Meniskus – zranění a léčba

17. 3. 2024 · 4 minuty čtení

Poraněný meniskus je bolestivé, ale léčitelné zranění kolene. Nejen sportovní úraz, ale i jednoduché každodenní činnosti, jako je klečení, dřep nebo zvedání něčeho těžkého, mohou vést k jeho poranění. Co je to meniskus, jak konkrétně dojde k jeho poškození a kdy je nutná operace? Odpovědi i další podrobnosti najdete v našem článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Meniskus – zranění a léčba

Co to je meniskus?

Meniskus je útvar tvořený vazivovou chrupavkou, který se nachází uvnitř kolenního kloubu v prostoru mezi kloubní chrupavkou stehenní a holenní kostí. V kolenním kloubu jsou menisky dva – vnitřní (větší) a vnější (menší). Oba menisky jsou velmi pružné a pevné. Jejich hlavní funkcí je tlumení nárazů, přenáší a rozkládají hmotnost těla a brání opotřebení kloubní chrupavky.

Poranění menisku

Poranění menisku patří mezi nejčastější úrazy kolene a postihuje převážně vnitřní meniskus v jeho zadní části. Dochází k němu při protočení bércových kostí vůči kosti stehenní (torzní pohyb). Současně nastává natažení vazů a často i poranění menisků. V horším případě vznikne ruptura (natržení) menisků nebo odtržení části menisku, který v koleni překáží a znemožňuje pohyb.

Při úrazu cítí pacient prudkou bolest, pocit prasknutí, lupnutí až „vyskočení“ kolena. Jestliže došlo k poranění menisků, kloubní dutina, která je mezi stehenní a holenní kostí, se naplní výpotkem (synoviální tekutinou). Koleno začne otékat a nelze ho plně či vůbec kvůli bolestivosti zatížit. Někdy zůstane koleno zablokované v mírném ohnutí. Toto ohnutí způsobují okolní svaly, které se bolestivým drážděním automaticky stáhnou, a tím vyvolávají další bolest.

Poranění menisku při úrazech
K poranění menisku často dochází při sportu, v důsledku úrazu nebo v důsledku nekontrolovaného pohybu. Na vině jsou obvykle prudké pohyby, jako je rychlé otáčení nebo náhlé zastavení. Mezi rizikové sporty patří např. fotbal, basketbal, squash, tenis či lyžování.

Diagnostika

Závažnost poranění stanoví lékař na základě mechanismu úrazu a klinickým vyšetřením pomocí bolestivých manévrů, které přinášejí informace ohledně stupně bolestivosti, lupání na vnitřní kloubní štěrbině, zvýraznění bolesti při ohnutí či rotaci kolene apod.

Pokud je to nutné, využijí se zobrazovací metody, jako jsou magnetická rezonance, CT či sonografie (vyšetření ultrazvukem). Moderní ultrazvukové přístroje umožňují tzv. dynamická diagnostiku pod kontrolou kamery, díky níž lze zjistit nejen to, zda je meniskus utržený nebo natržený, ale posoudit i jeho stabilitu. RTG snímek je v případě menisku bezpředmětný, na rentgenovém snímku není meniskus vidět. 

Léčba poranění menisku

Podle závažnosti poranění a doprovodných obtíží doporučí lékař konzervativní léčbu nebo chirurgický zákrok. Vhodný je klidový režim po dobu alespoň 6 týdnů, během něhož se používá ortéza nebo stabilizační tejpování. V takovém případě je zachována aktivita receptorů ve svalech a v měkkých tkáních pro optimální zhojení a regeneraci. Absolvovat lze i aplikaci fokusované a radiální rázové vlny, které urychlují hojení, tlumí bolest a snižují otok v okolí kloubu. K tlumení bolesti jsou předepisován analgetika a protizánětlivé léky.

Operace menisku

Jestliže je meniskus vážně poškozen, operace bývá nevyhnutelná. Operace trvá přibližně půl hodiny a probíhá při celkové anestezii nebo při umrtvení od pasu dolů. Během artroskopické operace lékař poraněný meniskus dle konkrétního stavu sešije nebo jeho část odstraní a poškozenou chrupavku očistí. Následně se koleno fixuje ortézou. Za dva týdny po operaci se začíná s rehabilitací, která trvá 4–10 týdnů. Ta může zahrnovat měkké techniky, mobilizaci, cvičení svalové síly, vodoléčebné procedury, elektroléčbu pro stimulaci oslabených svalů a magnetoterapii pro podporu hojení.

Prevence poranění menisku

K preventivním opatřením patří hlavně zvýšená opatrnost při provozování sportovních aktivit, pravidelný strečink, protahování a přiměřená zátěž. Nejčastěji jsou postiženi sportovci, u kterých jsou časté rotační a prudce se měnící pohyby v kolenním kloubu. Problém může také nastat, pokud dochází k přehlížení drobných poranění a nedoléčení dřívějších úrazů.

Kdy k lékaři?
Pokud dojde k meniskovým poraněním s výše uvedenými příznaky, je vhodná konzultace s lékařem nebo fyzioterapeutem, který poskytne správnou diagnózu a léčbu. Včasná diagnóza a léčba předejde vážnějším komplikacím a urychlí proces hojení. Menisky je tedy lepší ošetřit co nejdříve po čerstvém úrazu, včasné ošetření má větší naději na úspěšné uzdravení.

Často kladené otázky

Jak poznat prasklý meniskus?
Jaká je délka léčby při zranění menisku?
Jak pomáhá při menisku tejpování?

Články k tématu Meniskus – zranění a léčba

  • Tenisový loket – příčiny a léčba

    Tenisový loket – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Bolest lokte dokáže znepříjemnit sportovní aktivity. Označení tenisový nebo golfový loket napovídá, že nejčastěji si toto zranění přivodí tenisté nebo milovníci golfu. Poradíme vám, co s bolestí lokte dělat, abyste byli brzy zpět ve formě.
  • Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    · 5 minut čtení
    Nohy jsou nejvíce namáhanými končetinami lidského těla. Tvoří člověku oporu po celý den a jsou pro nás základním dopravním prostředkem. Jakmile s nimi není něco v pořádku, dávají to najevo nejen pořádnou bolestí, ale problémy se dál promítají do celého těla.
  • Fibromyalgie – příznaky a léčba

    Fibromyalgie – příznaky a léčba

    · 4 minuty čtení
    Fibromyalgie označuje bolestivý syndrom pohybového aparátu, který často zahrnuje i další projevy, jako je slabost, únava, poruchy spánku nebo psychické potíže. Postihuje 3–10 % osob, mezi nemocnými výrazně převažují ženy ve starším středním věku. Jaké jsou příčiny a možné spouštěče fibromyalgie? Podrobnosti o projevech této nemoci, o možnostech léčby a další doporučení jsme pro vás připravili na...
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora