Divertikulitida – příčiny, příznaky a léčba

21. 8. 2024 · 3 minuty čtení

Divertikulitida je poměrně častým onemocněním zažívacího ústrojí. Projevuje se jako náhlá silná bolest břicha, která je spojená s nevolností nebo horečkou. Co vlastně divertikulitida je, jaké jsou příčiny jejího vzniku a jak se léčí, se dozvíte v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Divertikulitida – příčiny, příznaky a léčba

Co je to divertikulitida?

Divertikulitida je onemocnění střeva, při kterém dochází k zanícení střevních výchlipek (divertiklů). Divertikl je výchlipka stěny/sliznice trávicí trubice, která se nachází nejčastěji na tlustém střevě, hlavně na esovité kličce a sestupném tračníku. Velikost výchlipek je v rozmezí od několika milimetrů až do 15 cm. Jestliže je střevo postiženo mnohočetnými výchlipkami bez projevů zánětu, stav se označuje jako divertikulóza, pokud je přítomen zánět, poté se jedná o divertikulitidu.

Koho divertikulitida nejčastěji postihuje?
Toto onemocnění se objevuje u osob starších 50 let a u poloviny lidí straších 70 let. Souvisí to s přirozeným oslabením střevní stěny. Statistiky ukazují, že u 10 až 25 % pacientů s divertikulózou se vyvine divertikulitida.

Příčina vzniku

Samotné divertikly jsou poměrně neškodné, problém nastává, když se výchlipky zanítí. Zánět může způsobit otok a také roztržení divertiklu. Zánět způsobují bakterie, které přestoupily ze střeva, a pomnožily se v divertiklu. Procesu napomáhá i ucpání divertiklu stolicí. Stagnující obsah tlačí na stěny výchlipky a způsobuje oslabení místních obranných imunitních mechanismů. Bakterie se mohou začít nekontrolovaně množit. Na rozvoji divertikulózy má podstatný podíl i nedostatek vlákniny ve stravě, a s tím spojené problémy s vyprazdňováním.

Komplikace divertikulitidy
Ze zánětu může vzniknout absces vyplněný hnisem a zánětlivé píštěle. Dále může nastat obstrukce (střevní neprůchodnost), perforace (prasknutí střeva s únikem jeho obsahu do dutiny břišní), peritonitis (zánět pobřišnice) a krvácení. Neléčené komplikace vedou k šokovému stavu a smrti pacienta.

Příznaky divertikulitidy

Mezi hlavní projevy divertikulitidy patří bolest břicha a citlivost v levém podbřišku. Divertikulitida se svými příznaky podobá projevům zánětu slepého střeva (apendicitidy), jen se odehrávají na opačné straně.

Přítomná je zvýšená teplota až horečka, nevolnost, zvracení, nafouklé břicho, zatvrdlé břicho v místě pohmatu. Mohou se přidat křeče v břiše, zvýšená plynatost a zácpa nebo naopak průjem s příměsí krve

Chronická divertikulitida
Chronická divertikulitida je charakterizována trvale se navracejícími bolestmi v levém podbřišku.

Diagnostika divertikulitidy

K potvrzení nebo vyloučení podezření na divertikulitidu jsou použity  laboratorní a zobrazovací metody. V laboratorním vyšetření se zkoumá nárůst leukocytů a hodnota CRP. Ze zobrazovacích metod lze využít ultrazvuk či počítačovou tomografii. V klidovém stádiu je pro diagnostiku divertikulitidy nejpřesnější metodou kolonoskopie nebo rentgenové vyšetření tlustého střeva s použitím kontrastní látky (tzv. irigografie).

Zdravý životní styl je významným faktorem, jak předejít divertikulóze.
Vznik divertiklů můžeme ovlivnit životním stylem, který zahrnuje například stravu nebo fyzickou aktivitu.

Léčba divertikulitidy

Léčba divertikulitidy závisí na závažnosti stavu. Základem terapie jsou antibiotika, dieta, hydratace, případná antipyretika a analgetika. Pokud dojde k vyčerpání medikamentózních možností nebo se stav pacienta zhorší, je nutná léčba za hospitalizace. K chirurgickému zákroku dochází v případech, kdy se divertikulitida opakuje, pokud se stav nelepší nebo jsou přítomny další komplikace (protržení střeva, nehojící se střevní píštěle…). Lékař odstraní postiženou část střeva a založí dočasný vývod střeva (kolostomie). Po zahojení přichází na řadu druhá operace, při které se oba konce střev zase spojí, a obnoví se tak přirozený průběh střevní trubice.

Strava při divertikulitidě

Významným preventivním opatřením je úprava stravovacích návyků, úprava jídelníčku a dodržování pitného režimu, které vede k pravidelné stolici o správné konzistenci.

Při léčbě divertikulitidy je doporučována bezezbytková dieta. Bezezbytková dieta je šetřící dieta s omezením vlákniny. Nedoporučuje se smažení, dráždivé druhy koření, alkohol, pokrmy s přepálenými tuky. Ze stravy jsou vyloučeny potraviny obsahující hrubou vlákninu – celozrnné pečivo, luštěniny, nadýmavé druhy zeleniny (zelí, kapusta, květák, okurky atd.), semena a ořechy, syrové nebo sušené ovoce, tvrdá masa a uzeniny, tučná masa, mléčné výrobky s obsahem tuku nad 40 % apod.

Dodržováním základních preventivních opatření se dá předejít vzniku zánětu a následných komplikací, i v případě již vzniklých divertiklů.


Články k tématu Divertikulitida – příčiny, příznaky a léčba

O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Nedílnou součástí mých zájmů jsou také dětská témata a veterinární farmacie. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z veřejného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, relaxuji u pečení dortů a při procházkách do přírody.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím...
Číst více od autora