky stravy s vitaminy a minerály určené speciálně na podporu vlasů a zdraví vlasové pokožky.



Články k tématu Lupy – problém, který se dá řešit

O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém materiálu. V rámci úspěšného týmu jsem se zúčastnil řady mezinárodních projektů včetně publikací v odborných zahraničních časopisech. Po obhájení disertační práce vedla má cesta do lékárny. V roce 2016 jsem nastoupil na pozici lékárníka v liberecké pobočce Dr. Max. Moje zaujetí a záliba v číslech, moderních trendech a technologiích mě v rámci společnosti postupně dovedly k novým projektům – aktuálně zajišťuji odborné a provozní vedení několika e-shopových poboček. Současně se jako autor podílím na publikování článků se zdravotní tematikou, což mi pomáhá sledovat aktuální dění v oboru. Ve volném čase se věnuji cestování a počítačovým hrám. V pracovním i osobním životě zastávám přístup „Když už něco děláš, dělej to pořádně!“.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém...
Číst více od autora