Suchá nebo mastná? Děláte pro svoji pleť to „nej“?

22. 1. 2019 · 5 minut čtení

Pravidelně pečovat o pleť je nezbytnou samozřejmostí pro každou ženu. Věděli jste ale, že nesprávnou péčí nejen že své pleti neprospějete, ale můžete jí dokonce uškodit? Při pravidelné péči o pleť je nejdůležitější respektovat její typ.

Suchá pleť

Suchá pleť (xeróza) – je nedostatečně hydratovaná, matná, bez viditelných pórů, se sklony k začervenání, na dotek může být hrubá, s drobnými šupinkami, je méně elastická, má větší sklon k tvorbě vrásek. Často nepříjemně svědí, působí pocitem napjatosti. Reaguje i na teplotní výkyvy. Suchá pleť je velmi citlivá, je proto třeba vybírat šetrné kosmetické přípravky určené speciálně pro péči suchou, citlivou (až atopickou) pokožku.

Péče o suchou a citlivou pleť

  1. Čištění provádíme pomocí pleťových mlék, které nevysušují a dále nenarušují ochrannou kožní bariéru, která je u suché a citlivé pleti poškozena. Pokud máte v oblibě mycí gely na obličej, dbejte na to, aby byly skutečně označeny jak vhodné pro suchou a citlivou pokožku.

  2. K tonizaci používáme výhradně pleťové vody bez alkoholu, který vysušuje.
  3. Speciální péče – na citlivá a zarudlá místa použijte zklidňující balzám. Pokud používáte např. kožní léky na atopický ekzém předepsané lékařem, nanášejte je právě v této fázi péče. 

Aplikujte denní či noční krém –  vybírejte krémy označené jako hydratační, relipidační nebo emolienční pro suchou až citlivou pleť. Neměly by obsahovat parabeny, sulfáty či silikony a být hypoalergenní, parfemace pak dle individuální tolerance. V zimě volte hydratační krémy s vyšším podílem tukových složek (ceramidy, rostlinné oleje).

pleť

Produkty na suchou pleť


Mastná pleť

Mastná pleť – se vyznačuje zvýšenou tvorbou mazu a sklonem k nedokonalostem. Mastnou pleť často postihuje akné. Na pohled je lesklá, póry jsou rozšířené a jasně viditelné. Ústí mazových žlázek se ucpávají, tvoří se černé tečky (komedony), pupínky, vřídky.

Péče o mastnou pleť

  1. Pleť čistíme ráno a večer pomocí antibakteriálních čistících přípravků, pro mastnou pleť jsou vhodné jemné pěnicí mycí gely, které redukují tvorbu mazu. Několikrát do týdne můžete použít speciální scrub nebo peeling, který vyčistí do hloubky a odstraní odumřelé buňky, jejichž zbytky přispívají k ucpávání pórů. Mycí přípravky je vždy potřeba důkladně opláchnout!

  2. K tonizaci pleti používáme např. pleťovou vodu s kyselinou mléčnou, nebo adstringentní pleťové vody se stahujícími účinky (v tomto případě obsah alkoholu není na závadu).

  3. Pokud používáme k léčbě akné kožní léky, aplikujeme je po dočištění pleti tonikem. Necháme působit několik minut, pak přistoupíme k dalšímu kroku.

  4. Krémy pro mastnou a problematickou pokožku regulují tvorbu kožního mazu, usnadňují odstraňování odumřelých buněk a mají zmatňující účinky. Na obalech kosmetických přípravků, které chcete používat, hledejte výraz „nekomedogenní“, což znamená, že nezpůsobují ucpávání pórů. Nejběžnějšími ingrediencemi v péči o mastnou a problematickou pleť jsou kyselina salicylová a zinek. K dispozici jsou i velmi specializované kompenzační produkty, např. pro případ, že podstupujete intenzivní léčbu akné pod dohledem lékaře. K denní péči jsou vhodné tónované krémy pro problematickou pokožku, které pomohou zakrýt nedokonalosti. Přímo na pupínky a vřídky nanášíme vysušující korektor, nevymačkáváme, protože hrozí zanícení.

Produkty na mastnou pleť


Návštěva dermocentra

Pokud si nejste zcela jistá, jaký typ pleti máte, udělejte si chvilku času a zastavte v některém z Dermocenter v našich lékárnách. Kvalifikované dermoporadkyně vám s určením typu pleti rády pomohou, a aby se vaše snaha o to mít krásnou pleť opravdu zúročila, doporučí vám konkrétní kosmetické přípravky takříkajíc „na míru“.

Články k tématu Suchá nebo mastná? Děláte pro svoji pleť to „nej“?