Omega 3 mastné kyseliny – zdroje, benefity a vliv na lidské zdraví

19. 6. 2023 · 7 minut čtení

V České republice zkonzumuje každý z nás ročně v průměru pouhou čtvrtinu rybího masa než průměrný občan Evropské unie. Dostatečné zastoupení ryb v jídelníčku přitom představuje základ zdravého stravování. Důvodem je vysoký obsah kvalitních bílkovin, vitaminů, jódu a v neposlední řadě rybího oleje (rybího tuku). Ten je bohatý především na omega-3 mastné kyseliny. Jakou roli hrají omega-3 ve vztahu k našemu zdraví a které potraviny kromě ryb jsou jejich nejlepším zdrojem?

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Omega 3 mastné kyseliny – zdroje, benefity a vliv na lidské zdraví

Co jsou to omega 3 mastné kyseliny?

Omega-3 mastné kyseliny patří mezi tuky, přičemž někdy se tyto látky laicky označují jako „dobré tuky“. Jedná se o příliš zjednodušené označení, vychází však z poznání, že ve stravě většinou přijímáme nedostatek omega-3 mastných kyselin, a naopak nadbytek nasycených mastných kyselin a dalších „špatných tuků“. Pro správné fungování organismu je optimální zachovávat nejen správný poměr mezi dodanými tuky, sacharidy a bílkovinami, ale i optimální rovnováhu mezi příjmem jednotlivých druhů tuků.

Související kategorie produktů:

Co vlastně název omega-3 mastné kyseliny znamená?

  • Mastná kyselina“ je základní stavební součást velké podskupiny tuků, které se v biochemii označují jako triacylglyceroly nebo glyceridy.
  • Omega-3“ upřesňuje, že mastná kyselina obsahuje dvojnou vazbu na 3. atomu uhlíku od konce molekuly. Tato na první pohled nenápadná vlastnost je pro účinky těchto mastných kyselin v těle klíčová.

Pro člověka jsou důležité zejména tři konkrétní omega-3 mastné kyseliny: kyselina alfa-linolenová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Pokud by vás zajímaly podobnosti a rozdílnosti omega 3 s dalšími nenasycenými kyselinami, jako jsou omega-6 a omega-9 mastné kyseliny, přečtěte si i náš další článek.

Omega 3 mastné kyseliny a rozdělení

  • Kyselina alfa-linolenová (ALA)

    Tuto mastnou kyselinu najdete zejména v rostlinných zdrojích (např. lněná semínka nebo chia semínka). Jedná se o esenciální látku – člověk si ji, stejně jako ostatní savci, nedokáže vytvořit, a je proto zcela odkázán na její příjem ve stravě.

  • Kyselina eikosapentaenová (EPA)

    Zdrojem látky jsou pro člověka především mořské ryby. V omezené míře si ji můžeme vytvořit z ALA, pokud ji máme v těle k dispozici.

  • Kyselina dokosahexaenová (DHA)

    Získáváme ji stejně jako v předchozím případě převážně z mořských ryb. Tuto látku si dokážeme v těle omezeně přeměnit z EPA, pokud ji máme v těle k dispozici.

    Schopnost vytvářet si EPA a DHA z jiných omega-3 mastných kyselin je individuální, obecně nízká a nedostačující.

Jaké jsou hlavní přínosy omega 3 mastných kyselin?

  • EPA a DHA přispívají ke správné činnosti srdce, kdy příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg EPA a DHA denně.
  • DHA přispívá k udržení normální činnosti mozku a správného stavu zraku, kdy příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg DHA denně.

Omega 3 v potravinách

  • Mořské ryby. Jsou bezesporu nejbohatším zdrojem rybího tuku s vysokým obsahem nejcennějších omega-3 mastných kyselin EPA a DHA. Velmi vhodné jsou například losos, sardinky, tuňák nebo makrela. Zařadit rybu na talíř se doporučuje alespoň 2x týdně.
  • Ze sladkovodních ryb si vyberte tolstolobika nebo peleď.
  • Také z mořských řas můžete doplnit EPA a DHA. Řasy jsou původním zdrojem těchto látek pro samotné ryby a jsou možným zdrojem omega 3 například pro vegetariány.
  • Vlašské ořechy a některá semínka (lněná, chia, konopná) jsou kvalitními zdroji ALA. Z mnoha druhů zeleniny stojí za zmínku bezesporu růžičková kapusta.
  • Řepkový olej může být, vzhledem k celkové spotřebě, také dobrým zdrojem ALA.

Omega 3 a doplňky stravy

Vedle ryb a vybraných rostlinných zdrojů můžete přijímat omega-3 mastné kyseliny i ve formě doplňků stravy. Zaměřte se především na obsah nejcennějších omega-3, a sice na EPA a DHA. Tyto doplňky stravy pořídíte jak ve formě rybího oleje z tresčích jater volně žijících ryb, tak jako kapsle, které díky své malé velikosti zvládnou užívat i děti (přípravek určen pro dospělé a děti od 3 let). Pro vegany a vegetariány je alternativním zdrojem omega-3 olej z mikrořas Schizochytrium sp., jenž lze užívat taktéž ve formě kapslí.

Omega 3 v těhotenství a při kojení

I pro těhotné ženy a miminka je pravidelný omega-3 mastných kyselin důležitý. Ideální volbu v těhotenství představují doplňky stravy zajišťují přísun omega-3 v kombinaci s vitaminy a minerály, které svou skladbou odpovídají potřebám vyvíjejícího se plodu. Jsou určeny od 13. týdne těhotenství až do porodu. Obdobně existují i doplňky stravy speciálně vyvinuté pro období kojení.

  • DHA z těla matky přispívá k normálnímu vývoji mozku plodu v těle matky a kojenců vyživovaných mateřským mlékem, přičemž příznivého účinku se dosáhne při příjmu 200 mg DHA denně navíc k doporučené denní dávce příjmu omega-3 mastných kyselin u dospělých, tj. 250 mg DHA a EPA.
  • DHA z těla matky přispívá ke správnému vývoji očí plodu v těle matky a kojenců vyživovaných mateřským mlékem, přičemž příznivého účinku se dosáhne při příjmu 200 mg DHA denně navíc k doporučené denní dávce příjmu omega-3 mastných kyselin u dospělých, tj. 250 mg DHA a EPA.
Dr. Max Kids Gummies Omega 3 ve formě želatinových bonbonů s pomerančovou příchutí jsou pro děti chutným zdrojem omega-3.
Lžíce rybího oleje? V dnešní době existují také chutnější a pro děti přijatelnější varianty doplnění omega-3, např. v podobě želatinových bonbonů ve tvaru rybiček.

Omega 3 a děti

Od útlého věku děti napodobují návyky, které vidí v rodině a ve svém okolí. Z vytvořených zvyklostí a rituálů budou čerpat celý život. Učte děti zdravému způsobu života a vyváženému jídelníčku svým vlastním příkladem a aktivně se zajímejte i o to, co jedí mimo domov. Dopřejte dětem stravu bohatou na ovoce a zeleninu, celozrnné potraviny, mléčné výrobky, drůbež a v neposlední řadě také na ryby.

Doplňovat omega-3 mastné kyseliny dětem můžete také formou doplňků stravy, oblíbenou variantou jsou například želatinové bonbony s hravým designem rybiček kombinující omega 3 s vitaminem D.


Články k tématu Omega 3 mastné kyseliny – zdroje, benefity a vliv na lidské zdraví

O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora