Dýňový tvarohovo-čokoládový dortík
Kdybychom někdy vyhlašovali nejvděčnější zeleninu, dýně by byla rozhodně náš favorit. My jsme z ní upekli tvarohovo-čokoládový dortík, což je slovní spojení, které diabetik moc často neslyší. Ale naše verze vám nestrhá glukometr. Vyzkoušejte!
Dýňový tvarohovo-čokoládový dortík
⌛ Doba přípravy: 90 min
Ingredience na 12 porcí:
✔️ 500 g dýně
✔️ 200 g celozrnných sušenek (můžeme použít sušenky bez cukru)
✔️ 400 g měkkého tvarohu
✔️ 2 vejce
✔️ 70 g třtinového cukru (lze nahradit sladidlem)
✔️ 15 g vanilkového pudinku (prášku)
✔️ 15 g kakaa
✔️ Sušený zázvor
Postup přípravy:
Dýni si předem upečeme, necháme vychladnout a rozmixujeme na pyré. Připravíme si korpus. Sušenky rozmixujeme a přidáme k nim cca 80 g dýňového pyré. Vypracujeme těsto a dáme ho do dortové formy vyložené pečicím papírem. Těsto namačkáme na dno i do bočních okrajů a dáme předpéct do trouby (cca 10 minut na 180 stupňů). Připravíme si náplň. Zbylé dýňové pyré rozmícháme s vejci, tvarohem (lepší je využít tvaroh v kostce, pokud bychom chtěli mít dortík jemnější, tak použijeme tučný tvaroh), cukrem (nebo sladidlem), pudinkovým práškem a sušeným zázvorem. Těsto rozšleháme dohladka a rozdělíme na poloviny. Do jedné půlky vmícháme kakao. Na předpečený korpus střídavě rozprostřeme světlou a tmavou náplň a dáme péct do trouby na 170 stupňů, pečeme cca 40 minut, dokud náplň není tuhá. Dle chuti můžeme dortík dozdobit například pekanovými ořechy. Množství ingrediencí odpovídá malé formě o průměru 20 cm.
Přejeme dobrou chuť!
Nutriční hodnoty na 1 porci:
640 kJ, 21 g sacharidů, 8 g bílkovin, 4 g tuků, 2,3 g vlákniny, 12 g cukrů, 1 g nasycených mastných kyselin, 0 g soli