Celozrnný jablečný závin s tvarohem
Vyzkoušejte recept na štrúdl s nižším glykemickým indexem, než mají tradiční záviny.
Celozrnný jablečný závin s tvarohem
⏳ Doba přípravy: 60 minut
Ingredience na 14 porcí:
✔️230 g celozrnné špaldové mouky
✔️100 g bílého polotučného jogurtu
✔️1 vejce
✔️30 ml řepkového oleje
✔️10 g čekankového sirupu
✔️270 g jablek
✔️180 g hrudkovitého tvarohu
✔️50 g rozinek
✔️15 ml rumu
✔️skořice, citronová šťáva
Postup přípravy:
Jogurt smícháme s olejem a vejcem, přidáme špetku soli a čekankový sirup. Postupně zapracujeme mouku, aby vzniklo nelepivé těsto. Podle potřeby přidáme mouku, nebo naopak jogurt na zředění. Těsto zabalíme do fólie a necháme chvíli odpočinout. Mezitím si připravíme jablečnou náplň. Jablka nakrájíme na kostičky, zakápneme citronovou šťávou a ochutíme skořicí. Přidáme rozinky (předem namočené v rumu) a vmícháme hrudkovitý tvaroh. Těsto vyválíme na tenký obdélník, doprostřed rozprostřeme náplň a zabalíme. Okraje slepíme žloutkem a celý závin ještě potřeme rozšlehaným žloutkem. Závin pečeme při 170 °C cca 30 minut. Pokud by vám závin připadal málo sladký, před podáváním ho lehce pocukrujte.
Přejeme dobrou chuť!
Nutriční hodnoty na 1 porci:
530 kJ, 18 g sacharidů, 6 g bílkovin, 3 g tuků, 2,4 g vlákniny, 5 g cukrů, 0,7 g nasycených mastných kyselin, 0,1 g soli