Chlebíček s fazolovou pastou, opečenými paprikami a uzenou makrelou
Lámete si hlavu nad tím, co si přichystat k svačině? Už nemusíte, přinášíme vám totiž inspiraci na originální chlebíčky, které si zamiluje každý člen vaší rodiny.
Rýžové placičky s tuňákem a olivami
⏳ Doba přípravy: 90 min
Ingredience na 8 porcí:
Fazolová pasta
✔️ 100 g černých fazolí (v suchém stavu)
✔️ 12 ml olivového oleje
✔️ sůl
Opečené papriky
✔️ 100 g červené papriky
✔️ 8 ml řepkového oleje
✔️ sůl, pepř, tymián, limetková šťáva
K dokončení
✔️ 80 g uzené makrely
✔️ 100 g žitných knäckebrotů
✔️ limetková šťáva, koriandr
Postup přípravy:
Černé fazole namočíme (cca 12 hodin předem), poté vodu scedíme a uvaříme je v nové vodě doměkka. Po uvaření 3/4 vody slijeme, zbytek ponecháme a vše rozmixujeme do hladké kaše. Takto připravenou fazolovou pastu dáme na pánev a opečeme (je třeba odpařit přebytečnou vodu a zredukovat do požadované konzistence). Dochutíme solí, zjemníme olivovým olejem a necháme vychladnout. Pokud by se vám nechtělo pastu opékat, stačí jen rozmixovat slité fazole a dochutit, opečená pasta bude mít ale výraznější chuť. Papriku očistíme, nakrájíme na nudličky a opečeme na pánvi na troše řepkového oleje doměkka, na závěr přidáme sůl, pepř, tymián a trochu limetkové (nebo citronové) šťávy. Na knäckebrot (nebo jiné pečivo) namažeme fazolovou pastu, přidáme opečené papriky a kousky uzené makrely. Na závěr zakápneme limetkovou (nebo citronovou) šťávou a posypeme nasekaným koriandrem. Můžeme přidat i plátek limetky.
Přejeme dobrou chuť!
Nutriční hodnoty na 1 porci:
550 kJ, 16 g sacharidů, 6 g bílkovin, 5 g tuků, 5 g vlákniny, 1 g cukrů, 1,4 g nasycených mastných kyselin, 0,8 g soli