Ovulace – výpočet termínu, příznaky a plodné dny

2. 5. 2023 · PharmDr. Radka Procházková · 4 minuty čtení

Reprodukční schopnost žen je oproti mužům dosti ošizena, jelikož k otěhotnění může dojít pouze v určitých momentech. Základem tohoto okamžiku je právě ovulace. Znát své tělo a vědět, kdy ovulace probíhá, je pro ženy, které chtějí miminko, velmi důležité. Dochází při ní k uvolnění zralého vajíčka, a nastává tak největší šance na otěhotnění. Jak ovulaci poznat, jak dlouho trvá i jak fungují ovulační testy, vám prozradíme v našem článku.

Co je to ovulace?

Ovulace je proces, při němž vaječník uvolní zralé vajíčko, které může být oplodněno spermii, což je klíčové pro plánování těhotenství.

Ovulace  výpočet termínu, příznaky a plodné dny
V typickém 28denním menstruačním cyklu nastává ovulace kolem 14. dne.

V rámci tohoto procesu vajíčko pomalu sestupuje vejcovodem směrem k děloze, a to díky pohybům řasinek výstelky vejcovodu. Během pohlavního styku uvolněné spermie putují děložním hrdlem do dělohy a pak do vejcovodů, kde narazí na vajíčko. Zde dojde k jejich splynutí neboli k oplodnění. Spermie se dokážou dostat do vejcovodu za pouhých 5 minut od ejakulace. Jejich oplodňovací schopnost přetrvává po dobu 3-5 dnů, vajíčko je však schopno oplodnění jen asi 24 hodin po ovulaci.

Pokud se podaří vajíčko oplodnit, putuje do dělohy, kde se zhruba 7. den po ovulaci zahnízdí v děložní sliznici.

Související kategorie produktů:

Příznaky blížící se ovulace

Kromě ovulačních testů z lékárny, které ukážou, zda žena právě ovuluje, existují i určité fyziologické příznaky, které mohou tento děj naznačovat. Začátek ovulace se dá rozpoznat měřením bazální teploty. Základem je pravidelné měření ústní či poševní teploty ideálně hned po probuzení. V polovině cyklu dochází ke zvýšení teploty zhruba o 3 desetiny stupně Celsia a tato hodnota přetrvává až do prvního dne menstruace.

Ovulaci lze také detekovat sledováním hlenu děložního čípku, který má konzistenci nevařeného vaječného bílku. Řidší hlen poskytuje ideální prostředí pro spermie. Takto změněný výtok při ovulaci pociťují vnímavější ženy jako pocit vlhka a kluzka u poševního vchodu.

Během ovulace se mění i děložní čípek. Na omak je měkký, krátký a s hmatatelným otvorem (během neplodných dnů je tuhý, dlouhý a bez otvoru). Některé ženy mohou prožívat ovulaci s bolestmi břicha, resp. v podbřišku, které jsou podobné menstruačním bolestem, někdy může být přítomno slabé krvácení v podobě špinění, část žen popisuje zvýšenou chuť na sex či větší citlivost těla, např. bolest prsou, nafouklé břicho, citlivější čich apod.

Kdy nastává ovulace?

Ovulace nastává zhruba v polovině menstruačního cyklu, tedy kolem 14. dne běžného 28denního cyklu. Menstruační cyklus není u všech žen stejný a může se lišit svou délkou, kdy se za normální považuje rozmezí od 23 do 35 dnů. Aby žena zjistila, kdy má přibližně ovulaci, odečte se 14 dní od délky svého cyklu. Pokud je cyklus dlouhý 28 dní, ovulace nastává kolem 14. dne (28 minus 14), jestliže je 35denní cyklus, ovulace nastává kolem 21. dne (35 minus 14).

Jak dlouho trvá ovulace a plodné dny

Jako plodné dny jsou označovány 2 až 3 dny před a 2 až 3 dny po ovulaci. Plodné dny určuje skutečnost, že spermie žijí až 72 hodin po pohlavním styku a zralé vajíčko může být oplodněno v průběhu 24 hodin od uvolnění. Čím blíže ovulaci dojde k pohlavnímu styku, tím je pravděpodobnost otěhotnění vyšší. Ovulace tedy trvá obvykle jen jeden den a nerovná se počtu plodných dnů.

Jak fungují ovulační testy

Většina ovulačních testů funguje na principu detekce zvýšené hladiny luteinizačního hormonu, který je přítomný v moči krátce před ovulací. Provedení je stejné jako u těhotenských testů. K provedení testu je potřeba suchý čistý kelímek na odběr moči a hodinky k měření času. Ovulační test se ponoří do kelímku s močí na dobu určenou v příbalovém letáku, poté se položí na suché místo. První čárka je kontrolní, druhá čárka signalizuje ovulaci. Ovulační testy se doporučuje provádět kdykoliv během dne s výjimkou první ranní moči, kdy je koncentrace luteinizačního hormonu obvykle nižší, a proto může být test méně citlivý. 

Druhou možností je ovulační test ze slin. Tento ovulační test má podobu rtěnky, jedná se ale o malý mikroskop, který dokáže rozpoznat odlišnou strukturu slin, měnící se během menstruačního cyklu. V období ovulace mají sliny kapraďovitou strukturu. Výhodou tohoto testu je možnost opakovatelného použití.

Problémy s ovulací

Nejčastěji žena zjistí, že má problém s ovulací, až po opakovaných neúspěších otěhotnět. A jak ovulaci podpořit? Při snaze o otěhotnění je možné doporučit i některé doplňky stravy se složkami, které podporují sexuální zdraví, plodnost a vitalitu (kotvičník, maca, ženšen,...). V případě, že se nedaří otěhotnět déle než rok od začátku snažení, je vhodné poradit se s gynekologem a případně zahájit léčbu, která spočívá v úpravě životního stylu a v hormonální terapii.

Opakem anovulace (absence ovulace) je vícečetná ovulace, kdy dochází k uvolnění více vajíček najednou, nejčastěji dvou. Jestliže dojde k jejich oplodnění, výsledkem jsou dvojvaječná dvojčata.



Články k tématu Ovulace – výpočet termínu, příznaky a plodné dny

O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Nedílnou součástí mých zájmů jsou také dětská témata a veterinární farmacie. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z veřejného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, relaxuji u pečení dortů a při procházkách do přírody.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím...
Číst více od autora