Onemocnění covid-19? Léčba existuje!

6. 3. 2023 · PharmDr. Jan Bureš Ph.D. · 8 minut čtení

Covid-19 je stále mezi námi. Vytvořte si plán pro případ onemocnění a buďte připraveni na všechny scénáře. Přečtěte si, jaké jsou typické příznaky, a zjistěte, jestli můžete patřit do rizikové skupiny. A nemějte obavy, léčba existuje.

Více než 2 roky už se celý svět potýká s pandemií onemocnění covid-19. Naštěstí v tuto chvíli už existují nejenom účinné vakcíny, ale i efektivní léčba, která zmírní těžký průběh onemocnění i u osob, které patří do některé z rizikových skupin.

Největším rizikem pro vážný průběh onemocnění covid-19 je věk a zdravotní stav pacienta.
Covid-19 může ohrozit každého. Klíčovým faktorem je ale věk a zdravotní stav pacienta.

Kdo patří do rizikové skupiny?

Riziková skupina je skupina takových lidí, kteří už trpí některým chronickým onemocněním, zejména mají-li takových onemocnění více. O kterých chorobách je přesně řeč? Prakticky o všech, které nějakým způsobem snižují imunitu. To znamená, že sekundárně do takové kategorie spadá drtivá většina veškerých onemocnění. Ještě hůře však covid-19 dopadá na pacienty, u nichž platí některá z níže uvedených skutečností. Tento výčet rozhodně není konečný, ale vybrali jsme ta nejčastější onemocnění, která podle zkušeností lékařů mohou onemocnění covid-19 komplikovat. Lidé, kteří vědí nebo tuší, že by mohli spadat do rizikové skupiny, by neměli brát nákazu covid-19 na lehkou váhu, může pro ně znamenat skutečně vážné zdravotní riziko.

Související kategorie produktů:

Na pozoru by se měli mít lidé, kteří mají:

  • kardiologická onemocnění,
  • jaterní potíže,
  • vysoký krevní tlak,
  • plicní onemocnění, astma,
  • onemocnění ledvin (například docházejí na dialýzu),
  • neurologická onemocnění (zejména ta, která postihují plicní svalstvo),
  • onkologická onemocnění,
  • Parkinsonovu chorobu,
  • diabetes mellitus 1. i 2. typu,
  • imunologická onemocnění nebo berou imunosupresiva,
  • vyšší věk.

Důležité zásady v léčbě rizikových pacientů

Zkušenosti posledních dvou let ukázaly, že v léčbě onemocnění covid-19 u osob z rizikových skupin jsou naprosto klíčové první dny od zpozorování prvních příznaků. Pokud je v této době covid-19 prokázán a je nasazena léčba, snižuje se riziko středního až těžkého průběhu a významně se snižuje riziko úmrtí.
Zahájení léčby v pozdějších dnech už nemusí mít tak spolehlivý efekt. Proto je velmi důležité včas řešit první příznaky a reagovat rychle, mnohdy je to také úkol pro nejbližší okolí pacienta. Zejména u starších lidí je třeba hlídat, aby se i relativně neškodné příznaky nepřehlížely, nepřecházely a řešily ihned v okamžiku, kdy jsou zachyceny. Při včasném zahájení léčby se zvyšuje pravděpodobnost, že postačí domácí léčení, pacient nebude potřebovat hospitalizaci a onemocnění nepřejde do závažného průběhu s rizikem úmrtí.

Prevence onemocnění covid-19

Jak nám bezprecedentní celosvětová pandemie covid-19 ukázala, efektivní prevence stojí na třech pilířích

1. Izolace

Izolace má smysl v případě, že pacient pocítí první příznaky. Ať už jsou to rýma, kašel, horečka či zvýšená teplota, svalová únava, bolesti zad, bolest v krku nebo velmi typická ztráta čichu a chuti. I v případě, že se později testem neprokáže onemocnění covid-19, je správné zůstat v izolaci. Nechodit do zaměstnání, nechodit do společnosti, vyhýbat se místům s vyšší koncentrací lidí a všeobecně se snažit předejít možnému šíření nákazy. Ostatně, nejde jenom o covid-19, lidé z rizikových skupin mohou stejně tak zemřít i na chřipku, angínu nebo jiné, relativně běžné respirační onemocnění dýchacích cest. Ať už je skutečná příčina nemoci jakákoliv, neroznášejte ji dále.

Prevence Covid-19 a hygiena
Správné mytí rukou by mělo trvat cca 40 sekund, ideálně by se teplota vody měla pohybovat v rozmezí 20 až 25 °C. Většina bakterií na našich rukou se nachází na konečcích prstů a pod nehty.

2. Hygiena

Hygiena je univerzálně důležitá v prevenci jakéhokoliv onemocnění, které se přenáší kapénkovou infekcí, ale platí to i pro celou řadu dalších typů chorob. Základní pravidlo je nesahat si na obličej, zejména do úst a očí, pokud můžeme mít kontaminované ruce, umýt a dezinfikovat si ruce po příchodu zvenčí a před jídlem. Součástí hygieny je z preventivního hlediska také rouška či respirátor. Jejich použití je na místě, pokud člověk spadá do rizikové skupiny a ocitne se ve zdravotnickém zařízení nebo mezi větším množstvím lidí, dále pak v prostředcích hromadné dopravy nebo v nákupních centrech. Nosit respirátor či roušku není ostuda ani přehnaná reakce. Je to ochrana vlastního zdraví a také ohleduplné gesto vůči ostatním. Je pravda, že i přes respirátor je možné se nakazit, ale zpravidla je virová nálož jen zlomková oproti dávce, která by se do těla dostala bez bariéry v podobě roušky.

3. Očkování

Očkování je významnou prevencí vážného průběhu onemocnění covid-19 s následkem úmrtí. Samotné očkování není spolehlivou ochranou před infekcí, ale díky takto vytvořeným protilátkám je velmi pravděpodobné zmírnění průběhu celého onemocnění. Očkování je důrazně doporučováno právě u osob v rizikových skupinách. Obvykle je k němu vyzve nejenom praktický lékař, ale i lékař specialista. Svůj smysl má i očkování proti dalším chorobám, jako jsou sezonní očkování proti chřipce nebo očkování proti pneumokokovému zápalu plic.

Doplňte si domácí lékárničku

Domácí lékárnička pro případ onemocnění covid-19 se nijak zásadně neliší od standardního vybavení pro jiné respirační choroby. Léky na zvýšenou teplotu a horečku, bonbony a spreje proti bolesti v krku, roztoky proti rýmě, sirupy proti kašli, podpůrné vitaminy pro podporu imunity (například vitaminy C, D a další) a minerální prvky (zinek, hořčík na únavu nebo železo na podporu krvetvorby). Nezapomeňte také na:

  • Funkční teploměr. V dnešní době už je možné teplotu měřit pohodlně a prakticky okamžitě elektronickými teploměry, digitálními či bezdotykovými.
  • Tlakoměr. Další podstatnou výbavou, zejména s ohledem na další přidružená onemocnění, je tlakoměr. Pro základní přehled o aktuálním zdravotním stavu je mimořádně důležitý pro kardiaky a pacienty s vysokým krevním tlakem.
  • Pulsní oxymetr. Při onemocnění covidem-19, zejména u pacientů s nějakou poruchou dýchacího systému, je důležitý oxymetr. Díky výsledkům měření je možné průběžně kontrolovat, zda infekce nenapadá plíce.
Plán pro případ onemocnění covidem-19
I v případě onemocnění covid-19 platí, že kdo je připraven, není zaskočen.

Maximálně důležité jsou kontakty. Ve chvíli, kdy se člověk necítí dobře, je zapotřebí mít po ruce připravený seznam kontaktů:

  • na odběrové testovací místo na PCR test,
  • na praktického lékaře,
  • na lékaře specialistu/specialisty,
  • kontakt na několik svých blízkých nebo alespoň sousedů.

Kromě kontaktů se vyplatí mít předpřipravený lékový záznam. V případě potřeby, například při přivolání rychlé zdravotnické služby, je třeba vědět, co pacient užívá. Zejména pro starší členy rodiny je důležité mít jasný scénář a vše potřebné připravené po ruce, aby nedocházelo ke zbytečnému prodlení, zmatkům nebo stresu.

Jak postupovat při podezření na covid-19?

1.  Rozpoznejte symptomy onemocnění covid-19

  • Horečka nebo zimnice
  • Bolest svalů nebo kloubů
  • Kašel
  • Bolest hlavy
  • Dušnost nebo potíže s dýcháním
  • Náhlá ztráta čichu nebo chuti
  • Únava
  • Bolest v krku

Příznaky onemocnění covid-19 se mohou v některých případech zaměnit na příznaky běžných respiračních chorob, jako jsou rýma, viróza, ale i chřipka nebo angína. Zároveň je ale pro léčbu onemocnění covid-19 klíčových několik prvních dní, proto příznakům věnujte pozornost a nepřehlížejte je.

2. Otestujte se

V domácím prostředí si můžete udělat antigenní test pro základní orientaci, zda je možné, že skutečně máte onemocnění covid-19. Mějte takový test doma k dispozici, protože ve chvíli, kdy už pociťujete příznaky, je nutné abyste odpočívali v posteli a také co nejvíce eliminovali možné další šíření nákazy. Pokud pociťujete příznaky, zůstaňte doma. Antigenní test si můžete zakoupit v kterékoliv lékárně Dr. Max nebo v našem e-shopu.

Další možností je podstoupit přímo PCR test. Objednejte se na něj v některém z odběrových míst, nebo kontaktujte svého praktického lékaře a objednejte se na PCR test v součinnosti s ním.

3. Zvažte rizikové faktory

Jak zmiňujeme výše v tomto článku, je nutné zodpovědně zvážit, zda vy nebo někdo z vaší rodiny nespadá do některé z rizikových skupin. Pokud vy nebo vaši blízcí splňujete byť jen jediný bod, jako je vyšší věk, obezita, onkologické onemocnění, diabetes 1. i 2. typu, chronické onemocnění ledvin, kardiologická onemocnění, plicní choroby (např. CHOPN), neberte první příznaky na lehkou váhu a ihned se otestujte a informujte svého praktického lékaře nebo specialistu.

4.  Kontaktujte svého lékaře

Výhradně na základě pozitivního výsledku PCR testu může praktický lékař, ale i lékař specialista zahájit léčbu onemocnění covid-19. V dnešní době existuje již několik možností léčby, klíčové je však jejich nasazení co možná nejdříve, aby se dalo úspěšně předejít střednímu až těžkému průběhu onemocnění covid-19. Nečekejte a jednejte. Léčba existuje, ale musíte začít včas.

Režimová opatření při onemocnění covid-19

Během léčby, ať už bude medikována, či nikoliv, je pak důležité dodržovat pitný režim o objemu alespoň 2 až 2,5 litru tekutin denně a průběžné pít po malých dávkách během celého dne. Při horečce je také zapotřebí doplnit minerální látky. Dopřejte svému tělu zdravou a kvalitní stravu, jezte menší porce, ale častěji, dbejte na dostatek ovoce a zeleniny pro přirozený příjem vitaminů a minerálních látek a ideálně zcela vynechte tučné a smažené pokrmy, alkohol a tabák.

Nezapomínejte také na větrání a přísun čerstvého vzduchu a během odpočinku měňte polohy, aby se celý organismus dobře prokrvoval a okysličoval. Pokud máte člena rodiny, který by mohl být v rizikové skupině, je třeba snažit se o častější kontakt a raději osobně příbuzného kontrolovat a navštěvovat.

Kdy je nutné zavolat rychlou zdravotnickou službu?

V jakých případech je zapotřebí neprodleně přivolat zdravotnickou záchrannou službu volejte neprodleně?

  • Pocit nedostatku vzduchu, dýchavičnost, dušnost
  • Bolesti na hrudníku
  • Silný kašel, vykašlávání krve
  • U starších pacientů závratě, protože mohou být dehydrovaní, atd.
  • Dezorientace, apatie
  • U diabetiků; hypoglykémie, ale i hyperglykémie
  • Nižší hodnoty saturace krve po měření pulsním oxymetrem

Daleko lepší je ale vyvarovat se takových závažných stavů, zejména včasným podchycením diagnózy, potvrzení infekce PCR testem a léčbou v součinnosti s praktickým lékařem či specialistou.



Ve spolupráci s:
Merck Sharp & Dohme, s. r. o., Na Valentince 3336/4, 150 00 Praha 5, Česká republika, IČ: 028462564, Tel.: +420 277 050 000, e-mail: dpoc_czechslovak@merck.com, www.MSD.cz

CZ-NON-00518 (1.0) datum vypracování: 04/2023



Články k tématu Onemocnění covid-19? Léčba existuje!

O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém materiálu. V rámci úspěšného týmu jsem se zúčastnil řady mezinárodních projektů včetně publikací v odborných zahraničních časopisech. Po obhájení disertační práce vedla má cesta do lékárny. V roce 2016 jsem nastoupil na pozici lékárníka v liberecké pobočce Dr. Max. Moje zaujetí a záliba v číslech, moderních trendech a technologiích mě v rámci společnosti postupně dovedly k novým projektům – aktuálně zajišťuji odborné a provozní vedení několika e-shopových poboček. Současně se jako autor podílím na publikování článků se zdravotní tematikou, což mi pomáhá sledovat aktuální dění v oboru. Ve volném čase se věnuji cestování a počítačovým hrám. V pracovním i osobním životě zastávám přístup „Když už něco děláš, dělej to pořádně!“.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém...
Číst více od autora