Glutathion - zdroje a jeho nedostatek
Glutathion patří mezi důležité antioxidanty – látky ochraňující buňky před působením volných kyslíkových radikálů. Vytváříme si jej v játrech, přijímáme ho v potravě, ale někdy ho můžeme mít nedostatek. Které okolnosti mohou snižovat hladinu glutathionu v našem těle? A proč je dobré dbát na jeho dostatečný příjem? Podrobnosti jsme pro vás připravili v následujícím článku.
![Glutathion - zdroje a jeho nedostatek](/_i/1870677418.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.cz%2Fmedia%2Famasty%2Fblog%2Fglutathion-zdroje-zdravi_3.jpg&format=webp)
Obsah článku
Co je to glutathion?
Z chemického hlediska se jedná o tripeptid, tedy o látku složenou ze tří aminokyselin. Skládá se z aminokyselin cysteinu, kyseliny glutamové a glycinu, tyto tři aminokyseliny pojí do funkční molekuly, která plní důležitou roli při různých biochemických reakcích v těle. Glutahion pomáhá odstraňovat reaktivní formy kyslíku, známé jako volné radikály. Ty mohou poškodit důležité buněčné struktury. Bez antioxidantů se nedokážeme úspěšně bránit zánětu, mikrobům nebo rakovinným buňkám. Bez těchto látek se játra neubrání ani působení škodlivin. Právě v játrech – hlavním detoxikačním orgánu – je vytvářeno a přítomno nejvyšší množství glutathionu. Odtud je tato látka odváděna krevním řečištěm i pro ostatní tkáně v těle.
Jak působí glutathion?
Glutathion má v lidském těle tři hlavní úkoly:
- Jedná se o silný antioxidant.
- Účastní se detoxikačních dějů. Váže na sebe těžké kovy, pomáhá zpracovávat cizorodé látky (toxiny) a zbavovat se odpadních látek vzniklých v těle.
- Ovlivňuje počet a funkčnost bílých krvinek.
Dále se glutathion uplatňuje při tvorbě a opravě nukleových kyselin v organismu, vzniku bílkovin a prostaglandinů, transportu aminokyselin, aktivaci řady enzymů v organismu či udržení acidobazické rovnováhy.
![Glutathion a jeho tvorbu můžete podpořit doplněním dalších antioxidantů. Glutathion a jeho tvorbu můžete podpořit doplněním dalších antioxidantů.](/_i/1793927784.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.cz%2Fmedia%2Fwysiwyg%2Fuploads%2Fimages%2Fglutathion-a-dalsi-antioxidanty.jpg&format=webp)
Přírodní zdroje glutathionu
Na čem si budete pochutnávat, když zařadíte do jídelníčku potraviny s vysokým obsahem glutathionu? Tato látka je přítomná například v rybách (lososu), v libovém mase (drůbeži), v luštěninách nebo pivovarských kvasnicích. Bohatými zdroji jsou některé druhy ovoce (jahody, meloun, pomeranč) a zeleniny (brokolice, špenát, chřest).
Tip pro přípravu: Abyste nezničili důležité živiny v zelenině, připravte si ji na talíř dušenou jako přílohu nebo si ji snězte syrovou, pouze omytou, ve formě chutného letního salátu.
Co může způsobit nedostatek glutathionu?
Nízká hladina glutathionu souvisí se zvýšením volných radikálů, a to přirozeně nejvíce v játrech. To může vést ke ztučnění jater, k rychlejšímu stárnutí a k poruchám souvisejícím s oxidačním stresem.
Co snižuje hladinu glutathionu?
- Věk – s přibývajícími roky se tvorba glutathionu snižuje.
- Oxidační stres – vyhněte se kouření a nadměrné konzumaci alkoholu, omezte pobyt v silně znečištěném ovzduší.
- Nežádoucí látky – pokud máte možnost, vypěstujte si ovoce a zeleninu sami bez postřiků. Pochutnáte si a doplníte glutathion z plodů vlastní zahrádky.
- Stres – dostatečně spěte, vyhraďte si čas na odpočinek a vaše koníčky. Posilujte vztahy s rodinou a přáteli.
- Tělesná pasivita, ale i dlouhodobá nadměrná fyzická zátěž.
- Zdravotní potíže – docházejte na pravidelné prohlídky k lékaři a případné nemoci včas a důsledně řešte.
Zdroje:
- www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316623026639?ref=cra_js_challenge&fr=RR-1
- www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770193/#B87-nutrients-11-02073
- www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6522248/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12486403/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19393193/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684116/
- https://www.healthline.com/health/glutathione-benefits
- https://www.healthline.com/nutrition/how-to-increase-glutathione#TOC_TITLE_HDR_10
- http://www.edukafarm.cz/data/soubory//biotherapeutics-2013/2/32-35_Glutathion_znamy_neznamy_2013.pdf