Implantační krvácení – jedna z prvních známek těhotenství

6. 3. 2023 · PharmDr. Radka Procházková · 2 minuty čtení

Špinění či slabé krvácení na úplném začátku těhotenství se objevuje asi u třetiny žen. Takzvané implantační krvácení signalizuje, že se oplodněné vajíčko uhnizďuje v děložní sliznici. Jak implantační krvácení poznat a jak ho odlišit od běžné menstruace, se dozvíte v našem v článku.

Co je to implantační krvácení?

Implantační krvácení je krvácení při uhnizďování vajíčka, které se po oplodnění zabydluje v silně prokrvené děložní sliznici. Jedná se o špinění či mírné krvácení z pochvy. Je přítomno asi u třetiny všech těhotných žen. K tomuto krvácení dochází cca 6 až 12 dní po početí, není nebezpečné a nevyžaduje léčbu.

Co je to implantační krvácení?
Implantační krvácení je lehké špinění nebo krvácení, ke kterému dochází asi jeden až dva týdny po početí.

Současně s implantačním krvácením se mohou dostavit první příznaky těhotenství jako zpožděná menstruace, bolest prsou, náladovost, únava, nevolnost, zvýšená citlivost na pachy, zvětšení prsou či zvýšená potřeba močení.

Jak dlouho trvá implantační krvácení?

Oplodněnému vajíčku trvá 5 až 7 dní, než se dostane do dělohy. Po oplodnění probíhá implantace asi sedmý nebo osmý den. Krvácení obvykle trvá 1 až 3 dny. Doba trvání je však proměnlivá, může trvat až šest nebo sedm dní, a proto se může protáhnout až do data, kdy má nastat další menstruace.

Související kategorie produktů:

Rozdíl mezi implantačním krvácením a menstruací

Implantační krvácení se od běžného krvácení během menstruačního cyklu liší tím, že je kratší a mírnější. Dochází jen k lehkému špinění, oproti tomu menstruace je silnější a trvá několik dní. Krev je obvykle světle růžová až tmavě hnědá (rezavá) a neobsahuje sraženiny. Implantační krvácení by mělo odeznít do tří dnů.

Kdy si udělat těhotenský test?

V okamžiku implantace zatím v těle neprobíhají změny, které by výrazně ovlivňovaly hladinu hormonu hCG v krvi. Proto je dobré počkat alespoň 2 týdny po implantačním krvácení a teprve poté si udělat těhotenský test.

 

Kdy s krvácením k lékaři?

Krvácení během implantace neznamená, že je s těhotenstvím něco v nepořádku. Lékaře byste však měla navštívit, pokud u vás krvácení vyvolává obavy nebo pokud se objeví jakékoli jiné krvácení, které se liší od obvyklého menstruačního cyklu, trvá déle než 14 dní, je abnormálně silné nebo jsou přítomny bolesti pánve či bolesti související s krvácením.



Články k tématu Implantační krvácení – jedna z prvních známek těhotenství

O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Nedílnou součástí mých zájmů jsou také dětská témata a veterinární farmacie. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z veřejného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, relaxuji u pečení dortů a při procházkách do přírody.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím...
Číst více od autora